«Όπου πλάτανος, εκεί και νερό» λέει μια παροιμία μας! Κι όπου Πλατανιστάσα, εκεί και η σκαπάνη των ανθρώπων της ΟΠΑΠ Κύπρου και του Ομίλου SPPMEDIA. Ακολουθώντας λοιπόν, με χαρά και ενθουσιασμό, την όμορφη διαδρομή που οι δυο εταιρίες άρχισαν το 2010 με το κοινό πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης «ΑΝΑΔΑ-ΣΩΖΩ», έφτασαν νωρίς το πρωί της Τετάρτης, 6 Απριλίου, στην όμορφη κοινότητα της Πλατανιστάσας, στην ορεινή Λευκωσία και δεντροφύτευσαν την περιοχή την οποία υπέδειξαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, πάντοτε υπό την επίβλεψη του Τμήματος Δασών. Το χαμόγελο και τη διάθεση των στελεχών και συνεργατών των δύο εταιριών, στη διάρκεια της δεντροφύτευσης, δρόσισε η φιλόξενη αγκαλιά της Πλατανιστάσας και των ανθρώπων της, όπως ορίζει άλλωστε η διαχρονική παράδοση της Πιτσιλιάς. Ήταν η 13η δεντροφύτευση που η ΟΠΑΠ Κύπρου και η SPPMEDIA πραγματοποίησαν με επιτυχία, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΑΝΑΔΑ-ΣΩΖΩ».
Τα προηγούμενα χρόνια είχαν γίνει δεντροφυτεύσεις στον Άρωνα, τα Λατσιά, τους Καπέδες, τις περιαστικές περιοχές της Έγκωμης και Ανθούπολης, στο Γέρι, στη Σολέα (για δύο συνεχόμενες χρονιές) στην Αγία Βαρβάρα και την Άλωνα. Πέρα από την ουσιαστική συνδρομή στους ευρύτερους σχεδιασμούς της Πολιτείας για αναζωογόνηση των δασικών περιοχών μας, το πρόγραμμα ««ΑΝΑΔΑ-ΣΩΖΩ» προσθέτει στην ευαισθητοποίηση των εργαζομένων των δύο εταιριών σε περιβαλλοντικά θέματα και εκφράζει την προτεραιότητα που η ΟΠΑΠ Κύπρου και η SPPMEDIA δίνουν στο περιβάλλον μας. Γιατί το κάθε δέντρο που φυτεύουμε είναι και μια ελπίδα για τον τόπο μας και τον πλανήτη ολόκληρο! Και μια ακόμη καθαρή ανάσα για τους ανθρώπους της γης μας!
Η δράση Αναδασώζω, που διοργανώνει με επιτυχία ο Όμιλος SPP Media σε συνεργασία με τον ΟΠΑΠ, όχι μόνο έχει καταστεί θεσμός, αλλά και αρχίζει να αφήνει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Κάθε καινούργιο δέντρο που φυτεύεται είναι ένα βήμα για ένα πιο υγιές και οικολογικό περιβάλλον και παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, ενώ γεμίζει παράλληλα το πράσινο στον χάρτη της Κύπρου. Όλα αυτά αποτελούν και τους στόχους του ομίλου SppMedia και του ΟΠΑΠ Κύπρου τους οποίους προωθούν μέσα από το πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης ΑΝΑΔΑ- ΣΩΖΩ που διοργανώνεται από το 2010.
Η δεντροφύτευση στην Πλατανιστάσσα
Ξεκινώντας, από τη Λευκωσία 40 συμμετέχοντες από τον όμιλο SPP Media και από τον ΟΠΑΠ Κύπρου φτάσαμε στην κοινότητα της Πλατανιστάσσας, όπου μας υποδέχτηκε με θέρμη ο κ. Σάββας Ε. Μέντζης κοινοτάρχης του χωριού μαζί μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Πλατανιστάσας, και μετά τις πρώτες καλημέρες η δράση Αναδασώζω άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά. Συνολικά φυτεύτηκαν 200 δέντρα, 60 άγρια πεύκα , 60 ήμερα πεύκα, 60 δέντρα δάφνης και 20 κέδροι.
Ολοκληρώνοντας, τη δεντροφύτευση, συνεχίσαμε την περιήγησή μας συνοδευόμενοι από τον κοινοτάρχη του χωριού στον συντηρημένο Νερόμυλο της Πλατανιστάσσας, και επισκεφθήμαμε το μικρό μουσείο, με τον κ. Μέντζη σε ρόλο ξεναγού.
Ο Νερόμυλος της Πλατανιστάσσας είναι ένα εξαίρετο δείγμα νερόμυλων, σπάνιας ομορφιάς. Βρίσκεται σχεδόν ένα μέτρο πάνω από την κοίτη του ποταμού, στην νότια πλευρά του, απέναντι από ένα καταπράσινο από φουντουκιές και καρυδιές, πανέμορφο τοπίο. Θυμίζει στον επισκέπτη τους νερόμυλους, στα διηγήματα του Παπαδιαμάντη. Το αυλάκι του, ξεκινά από την ένωση των δύο ποταμών (διποτάμια), των ποταμών Άλωνας-Πλατανιστάσας από τη μιά, και Πολυστύπου-Λειβαδιών-Αληθινού από την άλλη. Έχει μήκος περίπου διακόσια μέτρα και φθάνει σε μια καλά διατηρημένη δεξαμενή του νερόμυλου. Από εκεί πέφτει με ορμή από την καταπακτή, κτυπά στη φτερωτή και γυρίζει τις τεράστιες μυλόπετρες που συνθλίβουν το στάρι και παράγουν αλεύρι, ή πουργούρι.
Στη συνέχεια περπατήσαμε προς την εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Εκεί αντικρίσαμε έναν επίγειο παράδεισο. Ένας χώρος μαγείας με την εκκλησία επίκεντρο και τριγύρω φυτεμένα πολύχρωμα φυτά, λαχανικά και λουλούδια. Εκεί μας περίμεναν ο ιερέας του χωριού πατήρ Γεώργιος Κούρρης και η σύζυγός του και γραμματέας του Κοινοτικού Συμβουλίου Πλατανιστάσας κα Χριστίνα Κούρρη. Ο πατήρ Γεώργιος μας ξενάγησε και μας μίλησε για το ιερό αυτό σημείο. Λέγοντας με δέος την ιστορία της εκκλησίας του Αρχαγγελου Μιχαηλ. Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, το λεγόμενο «Μέσα χωριό», στο ύψωμα, αφιερωμένη στον Αρχιστράτηγο των επουρανίων Δυνάμεων, τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, και ειδικότερα, στο εν Χώναις θαύμα του Αρχάγγελου Μιχαήλ, που η Εκκλησία μας, το εορτάζει στις 6 Σεπτεμβρίου. Η εκκλησία αυτή κτίσμα του 19ου αιώνα, στη θέση που βρισκόταν άλλη μικρότερη, κατάγραφη από αγιογραφίες, του 15ου περίπου αιώνα. Στην αυλή της βρισκόταν και το κοιμητήριο του χωριού μέχρι το 1941, όταν και κτίσθηκε το σημερινό κοιμητήριο.
Πραγματική αξία στη ζωή
Φτάνοντας στο τέλος της μέρας, πήγαμε όλοι μαζί στην πλατεία του χωριού όπου μας περίμενε το λεγόμενο «μπούκωμα», με τοπικά προϊόντα όπως αλλαντικά και αλλά εδέσματα και φυσικά σπιτική ζιβάνια με κεράσι και σαφράν. Ο κοινοτάρχης του χωριού κ. Μέντζης και η κα Χριστίνα μάς έδειξαν τι εστί φιλοξενία και πως αγνότητα και τα απλά πράγματα στη ζωή είναι αυτό που στο τέλος μένουν.
Φεύγοντας, για ακόμη χρονιά από τη δράση «ΑΝΑΔΑ-ΣΩΖΩ», θέλοντας ή μη, μπήκα σε μια διαδικασία σκέψης για το τι είναι τελικά σημαντικό στη ζωή. Όσο έρχεσαι κοντά στη φύση και όσο της δίνεις το ελάχιστο πίσω από τα τόσα πολλά που σου προσφέρει, αντιλαμβάνεσαι τι έχει πραγματική αξία, ξεκλειδώνουν πολλά κομμάτια μέσα στην ψυχή του ανθρώπου που χάνονται μέσα στην καθημερινότητα.