ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ενθρόνιση Αρχιεπισκόπου Γεώργιου – Σήμερα η τελετή

Ποιοι θα παρευρεθούν στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα Λευκωσίας

ΚΥΠΕ

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια πραγματοποιείται σήμερα, στις 4 το απόγευμα, η Τελετή Ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Γεωργίου, στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα Λευκωσίας, στην παρουσία, μεταξύ άλλων, του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, της Προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου, της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας του τόπου.

Αναμένεται να παραστούν και η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, Νίκη Κεραμέως, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος, Συμεών, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εκπρόσωποι από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, καθώς και εκπρόσωποι άλλων δογμάτων. Στην Ενθρόνιση δε θα παραστεί ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει μέσω ανακοίνωσης του.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη ενθρόνιση Αρχιεπισκόπου, η οποία θα λάβει χώρα στον νέο Καθεδρικό ναό του Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία, ο οποίος θα είναι προσβάσιμος για όλους όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν την τελετή δια ζώσης, ενώ στον εξωτερικό του χώρου αναμένεται να στηθούν γιγαντοοθόνες, οι οποίες θα την μεταδίδουν.

Στο μεταξύ, προς διευκόλυνση των πιστών ο Δήμος Λευκωσίας έχει παραχωρήσει δωρεάν τους χώρους στάθμευσης «Κολοκάση» και «Προμαχώνα-Καράφα». Για τους επίσημους προσκεκλημένους θα γίνεται σχετική διευθέτηση από την Αστυνομία.

Τελετουργικό 

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα κατέλθει στις 16:00 από την Αρχιεπισκοπή προς τον Καθεδρικό Ναό εν πομπή. Της πομπής θα προπορεύονται οι ψάλτες, τα εξαπτέρυγα, ο σταυρός και κατά σειρά οι κληρικοί, Διάκονοι, Αρχιμανδρίτες, ηγούμενοι, Αρχιερείς, δηλαδή η Ιερά Σύνοδος, και πίσω ο νέος Αρχιεπίσκοπος.

Στον ναό θα ψαλούν τα νενομισμένα τυπικά και ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα ενδυθεί στο μέσο του ναού με τον κόκκινο μανδύα και θα του δοθεί ένα δεύτερο εγκόλπιο, αυτό που φοράει στο στήθος μαζί με το σταυρό. Ακολούθως θα υπογράψει, αφού αναγνωσθεί η Πράξης της Συνόδου Ενθρονίσεως από τον Αρχιγραμματέα, με κόκκινο μελάνι, από το ιστορικό μελανοδοχείο του Αρχιεπισκόπου Εθνομάρτυρα Κυπριανού.

Στη συνέχεια θα ανέβει στις πρώτες βαθμίδες του θρόνου και εκεί ο πρώτος τη τάξει των Μητροπολιτών, ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος θα του εγχειρίσει το αυτοκρατορικό σκήπτρο, το οποίο χρονολογείται από το 1869, και θα τον προσφωνήσει.

Θα ακολουθήσουν οι προσφωνήσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη, την οποία θα διαβάσει ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων Νικήτας, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου. Θα αναγνωστεί επιστολή του Πάπα, την οποία θα την αναγνώσει ο Νούντσιος στην Κύπρο και θα προσφωνήσει εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής, ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος. Στο τέλος, θα ακολουθήσει ο ενθρονιστήριος λόγος του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου.

Θα αναγνωστεί η φήμη από το Διάκονο, θα ψάλλεται η φήμη του νέου Αρχιεπισκόπου και ο Αρχιεπίσκοπος θα ευλογήσει το λαό, θα γίνει η απόλυση.

Μετά το πέρας της Τελετής Ενθρόνισης, ο Αρχιεπίσκοπος θα δεχθεί συγχαρητήρια στο Μέγα Συνοδικό, ενώ το βράδυ θα παραθέσει στη Λευκωσία δείπνο στους επίσημους προσκεκλημένους και αντιπροσώπους.

Προκαθήμενοι της Εκκλησίας της Κύπρου

Κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα είχαμε έξι εκλογικές αναμετρήσεις και οι έξι Προκαθήμενοι της Εκκλησίας της Κύπρου υπηρέτησαν την Αρχιεπισκοπή για 79 χρόνια, ενώ τα άλλα 21 χρόνια ο θρόνος χήρευε λόγω αντιπαραθέσεων και προστριβών μεταξύ των ιεραρχών.

Ο Αρχιεπίσκοπος Λεόντιος παρέμεινε στον αρχιεπισκοπικό θρόνο για 37 μόλις ημέρες, λόγω πρόωρου θανάτου του.

Στον αρχιεπισκοπικό θρόνο εξελέγησαν κατά χρονολογική σειρά, ο Κύριλλος Β΄ 1909-1916, ο Κύριλλος Γ΄ 1916-1933, ο Λεόντιος το 1947 για μόνο 37 μέρες, ο Μακάριος Β΄ 1947-1950, ο Μακάριος Γ΄ 1950-1977 , ο Χρυσόστομος Α΄ από το 1977 μέχρι τις 17 Μαΐου 2006, ο Χρυσόστομος Β΄ από τις 5 Νοεμβρίου 2006 μέχρι τις 7 Νοεμβρίου 2022.

Το Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Κύπρου

Η Εκκλησία της Κύπρου είναι μία από τις αρχαιότερες αυτοκέφαλες εκκλησίες.

Όταν ο Αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας, στο Θέμα της οποίας πολιτικά υπαγόταν η Κύπρος, επεδίωξε να καταργήσει το Αυτοκέφαλό της, οι Κύπριοι αρχιερείς κατήγγειλαν την επέμβαση στην Γ' Οικουμενική Σύνοδο, που συνήλθε το 431 μ.Χ. στην Έφεσο.

Η Οικουμενική αυτή Σύνοδος κατοχύρωσε το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Κύπρου με τον 8ο κανόνα της.

Το 478 μ.Χ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Ανθέμιος κατόπιν οράματος βρήκε τον τάφο και το λείψανο του Αποστόλου Βαρνάβα, στο στήθος του οποίου υπήρχε αντίγραφο του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου.

Το Ευαγγέλιο τούτο πρόσφερε ο Αρχιεπίσκοπος Ανθέμιος στον Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ζήνωνα, ο οποίος και παραχώρησε τα γνωστά τρία αυτοκρατορικά προνόμια στον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο Κύπρου: Να υπογράφει με κιννάβαρι (κόκκινο μελάνι), να φέρει κατά τις ιεροτελεστίες πορφυρούν μανδύα και να κρατεί αντί της επισκοπικής πατερίτσας αυτοκρατορικό σκήπτρο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση