ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πυρκαγιές: Πέραν των 12 χιλιάδων κλήσεων έλαβε η Πυροσβεστική το 2021

Τι δείχνουν τα στοιχεία

ΚΥΠΕ

Αύξηση της τάξης του 2,50% στο σύνολο όλων των πυρκαγιών παρατηρήθηκε το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα η Πυροσβεστική Υπηρεσία, τα οποία αναφέρουν ότι οι κλήσεις στην αρμόδια Υπηρεσία, για παροχή βοήθειας, ήταν πέραν των 12 χιλιάδων.

Συγκεκριμένα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, κατά τη διάρκεια του έτους 2021, έχει ανταποκριθεί συνολικά σε 12.333 κλήσεις για παροχή βοήθειας, οι οποίες αφορούσαν κλήσεις για Πυρκαγιές, Ειδικές Εξυπηρετήσεις και Ψευδείς Κλήσεις.

Σε σχέση με τις πυρκαγιές, η Πυροσβεστική αναφέρει πως έχει ανταποκριθεί σε συνολικά 7.383 πυρκαγιές παγκύπρια, σημειώνοντας ότι από αυτές οι 4.474 αφορούσαν πυρκαγιές υπαίθρου και οι 2.909 αφορούσαν αστικές πυρκαγιές.

Επιπλέον, αναφέρει ότι το 2021 διαπιστώνεται αύξηση στο σύνολο όλων των πυρκαγιών, αστικών και υπαίθρου, της τάξης του 2,50%.

Πτωτική τάση στις πυρκαγιές υπαίθρου

Για τις πυρκαγιές υπαίθρου, η Πυροσβεστική αναφέρει πως παρατηρείται για το 2021 πτωτική τάση με το συνολικό αριθμό να είναι 4.474 και το ποσοστό να μειώνεται κατά 6,58 % σε σχέση με το 2020, που ο συνολικός καταγεγραμμένος αριθμός ήταν 4.789.

Εξάλλου, υπογραμμίζεται ότι ο μήνας Απρίλιος, κάθε χρόνο, παραδοσιακά παρουσιάζει σημαντικές αυξήσεις λόγω των λαμπρατζιών ή καύσης άλλων άχρηστων αντικειμένων, τα οποία καίγονταν στο ύπαιθρο, λόγω των εορτών του Πάσχα.

Επιπρόσθετα, η Πυροσβεστική αναφέρει πως ο μήνας Μάιος παρουσιάζει σημαντική αύξηση, κυρίως λόγο της κακής συνήθειας των γεωργών να καψαλίζουν χωράφια μετά το θερισμό, ως επίσης και λόγω σκόπιμων καύσεων, οι οποίες πραγματοποιούνται εκτός της νόμιμης περιόδου και χωρίς άδεια.

Σύμφωνα με την αρμόδια Υπηρεσία «το γεγονός της μείωσης, οφείλεται στις εκστρατείες πρόληψης Αστυνομίας και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με ενημέρωση του κοινού τόσο με τηλεοπτικές, όσο και ραδιοφωνικές συμμέτοχες των εκπροσώπων Τύπου».

«Επιπρόσθετα», αναφέρει, «καταλυτικός ήταν και ο ρόλος των περιπολιών, τόσο της Αστυνομίας όσο και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Δασών και Υπηρεσίας Θήρας. Σημαντικός, επίσης, παράγοντας της μείωσης ήταν οι επικρατούσες συνθήκες της πανδημίας και οι διάφοροι περιορισμοί του κοινού».

Επιπλέον, η Πυροσβεστική αναφέρει πως «ο μεγάλος όγκος της ξηρής εύφλεκτης ύλης, που συσσωρεύτηκε τους μήνες της αντιπυρικής περιόδου του έτους 2021, τόσο στο ύπαιθρο, όσο και σε ανοικτούς χώρους αστικών περιοχών, υπήρξε καταλυτικός παράγοντας στην καταγραφή των πυρκαγιών υπαίθρου».

Στο μεταξύ, παρατηρήθηκαν στη βάση κάποιων συλλήψεων, στις οποίες προέβη η Αστυνομία κατόπιν μαρτυριών, ως επίσης και στη βάση των συνθηκών του χώρου και της ώρας εκδήλωσης των πυρκαγιών, ότι αριθμός εξ αυτών ήταν κακόβουλες, ιδιαίτερα στις επαρχίες Λάρνακας και Λεμεσού, ενώ διαπιστώνεται για ακόμη μια χρονιά η συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα όσον αφορά την πρόκληση πυρκαγιών στο ύπαιθρο, με το ποσοστό να ξεπερνά το 92%.

Όσον αφορά στις αστικές πυρκαγιές, διαπιστώνεται αύξηση της τάξης του 20,51%, με τον αριθμό πυρκαγιών που εκδηλώθηκε σε αστικές περιοχές το 2021 να είναι 2.909, σε σύγκριση με 2.414 που εκδηλώθηκαν το έτος 2020.

Ο κύριος λόγος της αύξησης των αστικών πυρκαγιών πιθανότατα οφείλεται στα περιοριστικά μέτρα, τα οποία εφαρμόστηκαν κατά περιόδους, λόγω της πανδημίας και των αυξημένων κατ’ οίκων γενικών δραστηριοτήτων των πολιτών που βρίσκονταν υπό περιορισμό.

Οι κύριοι χώροι εκδήλωσης αστικών πυρκαγιών ήταν σε οικόπεδα, μηχανοκίνητα οχήματα, ιδιωτικές κατοικίες, διαμερίσματα πολυκατοικιών, σκυβαλλοδοχεία, άλλα υποστατικά και άλλους χώρους όπως αυτοί αναφέρονται λεπτομερώς αριθμητικά και ποσοστιαία στον πίνακα του παραρτήματος 6 με τίτλο Είδος και Τύπος Εγκατάστασης.

Σε σχέση με αιτίες πυρκαγιών σε αστικές περιοχές, αυτές οφείλονταν, ως επί το πλείστο, σε ηλεκτρικά προβλήματα, σε αστοχία ηλεκτρικών συσκευών σε κατοικίες ή υποστατικά, ηλεκτρικά ή μηχανικά προβλήματα σε οχήματα, αποτσίγαρα, κακόβουλες πράξεις, εμπρησμούς, ελαττωματικές καπνοδόχους και εστίες τζακιού, λανθασμένη χρήση εστιών θέρμανσης και μαγειρικών συσκευών, λανθασμένη ή αμελή χρήση εργαλείων ή συσκευών σε χώρους εργασίας.

Σημειώνεται ακόμα ότι η καμένη έκταση της υπαίθρου, παρουσιάζεται για το 2021, αυξημένη κατά 6.1 τ.χλμ και συγκεκριμένα 24.30 τ.χλμ, σε σχέση με το 2020 που ήταν 18.20 τ.χλμ.

Αυξημένη η οικονομική πτυχή των ζημιών

Η οικονομική πτυχή των ζημιών, παρουσιάζεται αυξημένη για το 2021. Όπως καταγράφονται οι ζημιές εκτιμούμενες κατά προσέγγιση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, για το 2021 υπήρξαν συνολικές ζημιές της τάξης των 29.212.512 ευρώ από τις οποίες το ποσό των 10.596.402 αφορούσε αστικές πυρκαγιές και το ποσό των 18.616.110 αφορούσε πυρκαγιές υπαίθρου.

Σημειώνεται πως το 2020 υπήρξε συνολικό ποσό ζημιών 9.915.210 ευρώ, από τα οποία το ποσό των 9.323.310 ευρώ αφορούσε τις αστικές πυρκαγιές και το ποσό των 591.000 ευρώ αφορούσε τις πυρκαγιές υπαίθρου.

Στο μεταξύ, η αύξηση των ζημιών στις πυρκαγιές υπαίθρου κατά το 2021 (18.616.110 εκ.), σε σχέση με το 2020 (591.000 ευρώ), εκτιμάται ότι οφείλεται ως επί το πλείστο στην πυρκαγιά η οποία εκδηλώθηκε τον Ιούλιο στην ορεινή περιοχή Λεμεσού/Λάρνακας και στις υλικές ζημιές που προκλήθηκαν σε γεωργικές ή άλλες εκτάσεις και υποδομές, ως επίσης και στους χώρους που εκδηλώθηκαν γενικά οι Πυρκαγιές Υπαίθρου και στις ζημιές που προκάλεσαν.

Σύνολο Διασωθέντων, Τραυματιών και Νεκρών από Πυρκαγιές

Το σύνολο των ατόμων, που διασώθηκαν, τραυματίστηκαν ή έχασαν τη ζωή τους, εξ υπαιτιότητας των πυρκαγιών, έφτασε στους 55. Σημαντικά πιο μειωμένος αριθμός από το έτος 2020, έτος κατά το οποίο ο αριθμός ανήλθε στους 124.

Αναλυτικά, η Πυροσβεστική Υπηρεσία προέβη για το 2021 σε 29 διασώσεις από πυρκαγιές σε σχέση με 18 για το 2020. Υπήρξαν 19 τραυματισμοί σε σύγκριση με 103 το 2020 και έχασαν τη ζωή τους 7 άτομα από πυρκαγιές σε σχέση με 3 της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Ειδικές Εξυπηρετήσεις και ψευδείς κλήσεις

Ελαφρά αύξηση παρατηρείται στις ανταποκρίσεις Ειδικών Εξυπηρετήσεων της τάξης του 3,95%. Για το 2021 υπήρξε ανταπόκριση 4.193 κλήσεων σε σχέση με το 2020, οι οποίες ανήλθαν στις 4.028.

Εξάλλου, οι ψευδείς κλήσεις διαχωρίζονται σε κακόβουλες και αφορούν κλήσεις, οι οποίες είναι ψευδείς και γίνονται αποκλειστικά με κακή πρόθεση, οι κλήσεις με καλό σκοπό, που αφορούν κλήσεις, οι οποίες δεν έχουν κακή πρόθεση, αλλά γίνονται από άτομα τα οποία εντοπίζουν στο περιβάλλον χαρακτηριστικά, τα οποία προσομοιάζουν με πυρκαγιά, όπως π.χ. σκόνη στο ύπαιθρο η οποία παράγεται από γεωργικό ελκυστήρα, ο οποίος οργώνει χωράφι και η οποία εκλαμβάνεται από περαστικούς ως πυρκαγιά και αυτές που γίνονται ένεκα μηχανικής ή ηλεκτρικής βλάβης που αφορούν σε κλήσεις λόγω ήχησης συστημάτων συναγερμού, χωρίς να υπάρχει πυρκαγιά γιατί υπέστησαν μηχανική ή ηλεκτρική βλάβη.

Συνολικά ο αριθμός των ψευδών κλήσεων για το 2021, ανέρχεται στις 754 σε σχέση με το 2020, που ο αριθμός ανήλθε στις 753.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση