Kathimerini.com.cy
«Αυτό που έγινε χθες δεν ήταν μια "διαδήλωση που πήρε κακή τροπή". Είδαμε μάλλον τον πυρήνα μιας τρομοκρατικής-εγκληματικής οργάνωση φασιστικής φύσεως επικουρούμενη και από άλλους πολίτες παρόμοιων ιδεών να προβαίνει σε τρομοκρατικές ενέργειες υποσκάπτοντας την εθνική ασφάλεια και σταθερότητα (collective political violence)», αναφέρει σε ανάρτησή του ο διεθνολόγος Ζήνωνας Τζιάρρας, ο οποίος έτυχε το βράδυ της Παρασκευής να βρίσκεται στην περιοχή του Μόλου, στη Λεμεσό, μαζί με την οικογένειά του, προσπαθώντας να διαφύγουν, περνώντας μέσα από τις γραμμές των διαδηλωτών κατά των μεταναστών.
Μετά από την εμπειρία του αυτή, ο ακαδημαϊκός κάνει μία «ανάγνωση» της διαδήλωσης που προκάλεσε τα επεισόδια και ειδικά των ατόμων που συμμετείχαν σε αυτήν. Την ίδια ώρα επικρίνει το κράτος για την αδυναμία εφαρμογής της νομιμότητας.
«Αυτοί λοιπόν, οι ανεκδιήγητοι και εγκληματίες τύποι, ενώ ζητούν επισήμως, υποτίθεται, "περισσότερη ασφάλεια από το κράτος", είναι αυτοί που την καταργούν και την διαβρώνουν περαιτέρω στην πράξη», τόνισε ο κ. Τζιάρρας.
«Η στάση της αστυνομίας ήταν επιεικώς απαράδεκτη καθώς κάθισε άπραγη μπροστά στη λεηλασία - όχι απλώς τον βανδαλισμό και την καταστροφή - που διαπράχθηκε κατά περιουσιών που ανήκουν σε πολίτες αυτού του κράτους και μπροστά στον ξυλοδαρμό αλλοδαπών στη μέση του δρόμου», ανάφερε εξάλλου.
Σε άλλο σημείο ο κ. Τζιάρρας επικρίνει τη στάση του κράτους, όσον αφορά την εφαρμογή της νομιμότητας:
«Χθες γίναμε μάρτυρες ενός κράτους που αδυνατεί ή είναι απρόθυμο να εξασκήσει το μονοπώλιο της βίας που υποτίθεται ότι έχει για να εφαρμόζει τη νομιμότητα. Τους λόγους δεν τους ξέρω. Είναι μήπως επειδή οι διαδηλωτές είναι και ψηφοφόροι του προέδρου; Μήπως επειδή υπάρχουν διαπλεκόμενα συμφέροντα μεταξύ εκείνων που εγκληματούσαν και αυτών που παρακολουθούσαν; Μήπως επειδή όλο αυτό έχει να κάνει και με δυναμικές του υποκόσμου ή άλλων εγκληματικών δικτύων που οι αρχές δεν θέλουν ή δεν μπορούν να ενοχλήσουν; Δεν γνωρίζω».
Αυτούσια η ανάρτηση του Ζήνωνα Τζιάρρα
Χθες βράδυ έτυχε, δυστυχώς, να βρίσκομαι στη Λεμεσό με οικογενειακούς φίλους και τα παιδιά μας κατά την ώρα της έναρξης των επεισοδίων.
Η παρουσία της αστυνομίας ήταν έντονη από νωρίς. Εμφανή επίσης τα αυξημένα περίπολα στον μόλο. Κάποια στιγμή μας προσέγγισαν κάποιοι αστυνομικοί και μας είπαν να απομακρυνθούμε διότι επρόκειτο να ξεκινήσει διαδήλωση και θα ακολουθούσαν επεισόδια. Μέσα σε τρία λεπτά πήραμε άρον-άρον τα παιδιά και ξεκινήσαμε να φύγουμε. Πριν προλάβουμε, πέρασαν από μπροστά μας γύρω στα 50 άτομα, κυρίως μεταξύ 20 και 30 χρόνων, μαυροφορεμένοι, οι μισοί εκ των οποίων φορούσαν κουκούλες. Για να πάμε στα αυτοκίνητα μας χρειάστηκε να περάσουμε μέσα τις γραμμές τους. Είδαμε κι ακούσαμε διάφορα. Πριν προλάβουμε να βάλουμε τα παιδιά στο αυτοκίνητο ξεκίνησαν να ρίχνουν κροτίδες, πυροτεχνήματα και μολότωφ.
Επαναλαμβάνω, η παρουσία της αστυνομίας ήταν έντονη. Στην παραλιακή λεωφόρο είχε ομάδες αστυνομικών κάθε 100 με 200 μέτρα. Όταν οι κουκουλοφόροι μαζεύτηκαν και ενώθηκαν με άλλες τέτοιες ομάδες τα περίπολα κράτησαν απόσταση, ενώ οι λοιπές αστυνομικές ομάδες - πλην των αντιοχλαγωγικών δυνάμεων αργότερα - κράτησαν αποστάσεις και δεν παρενέβησαν.
«Μπορούμε συνεπώς να συμπεράνουμε, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι αυτό που έγινε χθες δεν ήταν μια "διαδήλωση που πήρε κακή τροπή"», αναφέρει ο ακαδημαϊκός Ζήνωνας Τζιάρρας.
Αυτοί λοιπόν οι "διαδηλωτές" δεν ήταν ένα αυθόρμητο μπουλούκι πολιτών που κατέβηκε να διαδηλώσει για κάποιο ζήτημα. Ήταν οργανωμένα άτομα, με ομοιομορφία την ενδυμασία και το ιδεολογικό πλαίσιο. Το τελευταίο πρόδιδαν ξεκάθαρα τόσο τα συνθήματα που φώναζαν όσο και οι βίαιες πράξεις που ακολούθησαν κυρίως κατά αλλοδαπών διαφόρων προελεύσεων. Δεν ήταν όλοι οι παρόντες φασίστες ή νεο-ναζί, αλλά η εν λόγω κινητοποίηση είχε φασιστικό και νεο-ναζιστικό χαρακτήρα. Δεν υπάρχει καμία, μα καμία αμφιβολία γι' αυτό.
Η δε κινητοποίηση των εν λόγω ατόμων, καταδεικνύει ξεκάθαρα μια οργανωμένη και προμελετημένη πρόθεση για βιαιοπραγίες, διάπραξη βανδαλισμών, οχλαγωγία και πολλά άλλα. Επιπλέον, είναι ξεκάθαρο ότι η συγκεκριμένη κινητοποίηση είχε πολιτικούς στόχους ρατσιστικής φύσεως. Οι δε στόχοι αυτοί δεν είχαν απλώς διακηρυχθεί (πριν και κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης) αλλά είχαν επίσης εφαρμοστεί και εκφραστεί μέσα από τις βίαιες επιθέσεις αυτής της ομάδας (δεν ήταν "όχλος") ενάντια σε άτομα της αλλοδαπής (παραβιάζοντας το δικαίωμα στην ατομική ασφάλεια) και ενάντια στις περιουσίες επίσης αλλοδαπών (και πάλι κατά παράβαση του νόμου). Μπορούμε συνεπώς να συμπεράνουμε, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι αυτό που έγινε χθες δεν ήταν μια "διαδήλωση που πήρε κακή τροπή". Είδαμε μάλλον τον πυρήνα μιας τρομοκρατικής-εγκληματικής οργάνωση φασιστικής φύσεως επικουρούμενη και από άλλους πολίτες παρόμοιων ιδεών να προβαίνει σε τρομοκρατικές ενέργειες υποσκάπτοντας την εθνική ασφάλεια και σταθερότητα (collective political violence). Αυτοί λοιπόν, οι ανεκδιήγητοι και εγκληματίες τύποι, ενώ ζητούν επισήμως, υποτίθεται, "περισσότερη ασφάλεια από το κράτος", είναι αυτοί που την καταργούν και την διαβρώνουν περαιτέρω στην πράξη.
Η στάση της αστυνομίας ήταν επιεικώς απαράδεκτη καθώς κάθισε άπραγη μπροστά στη λεηλασία - όχι απλώς τον βανδαλισμό και την καταστροφή - που διαπράχθηκε κατά περιουσιών που ανήκουν σε πολίτες αυτού του κράτους και μπροστά στον ξυλοδαρμό αλλοδαπών στη μέση του δρόμου. Παρόλο που, όπως εξήγησα, είναι δεδομένο ότι η αστυνομία γνώριζε τι θα λάμβανε χώρα. Γι' αυτό δεν ξέρω ποιος φταίει, δηλαδή ποια βαθμίδα στην ιεραρχία της αστυνομίας ή στην κυβέρνηση. Με άλλα λόγια, τί εντολές είχαν οι αστυνομικές δυνάμεις και γιατί; Στα δικά μου μάτι η δύναμη ήτανε μικρότερη απ' ότι χρειαζόταν. (Αν δηλαδή εγώ ήμουν περισσότερο μαύρος απ' ότι είμαι, τί θα γινόταν; Θα με σκότωναν μπροστά στην οικογένειά μου και τα άγρυπνα μάτια της αστυνομίας; Πιθανόν.). Προσωπικά πάντως θα συμφωνήσω με το αίτημα-ομπρέλα των εγκληματιών - ναι, χρειάζεται περισσότερη ασφάλεια από το κράτος. Και πρώτοι, αυτή την ασφάλεια, πρέπει να την νιώσουν αυτοί που τη ζητάνε - με ό,τι χρειαστεί. Κυρίως, όσοι εγκληματούν, πρέπει να τη βιώσουν μέσα στο κελί.
Χθες γίναμε μάρτυρες ενός κράτους που αδυνατεί ή είναι απρόθυμο να εξασκήσει το μονοπώλιο της βίας που υποτίθεται ότι έχει για να εφαρμόζει τη νομιμότητα. Τους λόγους δεν τους ξέρω. Είναι μήπως επειδή οι διαδηλωτές είναι και ψηφοφόροι του προέδρου; Μήπως επειδή υπάρχουν διαπλεκόμενα συμφέροντα μεταξύ εκείνων που εγκληματούσαν και αυτών που παρακολουθούσαν; Μήπως επειδή όλο αυτό έχει να κάνει και με δυναμικές του υποκόσμου ή άλλων εγκληματικών δικτύων που οι αρχές δεν θέλουν ή δεν μπορούν να ενοχλήσουν; Δεν γνωρίζω.
Αυτό που γνωρίζω είναι πως εάν αυτό το κράτος δεν επιβάλει τη νομιμότητα όπου χρειάζεται μεταξύ φασιστών, λοιπών Κυπρίων και αλλοδαπών (κάποιοι εκ των οποίων έχουν τα δικά τους εγκληματικά δίκτυα που ενίοτε συνδέονται και με αντίστοιχα ελληνοκυπριακά), τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν καθόλου καλα. Εάν αύριο οι λεβέντες με τα μαύρα κινηθούν με τον ίδιο τρόπο ενάντια σε Τουρκοκύπριους, τί θα γίνει;
Υ.Γ. Για τους κακόπιστους αναγκάζομαι δυστυχώς να επισημάνω ότι όντως το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα το οποίο χρήζει σοβαρής διαχείρισης. Κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν υπήρξε. Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν σε όλα τα επίπεδα μέχρι σήμερα ήταν αργές και ανεπαρκείς, ενώ η κοινωνική μηχανική και ο αστικός σχεδιασμός που ακολουθήθηκαν εξαιρετικά προβληματικά. Οπότε αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν αντικειμενικά προβλήματα που απορρέουν από όλο αυτό το συστημικό πρόβλημα σε συγκεκριμένες κοινότητες. Αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δικαιολογεί τον φασισμό ή την βία.
Υ.Γ. 2: Ελπίζω ότι στην αντι-διαδήλωση που θα γίνει σήμερα δεν θα υπάρξει η ίδια λογική της βιας - ως απάντηση - μεταξύ των διαδηλωτών. Η βία γεννά βία, όσο κλισέ κι αν ακούγεται. Ο φαύλος κύκλος πρέπει να σπάσει. Αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο το κράτος πρέπει να κάνει τη δουλειά του. Όσο αρνείται, η βία θα εξαπλώνεται σε κοινωνικό επίπεδο με ανυπολόγιστες συνέπειες.