ΚΥΠΕ
Προσανατολισμός του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος είναι το 2029 όπου το αιγοπρόβειο γάλα πρέπει να υπερτερεί ποσοτικά του αγελαδινού στην παραγωγή του χαλλουμιού Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Ανδρέας Γρηγορίου.
Ο κ. Γρηγορίου είπε ότι το Υπουργείο αυτή την περίοδο προσπαθεί να διαχειριστεί τον ευρωπαϊκό κανονισμό για το χαλλούμι, «στη νέα πενταετή μεταβατική περίοδο που έχουμε πάρει από την ΕΕ» για αύξηση του αιγοπρόβειου γάλακτος στο χαλλούμι.
Αναφέροντας ότι υπάρχουν αντιδράσεις σε σχέση με τις ποσοστώσεις αιγοπρόβειου στο χαλλούμι, ο κ. Γρηγορίου είπε ότι «προσπαθούμε να εξηγήσουμε και να στηρίξουμε» τις δραστηριότητες των εμπλεκομένων στην αγορά του χαλλουμιού, με στόχο πάντα, όπως τόνισε, «την συμμόρφωση με τις πρόνοιες του κανονισμού που προβλέπει ότι το 2029 το αιγοπρόβειο γάλα πρέπει να υπερτερεί ποσοτικά του αγελαδινού στην παραγωγή του χαλλουμιού».
«Προσανατολισμός μας είναι το 2029. Μέχρι τότε πρέπει να δουλέψουμε όλοι. Και αυτοί που παράγουν γάλα και χαλλούμι και εμείς ως το αρμόδιο Υπουργείο» για το θέμα του χαλλουμιού, υπογράμμισε.
Ο ΓΔ του Υπουργείου Γεωργίας είπε ότι το διάταγμα που εξέδωσε η Υπουργός Γεωργίας Μαρία Παναγιώτου προβλέπει όπως η ποσόστωση για αιγοπρόβειο γάλα στο μίγμα του χαλλουμιού παραμείνει στο 25% μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2024.
Πρόσθεσε ότι από την 1 Σεπτεμβρίου τους 2024 μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2025 η ποσόστωση για αιγοπρόβειο γάλα μειώνεται στο 15% γιατί είναι η ξηρά περίοδος κατά την οποία τα ζώα δεν έχουν μεγάλη παραγωγικότητα γάλακτος.
Επίσης, ο κ. Γρηγορίου είπε ότι από την 1η Φεβρουαρίου του 2025 η ποσόστωση για αιγοπρόβειο γάλα θα αυξηθεί στο 30%.