Δελτίο Τύπου
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 10ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής 2024, που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας σε συνεργασία με την Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (ΥΣΕΑ) και το Euroguidance Κύπρου. Στο συνέδριο αναλύθηκαν οι ανάγκες, οι προοπτικές και η σταδιοδρομία των εργαζομένων, με έμφαση στους νέους.
Η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου, στον χαιρετισμό της, που ανέγνωσε η Δρ. Ειρήνη Παρασκευά Ροδοσθένους, Πρώτη Λειτουργός Εκπαίδευσης, Προϊσταμένη Υπηρεσίας Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (ΥΣΕΑ) τόνισε: «Η συνέργεια της Υπηρεσίας Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Euroguidance Κύπρου αποτελεί θεσμό και αποδείχθηκε άκρως εποικοδομητική και ωφέλιμη, αφού στοχεύει στην επιμόρφωση των Καθηγητών/τριών Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής και των Συμβούλων Εργασίας σε θέματα που χρήζουν σύγχρονης και έγκυρης γνώσης». Η Δρ. Μιχαηλίδου επισήμανε επίσης το προφίλ των ανέργων στην Κύπρο και τις δεξιότητες που απαιτούν οι εργοδότες.
Ο κ. Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, Διευθυντής του Τμήματος Εργασίας στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στον χαιρετισμό του που ανέγνωσε η κ. Άλεξία Τσαούση, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ του Δικτύου Euroguidance Κύπρου, του Τμήματος Εργασίας, της Υπηρεσίας Συμβουλευτικής του ΥΠΑΝ και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. «Οι ανάγκες στην αγορά εργασίας αντικατοπτρίζουν τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων για ειδικές δεξιότητες και γνώσεις, οι οποίες εξελίσσονται συνεχώς λόγω της τεχνολογικής προόδου και άλλων παραγόντων», πρόσθεσε.
Ο Καθηγητής Νίκος Καρτακούλης, Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, χαιρέτισε τους συμμετέχοντες στο συνέδριο, λέγοντας: «Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας αντιλαμβάνεται τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στον χώρο εργασίας και μελετά τρόπους που θα συμβάλουν ώστε αυτές να αντιμετωπισθούν με επιτυχία. Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας βρίσκεται στο πλευρό σας, έτοιμο να βοηθήσει τους νέους σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον».
Η Δρ. Βίκυ Χαραλάμπους, Chief Happiness Officer και Managing Director του CARDET, μιλώντας για τη χαρτογράφηση της ανεργίας, ανέφερε: «Δεν είναι τα πιο δυνατά είδη που επιβιώνουν ή τα πιο έξυπνα, αλλά αυτά που ανταποκρίνονται καλύτερα στις αλλαγές και τις εξελίξεις». Τόνισε πως στην Κύπρο έχει μειωθεί η ανεργία σε σχέση με το 2022 και μίλησε για τις ανάγκες της κυπριακής αγοράς. Επισήμανε πως τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον ανθρώπινο παράγοντα και πρόσθεσε πως «η μάθηση δεν είναι μόνο για να φθάσεις σε ένα προορισμό, αλλά είναι μια συνέχεια στην εξέλιξη».
Η κ. Άννα Δάντη, Υπεύθυνη του Τμήματος Επικοινωνίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, και ο κ. Βασίλης Ντανίλωφ, Υπεύθυνος Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρθηκαν στις ευκαιρίες εργοδότησης και καριέρας σε όργανα και υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας πως σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι απαραίτητη η κατοχή πτυχίου ανώτατης σχολής για να βρει κάποιος εργασία στην ΕΕ.
Η κ. Κυριακή Πάτζιαρου, Ανώτερη Λειτουργός της Διεύθυνσης Ψηφιακής Πολιτικής και Επικοινωνιών του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, ανέπτυξε το θέμα «Data Analysis» και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ICT RE-UP Skilling». Όπως είπε, σήμερα στην Κύπρο μόνο ένας στους δύο είναι καταρτισμένοι στις σύγχρονες τεχνολογίες, αλλά με βάση την πολιτική της Ε.Ε., το 2030 το ποσοστό αυτό πρέπει να ανέλθει στο 80%, ενώ στην Ε.Ε. αναμένεται να φτάσουν τα 20 εκατομμύρια οι ειδικοί, άνδρες και γυναίκες, στην Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ). Μίλησε επίσης για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Ψηφιακές Δράσεις και τόνισε την ανάγκη κατάρτισης και εκπαίδευσης του τομέα ΤΠΕ.
Ο κ. Ιωάννης Τυπάλδος, Διευθυντής Διεύθυνσης Ολοκληρωμένου Θαλάσσιου Συστήματος στο Υπουργείο Ναυτιλίας, μίλησε για μια καριέρα στη ναυτιλία και από τα δύο φύλα, παρουσιάζοντας στοιχεία για την κυπριακή ναυτιλία, τη συμβολή της παγκοσμίως κατά 90% στη μεταφορά του διεθνούς εμπορίου με πλοία, τα είδη των πλοίων, τις υποτροφίες και επιδοτήσεις του Υφυπουργείου Ναυτιλίας και την εργοδότηση σε ναυτιλιακή εταιρεία.
Τα πράσινα επαγγέλματα και οι πράσινες δεξιότητες ήταν το αντικείμενο ομιλίας του κ. Σάββα Βλάχου, Διευθυντή στο Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου Yenesis. Όπως είπε, είναι αναπόφευκτη η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς στόχος της Ε.Ε. είναι ως το 2050 η Ευρώπη να καταστεί η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος. Αναφέρθηκε στο λεγόμενο «πράσινο επάγγελμα» και στις δεξιότητες που απαιτούνται σε αυτό, ενώ μίλησε και για το YENESIS, λέγοντας πως στηρίζει άνεργους νέους από νησιά της Ευρώπης.
Η παρέμβαση του κ. Άγγελου Ιακωβίδη, επικεφαλής του Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Intercollege και της Ναυτικής Ακαδημίας Κύπρου, επικεντρώθηκε στους ευνοϊκούς όρους σπουδών στα ναυτιλιακά και στη σχολή επισιτιστικών σπουδών.
Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με ευρεία συζήτηση ανάμεσα στο κοινό και τους ομιλητές.