Kathimerini.com.cy
Καθώς οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να βρίσκονται στα ύψη, πέρα από τη δίκη μας υγεία, οι ιδιοκτήτες σκύλων και γενικότερα των κατοικίδιων ζώων, έχουν την ευθύνη να τα προστατεύουν παρέχοντάς τους τις σωστές συνθήκες για αποφυγή επεισοδίων θερμοπληξίας που μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και στον θάνατο. Είναι σημαντικό οι ιδιοκτήτες να γνωρίζουν τι πρέπει να προσέξουν, ποιες κακές συνήθεις να αποφεύγουν, αλλά και ποια είναι τα βασικά σημάδια πως ο σκύλος μας ή το ζώο μας ταλαιπωρείται από θερμοπληξία. Ειδικός κτηνίατρος μιλώντας στην «Κ» δίνει μερικές συμβουλές στους ιδιοκτήτες σκύλων και κατοικίδιων για προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες, αναφέρει ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν θερμοπληξία, όπως και τις ράτσες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
Τι να κάνετε και τι όχι
Τα δύο βασικά πράγματα που πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες είναι να εξασφαλίζουν δροσερό και σκιερό περιβάλλον στα σκυλιά τους, παρέχοντάς τους συνεχώς νερό το οποίο αν είναι δυνατόν να ανανεώνεται συχνά. Όπως μας αναφέρει ο ειδικός κτηνίατρος, απαγορεύονται οι βόλτες τις μεσημεριανές ώρες, αφού λόγω της θερμοκρασίας της ασφάλτου η οποία είναι πολύ καυτή τις συγκεκριμένες ώρες οι πατούσες των σκυλιών καίγονται προκαλώντας πληγές και πόνο. Κατά την περίοδο του καλοκαιριού, οι βόλτες κατοικίδιων ζώων πρέπει να γίνονται αρκετά νωρίς το πρωί, αργά το απόγευμα ή το βράδυ.
Σημάδια θερμοπληξίας
Σημάδια θερμοπληξίας ή υπερθερμίας είναι η ταχύπνοια και το λαχάνιασμα, τα ουλή τους να έχουν πάρει ένα χρώμα μωβ, να είναι αποπροσανατολισμένοι ή να φαίνονται ζαλισμένοι (να παραπατούν) ή ακόμα και να αδυνατούν να σηκωθούν και να έχουν απώλεια συνείδησης. Σε τελικά στάδια θα φτάσουν να κάνουν και επιληπτικές κρίσεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι κρίσιμο να μην βρέχουν ολόκληρο το σκύλο με κρύο νερό. Απλά να τον ραντίζουν λίγο με δροσερό νερό (κυρίως στο κεφάλι, την κοιλιά και τις πατούσες) και κατευθείαν αν είναι δυνατόν να βάλουν το ζώο σε δωμάτιο με κλιματιστικό ή μπροστά από ανεμιστήρα. Αν μιλάμε για προχωρημένη κατάσταση το ζώο πρέπει να πάει κατευθείαν στο κτηνίατρο. Συστήνεται η άμεση μεταφορά του ζώου στον κτηνίατρο σε περίπτωση που παρουσιάσει έστω και ένα από τα παραπάνω σημάδια θερμοπληξίας.
Οι ράτσες που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή
Κάποια σκυλιά λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από θερμοπληξία. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε βραχυκεφαλικές φυλές (pug, boxer, french και english bulldogs) γιατί αυτά τα ζώα με μια μικρή άνοδο της θερμοκρασίας μπορούν να προσβληθούν από θερμοπληξία μέσα σε λίγα λεπτά. Εννοείται πως όλα τα ζώα πρέπει να προστατεύονται από τη θερμοπληξία, αλλά αυτά έχουν τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που τα καθιστά πιο επίφοβα από τα υπόλοιπα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο σκύλος μας έχει έναν μοναδικό τρόπο έκκρισης του ιδρώτα, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματός του αναπνέοντας με ανοιχτό το στόμα του. Μια ζεστή μέρα ή μετά από παιχνίδι, θα έρθει η στιγμή που θα ξαπλώσει σε ένα σκιερό μέρος όπου τον βοηθά να δροσιστεί.