ΚΥΠΕ
Ανησύχησαν οι κάτοικοι της επαρχίας Πάφου από τον σεισμό, που έγινε έντονα αισθητός στην περιοχή, αλλά και σε ολόκληρη την Κύπρο, με επίκεντρο 50 χιλιόμετρα δυτικά – βορειοδυτικά της Πόλης Χρυσοχούς. Από τον ισχυρό σεισμό, 6,1 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 3:08 τα ξημερώματα δεν υπάρχει καμία αναφορά για ζημιές, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Έπαρχος Πάφου, Μαίρη Λάμπρου.
Σύμφωνα με την κ. Λάμπρου, η Επαρχιακή Διοίκηση έχει αρχίσει την επικοινωνία της με όλους τους κοινοτάρχες της Επαρχίας Πάφου για επιβεβαίωση. Παράλληλα συνέχισε, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων βρίσκονται επί ποδός επιστάτες και κάποιοι τεχνικοί για να διαφανεί εάν σημειώθηκαν προβλήματα με κατολισθήσεις.
Ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς Γιώτης Παπαχριστοφή δήλωσε από την πλευρά του πως δεν έχουν καταγραφεί ζημιές από την σεισμική δόνηση στο διαμέρισμα Πόλης Χρυσοχούς. «Όλοι οι κάτοικοι της Πόλης Χρυσοχούς τον αισθάνθηκαν, αλλά ευτυχώς δεν καταγράφηκαν ζημιές» είπε. Κάποιοι εξ αυτών βγήκαν από τα σπίτια τους και παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες έμειναν στον δρόμο για μικρό χρονικό διάστημα, ανέφερε. Θυμήθηκε επίσης τον μεγάλο σεισμό που έπληξε την επαρχία Πάφου το 1995, σημειώνοντας πως η εμπειρία της προηγούμενης φοράς «ήταν κάπως υποβοηθητική για να γνωρίζουμε πως να αντιδράσουμε σήμερα τα ξημερώματα».
Ο Δήμαρχος Πέγειας, Μαρίνος Λάμπρου, ανέφερε πως τα ξημερώματα “ξύπνησε ο εφιάλτης του σεισμού”, που, όπως είπε, “μας έπιασε όλους στην κυριολεξία στον ύπνο”. O κόσμος τρόμαξε, βγήκε έξω από τις κατοικίες τους και προκλήθηκε έντονη ανησυχία, είπε ο κ. Λάμπρου. Επεσήμανε ωστόσο, πως το θετικό ήταν, ότι δεν υπήρξαν οποιεσδήποτε ζημιές. «Βρισκόμαστε ως Κύπρος σε σεισμογενή ζώνη και δεν είναι παράξενο να υπάρχουν σεισμοί, αλλά δεν είμαστε συνηθισμένοι σε μεγάλης εντάσεως σεισμούς» είπε. Ο σεισμός, πρόσθεσε, είναι ένα φαινόμενο που δεν μπορεί να προβλεφθεί, ωστόσο συνέστησε προσοχή, σημειώνοντας πως καλό είναι να μην τρέχουμε κατά την διάρκεια του σεισμού, να βρισκόμαστε μακριά από παράθυρα και γυαλιά και να κρατήσει ο καθένας την ψυχραιμία του.
Ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Πάνω Αρόδων, Ματθαίος Στεφάνου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως ολόκληρη η κοινότητα “σηκώθηκε στο πόδι” αφού θυμήθηκαν οι κάτοικοι της, τον μεγάλο σεισμό στις 3 Φεβρουαρίου του 1995, ο οποίος προκάλεσε πολλές ζημιές, σε σωλήνες νερού και καλώδια της ηλεκτρικής, ενώ κάποιοι ηλικιωμένοι είχαν εγκλωβιστεί στις κατοικίες τους. Ο κ. Στεφάνου χαρακτήρισε την νύχτα, δύσκολη, αφού λόγω της παρατεταμένης βροχόπτωσης ήταν αδύνατο να βγουν έξω από τα σπίτια τους, ενώ μετά το σεισμό άρχισαν και δυνατές βροντές. Ανησυχήσαμε, δήλωσε και για δεύτερο σεισμό ίσως μεγαλύτερο, ενώ ευχήθηκε η Κύπρος να μην ζήσει ξανά τέτοιες στιγμές.
Κάτοικος της Γεροσκήπου, η Έλενα Παναγιώτου, περιέγραψε την εμπειρία της από τον σεισμό, λέγοντας ότι ξύπνησαν τα ξημερώματα «και κουνιόταν τα πάντα». «Ο σεισμός είχε διάρκεια με αποτέλεσμα και οι πολυέλεοι του σπιτιού να κουνιούνται, ήταν κάτι το τρομακτικό» πρόσθεσε. Πρώτη φορά ήταν τόσο δυνατός ο σεισμός, συνέχισε, ενώ είπε ότι όλη τη νύχτα ήταν «στο πόδι».
Εξάλλου, ο Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Πάφου, Μιχάλης Ιωάννου, ανέφερε πως χτες λίγο μετά τις 03:00 τα ξημερώματα όταν επεσυνέβη ο σεισμός ενεργοποιήθηκαν τα περίπολα που υπάρχουν στην αστυνομική διεύθυνση Πάφου και στους κατά τόπους αστυνομικούς σταθμούς, τα οποία έλεγξαν την περιοχή και διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν ζημίες σε κτίρια, αλλά ούτε και κάποιος τραυματισμός. Μέχρι στιγμής είπε, δεν έχει καταγγελθεί καμία ζημιά.
Ανέφερε ακόμη ότι η Αστυνομία επικοινώνησε με την Πολιτική Άμυνα και ούτε και εκεί διατυπώθηκαν αναφορές για ζημιές. Πρόσθεσε πως η αστυνομική διεύθυνση Πάφου συνεργάζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως κάθε φορά, με την Πολιτική Άμυνα.