ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μεταγενέστερος νόμος μπορεί να νομιμοποιήσει κανονιστική πράξη

Το Γραφείο Γενικού Εισαγγελέα αναφέρει ότι τέτοια εξουσιοδότηση δόθηκε μεταγενέστερα με τροποποιητικό νόμο

ΚΥΠΕ

Μια ενδιαφέρουσα δικαστική απόφαση εξέδωσε το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, στις 23 Σεπτεμβρίου 2024, σύμφωνα με την οποίαν Κανονισμοί, Διατάγματα και Γνωστοποιήσεις (δηλαδή κανονιστικές πράξεις), που είχαν εκδοθεί χωρίς να παρέχεται εξουσιοδότηση για την έκδοσή τους από νόμο (πρωτογενής νόμος), είναι νόμιμες και έχουν ισχύ παρόλο που κατά την έκδοση τους ο νόμος δεν παρείχε τέτοια εξουσιοδότηση.

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Γενικού Εισαγγελέα αναφέρει ότι τέτοια εξουσιοδότηση δόθηκε μεταγενέστερα με τροποποιητικό νόμο.

Όπως σημειώνει, η απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου αποτελεί απότοκο της εξέτασης έφεσης που είχε καταχωριστεί από εταιρεία εναντίον του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, σε σχέση με τέλη που οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίας είχαν επιβάλει στην εταιρεία για την έκδοση κτηνιατρικών πιστοποιητικών εξέτασης σκύλων που προορίζονταν για εξαγωγή στο εξωτερικό.

Τα τέλη είχαν επιβληθεί στη βάση Γνωστοποίησης, που είχε εκδοθεί από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου, πριν από την τροποποίηση της νομοθεσίας που περιλαμβάνει ρητή εξουσιοδότηση έκδοσης κανονιστικών πράξεων.

Ειδικότερα, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι ένας μεταγενέστερος νόμος μπορεί να επικυρώσει αναδρομικά μια κανονιστική πράξη, για την οποία, κατά τον χρόνο έκδοσής της, δεν υπήρχε εξουσιοδοτική διάταξη στον πρωτογενή νόμο και ούτε είχε κηρυχθεί ως παράνομη (ultra vires) από το Δικαστήριο.

Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο επιδίκασε έξοδα υπέρ της Δημοκρατίας.

Εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, την υπόθεση χειρίστηκε ο Θάσος Χ΄ Λούκα, Δικηγόρος της Δημοκρατίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση