ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παράβαση προνοιών οδηγίας οικοτόπων βλέπει ο ΓΕ για «Άμμο του Καμπούρη»

Η Κυπριακή Δημοκρατία, αναφέρεται, θα πρέπει να διασφαλίσει πλήρη συμμόρφωση με το άρθρο 6.3 της Οδηγίας τω Οικοτόπων και γενικότερα με όλες τις πρόνοιες των Οδηγιών της Φύσης.

ΚΥΠΕ

Η τροποποίηση των συμπερασμάτων και των περιβαλλοντικών όρων, οι οποίοι είναι δεσμευτικοί ακόμα και για την ίδια την Περιβαλλοντική Αρχή, ελλείψει νέων περιβαλλοντικών στοιχείων, συνιστά παράβαση των προνοιών του άρθρου 6.3 της Οδηγίας των Οικοτόπων και η παραβίαση αυτή ενέχει την πιθανότητα προσαγωγής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αναφέρεται σε συμπληρωματική έκθεση συσσωρευτικών επιπτώσεων από υφιστάμενες, προγραμματιζόμενες και δυνητικές αναπτύξεις στην περιοχή «Άμμος του Καμπούρη» στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας «Κάβο Γκρέκο», την οποία δημοσιοποίησε την Τετάρτη η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Η Υπηρεσία, όπως αναφέρεται, αποφάσισε να διενεργήσει έλεγχο, λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση της Περιβαλλοντικής Αρχής να αναθεωρήσει όρους της Γνωμάτευσης της Έκθεσης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ)1 της περιοχής του Δικτύου Natura 2000 Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) «Κάβο Γκρέκο», με την έκδοση Συμπληρωματικής Έκθεσης ΕΟΑ.

Λήφθηκαν υπόψη οι πιέσεις που δέχεται η περιοχή αυτή από την αύξηση της επισκεψιμότητας και της γενικότερης δραστηριότητας, που περιλαμβάνει και παράνομες παρεμβάσεις, που προκάλεσαν, σύμφωνα με το Τμήμα Περιβάλλοντος (ΤΠ), ως η Περιβαλλοντική Αρχή, σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο είδος χαρακτηρισμού (Charadrius leschenaultii ή Βραχοπλουμίδι) - υποβάθμιση, απώλεια και καταστροφή του ενδιαιτήματός του.

Μεταξύ άλλων στην έκθεσή της έκτασης 42 σελίδων, η ΕΥ αναφέρει ότι η Περιβαλλοντική Αρχή θα πρέπει να στηρίζεται σε τεκμηριωμένα περιβαλλοντικά δεδομένα και να διασφαλίζει ότι η κάθε Έκθεση ΕΟΑ συνάδει με τις πρόνοιες του άρθρου 6.3 της Οδηγίας των Οικοτόπων. Σε περίπτωση που η εν λόγω Συμπληρωματική Έκθεση ΕΟΑ δεν μπορεί να τεκμηριωθεί, από περιβαλλοντική επιστημονική άποψη, με νέα στοιχεία, η Περιβαλλοντική Αρχή θα πρέπει να την ανακαλέσει.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος και η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας θα πρέπει να εξηγήσουν την απόφασή τους να ορίσουν το πρόσθετο τμήμα της ΖΕΠ Κάβο Γκρέκο (μεταξύ Κέρμιας – Άμμου του Καμπούρη) ως αντισταθμιστικό μέτρο, αφού φαίνεται ότι δεν έχει επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή η προστασία του είδους χαρακτηρισμού.

Επίσης, προστίθεται, δεδομένης της κακής κατάστασης διατήρησης του Charadrius leschenaultii στην Κυπριακή Δημοκρατία, το οποίο σωρευτικά δέχεται υπέρμετρες αρνητικές πιέσεις, η ετοιμασία ενός σχεδίου δράσης, σε εθνικό επίπεδο, θα συνείσφερε σημαντικά στον καθορισμό στόχων διατήρησης και στον συντονισμό των δράσεων προστασίας και αποκατάστασης του είδους και των ενδιαιτημάτων του.

Σημειώνεται ότι θα πρέπει επίσης να διασφαλίζεται ότι ο καταρτισμός οποιουδήποτε Σχεδίου συνάδει με τις διατάξεις του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου σχετικά με τις περιβαλλοντικές αξιολογήσεις.

Η ΕΥ αναφέρει επιπρόσθετα ότι είναι αναγκαίο να απασχολήσει την Περιβαλλοντική Αρχή η ανάγκη βελτίωσης της διαδικασίας ΕΟΑ (Δέουσας Εκτίμησης) και να διασφαλιστεί ότι οι ΕΟΑ που ακολουθούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία, είναι σύμφωνες με τις καθοδηγήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Επί του παρόντος, πλήθος θεμάτων, στοιχείων και αναλύσεων αντιμετωπίζονται στο περιθώριο της επίσημης Μελέτης/Έκθεσης ΕΟΑ (π.χ. σχόλια των μελών της Ad Hoc Επιτροπής, πρακτικά συνεδριάσεων της Ad Hoc Επιτροπής, διαβουλεύσεις/συζητήσεις μεταξύ αρμόδιων Αρχών, κλπ), και, σύμφωνα με την εμπειρογνώμονα της Υπηρεσίας μας, δεν αποτυπώνονται ορθά και ολοκληρωμένα στο πλαίσιο της τελικής Έκθεσης ΕΟΑ», αναφέρεται.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, αναφέρεται, θα πρέπει να διασφαλίσει πλήρη συμμόρφωση με το άρθρο 6.3 της Οδηγίας τω Οικοτόπων και γενικότερα με όλες τις πρόνοιες των Οδηγιών της Φύσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση