ΚΥΠΕ
Ένοχο έκρινε το Κακουργιοδικείο Πάφου τον 74χρονο Ντέιβιντ Χάντερ στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας της 75χρονης συζύγου του Τζάνις, η οποία έπασχε από ανίατη ασθένεια, το Δεκέμβριο του 2021 στην Τρεμιθούσα.
Το Δικαστήριο αθώωσε τον κατηγορούμενο στην κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης.
Στις 27 Ιουλίου, στις 10:00 το πρωί, θα συνεδριάσει εκ νέου το Κακουργιοδικείο για αγορεύσεις για μετριασμό της ποινής, ενώ διέταξε όπως ο 74χρονος παραμείνει υπό κράτηση.
Σύμφωνα με το Δικαστήριο, με βάση την ενώπιον του αποδεκτή μαρτυρία αλλά και τα παραδεκτά γεγονότα, το γενικότερο συμπέρασμα είναι ότι ο κατηγορούμενος αγαπούσε την για 52 χρόνια σύζυγο του Τζάνις και την φρόντιζε στις δύσκολες στιγμές που αυτή βίωνε συνεπεία μυελοδυσπλαστικού συνδρόμου με το οποίο είχε διαγνωστεί το 2016. Πρόκειται, όπως αναφέρεται, για τύπο καρκίνου που σε ένα μεγάλο ποσοστό μέχρι και το 45% εξελίσσεται σε οξεία λευχαιμία.
Όπως αναφέρθηκε, την 18η Δεκεμβρίου του 2021 και ενώ ο ίδιος βρισκόταν στην κατοικία του, μαζί με την Τζάνις, βλέποντας την γυναίκα του εκ νέου να κλαίει και να υποφέρει λόγω της κατάστασης της και έχοντας υπόψη του την προ εβδομάδων αλλά και προ ημερών πιο έντονη και με κλάματα και σε βαθμό υστερίας εκφρασθείσα προς αυτόν επιθυμία της συζύγου του να μην ζει άλλο, αυτός κατευθύνθηκε προς την σύζυγο του και έπραξε κάτι που ποτέ προηγουμένως στην ζωή του δεν φανταζόταν να πράξει.
Συγκεκριμένα, είπε το Δικαστήριο, έκλεισε με τα χέρια του το στόμα και τη μύτη της συζύγου του με αποτέλεσμα αυτή λόγω της ασφυξίας στην βάση της απόφραξης των εν λόγω αναπνευστικών οδών, να οδηγηθεί στο θάνατο.
Αμέσως μετά και με πρόθεση να θέσει τέρμα στην ζωή του, ο κατηγορούμενος κατανάλωσε όποια χάπια υπήρχαν διαθέσιμα στην κατοικία του στην προσπάθεια του να θέσει τέρμα στην ζωή του. Όμως είπε το Δικαστήριο, η έγκαιρη παρέμβαση των μελών της Αστυνομίας και η ενδεδειγμένη θεραπεία, που έλαβε ακολούθως στο ΓΝ Πάφου του έσωσαν την ζωή.
Το Δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψη μεταξύ άλλων «το γενικότερο συμπέρασμα στο οποίο έχουμε καταλήξει για την παρούσα υπόθεση, και το οποίο έχουμε πιο πάνω παραθέσει είναι η κρίση μας ότι η ενέργεια του κατηγορούμενου να κλείσει το στόμα και την μύτη της συζύγου του, ενέργεια η οποία βεβαίως συνιστά μια παράνομη πράξη, με αποτέλεσμα αυτή να οδηγηθεί στον θάνατο, δεν έχει πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας αποδειχθεί ότι ήταν το αποτέλεσμα προγενέστερου σχεδιασμού και μελέτης του κατηγορούμενου η οποία συνελήφθη και εκτελέστηκε απ΄αυτόν στα πλαίσια μια ψύχραιμης κατάστασης του μυαλού του».
Ο τρόπος, πρόσθεσε το Δικαστήριο, που ο κατηγορούμενος συμπεριφέρθηκε κατά τον ουσιώδη χρόνο στην κατοικία του, δεν αποκαλύπτει προγενέστερο προσχεδιασμό και μελέτη για την παράνομη πράξη του αλλά αντίθετα και κατά την κρίση του Δικαστηρίου «μια χωρίς καθαρό μυαλό απόφαση της στιγμής την οποία με την ίδια κατάσταση μυαλού εκτέλεσε».
Το Δικαστήριο είπε πως δεν έχει αποδειχτεί ενώπιόν του ο φόνος εκ προμελέτης και ως εκ τούτου στα πλαίσια της κατηγορίας που αντιμετωπίζει ο κατηγορούμενος βρέθηκε ένοχος στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας.
Το Δικαστήριο είπε πως η απόφαση του είναι ομόφωνη ενώ σημείωσε πως με ειλικρίνεια και αντικειμενικότητα η Αστυνομία Πάφου διερεύνησε την υπόθεση του θανάτου της 75χρονης.
Επίσης το Δικαστήριο αποδέχτηκε την μαρτυρία μαρτύρων ότι το ζευγάρι ήταν αγαπημένο και ότι ο 74χρονος φρόντιζε την σύζυγο του μέχρι το θάνατο της.
Το Δικαστήριο είπε επίσης μεταξύ άλλων πως καμία αντίφαση δεν υπήρξε στην μαρτυρία του ιατρού των Πρώτων Βοηθειών του ΓΝ Πάφου, ούτε του πληρώματος του ασθενοφόρου.
Αξιόπιστες έκρινε επίσης και τις μαρτυρίες των δύο ψυχιάτρων στο Δικαστήριο.
Σημειώνεται πως εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής είναι ο Δικηγόρος της Δημοκρατίας Ανδρέας Χατζηκύρου και δικηγόρος υπεράσπισης του 74χρονου είναι η δικηγόρος Ρίτσα Πεκρή.