Του Μάριου Χριστοφή
Στον εκσυγχρονισμό του κύριου οδικού δικτύου με την τοποθέτηση ευφυών συστημάτων μεταφορών προχωρά το αρμόδιο Υπουργείο με στόχο την αύξηση της ασφάλειας και της χωρητικότητας των δικτύων μεταφορών. Το Τμήμα Δημοσίων Έργων έχει προωθήσει μία σειρά επενδύσεων μέσα από ξεχωριστά συμβόλαια, τα οποία προβλέπουν τη δημιουργία των απαραίτητων κεντρικών συστημάτων για διαχείριση της κυκλοφορίας, την εγκατάσταση ήδη 120 και πλέον μετρητών κυκλοφορίας, 26 καμερών και 4 ηλεκτρονικών πινακίδων που θα καλύπτουν το κύριο οδικό δίκτυο της Λευκωσίας και το υπεραστικό δίκτυο. Η όλη επένδυση θα συμπληρωθεί με τη δημιουργία κέντρου διαχείρισης κυκλοφορίας και την τοποθέτηση άλλων 40 ηλεκτρονικών πινακίδων μεταβλητών μηνυμάτων, 180 μετρητών κυκλοφορίας και 170 καμερών παρακολούθησης της κυκλοφορίας.
Πώς θα λειτουργούν
«Τα εν λόγω συστήματα», όπως ανέφερε στην «Κ» ο εκτελεστικός μηχανικός του τμήματος Δημοσίων Έργων, Αριστοτέλης Σάββα, «είναι συστήματα μεταφορών, τα οποία περιλαμβάνουν μετρητές και κάμερες, απλά για να βλέπουμε την κυκλοφορία στους δρόμους κι όχι για επιβολή προστίμων». Συνεχίζοντας ο κ. Σάββα είπε «οι πληροφορίες από αυτά τα συστήματα θα έρχονται σε ένα κέντρο διαχείρισης (θα εγκατασταθεί στο Τμήμα Δημοσίων Έργων στη Λευκωσία), οι οποίες θα επεξεργάζονται και ακολούθως θα στέλνονται μηνύματα στις ηλεκτρονικές πινακίδες για να ενημερώνονται οι οδηγοί για τυχόν συμβάντα όπως ατυχήματα και εργασίες σε δρόμους. Επίσης οι πληροφορίες θα δίνονται στις αρμόδιες Αρχές για να ανταποκρίνονται στα περιστατικά».
Ερωτηθείς πότε θα ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο έργο, ο κ. Σάββα απάντησε «η υλοποίηση του ξεκίνησε από παλαιότερες επενδύσεις, τις οποίες σιγά σιγά αναβαθμίζουμε και πιστεύουμε μέσα Οκτώβρη θα έχουμε στημένο το κέντρο διαχείρισης. Η όλη υλοποίηση των συστημάτων θα πάρει περίπου δύο χρόνια αλλά η λειτουργία τους θα ξεκινήσει πιο νωρίς. Αυτή τη στιγμή έχουμε αρκετά συστήματα στους αυτοκινητόδρομους και στη Λευκωσία. Θα προστεθούν συστήματα για συμπλήρωση και θα τοποθετηθούν και άλλα για να καλύψουμε τους κύριους άξονες μέσα στις πόλεις της Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου και κάποιους άξονες στην Αμμόχωστο».
Μείωση στον αριθμό των ατυχημάτων κατά 15%
Τα ευφυή συστήματα μεταφορών έχουν ευρέως αναπτυχθεί σε πάρα πολλές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο από την δεκαετία του 1960. Από τότε έχουν γίνει εντυπωσιακά άλματα στον τομέα αυτό, τόσο τεχνολογικά όσο και σε θέματα τηλεπικοινωνιών, ενώ σύμφωνα με στοιχεία από άλλες χώρες, τα συγκεκριμένα συστήματα επέφεραν αύξηση στη χωρητικότητα των οδικών δικτύων μεταφορών μέχρι και 10%, μείωση στον χρόνο ταξιδιού κατά 20% και μείωση στον αριθμό των ατυχημάτων κατά 15%.
Σημειώνεται το συμβόλαιο που υπογράφηκε στις 07 Ιουνίου στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, προβλέπει την υλοποίηση όλου του εξοπλισμού εντός 24 μηνών από την ημερομηνία υπογραφής και 6ετής συντήρησης συνολικής αξίας €5,8εκ.