ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ξεκίνησε η επέλαση των κουνουπιών - Σε ποια περιοχή καταγράφηκαν παράπονα

Οι «συνήθειες» των κουνουπιών και τρόποι προστασίας

Από νωρίς ξεκίνησε φέτος η δραστηριότητα των κουνουπιών στην Κύπρο ως αποτέλεσμα του ζεστού χειμώνα, των ψηλών θερμοκρασιών και των έντονων βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών. Μιλώντας στην «Κ», ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών, Ηρόδοτος Ηροδότου, ανέφερε ότι την περίοδο Μαΐου - Ιουνίου παρατηρείται έξαρση στα κουνούπια, με τον καιρό φέτος να λειτουργεί προς όφελός τους, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για εκκόλαψη των αυγών τους. Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής καταγράφηκαν παράπονα μόνο στη Λευκωσία, παρόλο που τα κουνούπια δραστηριοποιούνται σε όλες τις περιοχές.

Τα είδη και οι «συνήθειες»

Στην Κύπρο υπάρχει το κοινό κουνούπι, τα κουνούπια του γένους «aedes egypti» και «aedes albopictus» και η σκνίπα. Σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου το κοινό κουνούπι ζει κοντά στα ποτάμια και αντιμετωπίζεται με ψεκασμούς ανά το παγκύπριο από υγειονομικούς εργάτες. Υπάρχουν επίσης τα κουνούπια «aedes egypti» στη Λάρνακα και «aedes albopictus» στη Λεμεσό τα οποία είναι ανθρωπόφιλα, ζουν κοντά ή μέσα στα σπίτια, και εκκολάπτονται όπου υπάρχει νερό ή υγρασία. Συνήθως τσιμπούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και όχι μόνο τις νυχτερινές ώρες, όπως τα συνηθισμένα κουνούπια, και προκαλούν περισσότερη οχληρία. Πέραν τούτου μπορούν να μεταφέρουν διάφορες ασθένειες όπως είναι ο δάγκειος πυρετός, ο ιός του δυτικού Νείλου και διάφορες άλλες ασθένειες οι οποίες ωστόσο δεν υπάρχουν στην Κύπρο για να μπορέσει το κουνούπι να τις μεταφέρει από τον ένα άνθρωπο στον άλλον. Υπάρχουν και οι σκνίπες οι οποίες εντιπόζονται επίσης κοντά σε σπίτια, είναι πιο αθόρυβες, συνήθως τσιμπούν στο κάτω μέρος του σώματος και γεννούν τα αυγά τους όπου υπάρχει υγρασία.

Τι τα ελκύει και τρόποι προστασίας

Τα κουνούπια έλκονται από το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουμε, τις ακαθαρσίες και τις οσμές, ενώ δημιουργούν εστίες εκκόλαψης οπουδήποτε υπάρχει έστω και λίγο νερό. Ο κ. Ηροδότου τόνισε την σημασία του να καθαρίζονται συχνά αντικείμενα στα οποία μπορεί να κατακρατηθεί νερό, όπως κουβάδες, βαρέλια, βάζα, πιατάκια γλαστρών, ελαστικά αυτοκινήτων, βάρκες, διακοσμητικές λιμνούλες κ.λ.π. Εξήγησε ότι τα αυγά θα γίνουν προνύμφες, νύμφες και στη συνέχεια έντομα, με τον κύκλο αυτό να διαρκεί περίπου 7-10 μέρες, ανάλογα με τη θερμοκρασία. «Με το άδειασμα του νερού των αντικειμένων κάθε 5 μέρες θα αποφευχθεί η εκκόλαψη», διευκρίνισε. Ταυτόχρονα προέτρεψε να καθαρίζονται οι υδρορροές, τα φρεάτια και αποσυντεθημένη ύλη όπως γρασίδια και σκουπίδια, να σφραγίζονται καλά οι σηπτικοί και απορροφητικοί λάκκοι και ο εξαερισμός των αποχετεύσεων να κλείνει με συρμάτινο πλέγμα. Αν πρόκειται για χώρο ή περιοχή όπου δεν μπορεί να γίνει καταπολέμηση των κουνουπιών, ο κ. Ηροδότου πρότεινε την τοποθέτηση πλέγματος στις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού και τη χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σώματος με βάση τις οδηγίες που αναγράφονται.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση