ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ύστατη προσπάθεια για αναχαίτιση της πανδημίας

Το μερικό lockdown που ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ο Υπουργός Υγείας σκοπό έχει να μην οδηγήσει στο κλείδωμα της Κύπρου

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες μέρες φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να αποφέρουν τα πρώτα ευοίωνα αποτελέσματα, γεγονός το οποίο προκαλεί ένα αίσθημα αισιοδοξίας. Το σοκ που πέρασε τις τελευταίες μέρες η Κύπρος οδήγησε την Κυβέρνηση στην ανακοίνωση αυστηρότερων μέτρων κατά της περαιτέρω εξάπλωσης της νόσου COVID-19, το βράδυ της Τετάρτης. Ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, κατά την διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο, άνοιξε το παράθυρο για να μπει μια αχτίδα η οποία φώτισε το βαρύ κλίμα που προκαλούν οι καθημερινές ανακοινώσεις τριψήφιου αριθμού εργαστηριακά επιβεβαιωμένων περιστατικών κορωνοϊού.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες μέρες φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να αποφέρουν τα πρώτα ευοίωνα αποτελέσματα, γεγονός το οποίο προκαλεί ένα αίσθημα αισιοδοξίας. Την ίδια ώρα, όμως, διάφορα ερωτήματα πλανώνται πάνω από την κοινωνία, με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής να αναμένεται ότι θα δώσουν τις απαντήσεις τους την Παρασκευή στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης στο Υπουργείο Οικονομικών.

Αποτελέσματα σε δύο βδομάδες

Τις επόμενες δεκαπέντε μέρες αναμένεται ότι, αν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη εφαρμοστούν σωστά, θα παρατηρηθεί μείωση στους αριθμούς των επιβεβαιωμένων περιστατικών κορωνοϊού που ανακοινώνονται καθημερινά. Ήδη υπάρχει αισιοδοξία ανάμεσα στους αρμόδιους, καθώς φαίνεται πως άρχισε να φαίνεται ότι είχαν θετική επίδραση τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πριν από δύο εβδομάδες. Σύμφωνα με τον δρ Πέτρο Καραγιάννη, φαίνεται τις τελευταίες μέρες να παρατηρείται μια σταθεροποίηση στον αριθμό των περιστατικών και μια μικρή μείωσή τους, ωστόσο χρειάζεται να περάσουν ακόμα δύο με τρεις ημέρες, πριν εξαχθούν σαφή συμπεράσματα.

Όπως είπε, η διαπίστωση θα γίνει βάσει και του αριθμού των εργαστηριακών εξετάσεων που πραγματοποιούνται καθημερινά, καθώς ξεπερνούν τις τρεις χιλιάδες. Δηλαδή, αν σε τόσο αυξημένο αριθμό εξετάσεων παρατηρηθεί μείωση των επιβεβαιωμένων περιστατικών, σημαίνει πως είμαστε σε καλό δρόμο, εξήγησε. Ωστόσο, πρόσθεσε, με τον τόσο μεγάλο αριθμό περιστατικών κορωνοϊού που ανακοινώνονται καθημερινά, είναι αναμενόμενο ότι στην κοινότητα υπάρχουν πολλά περισσότερα άτομα θετικά στον ιό. Γι’ αυτό και τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν είναι προς την κατεύθυνση του περιορισμού των μετακινήσεων, προς αποφυγή της εκτεταμένης διασποράς σε όλες τις επαρχίες και κυρίως στην Λευκωσία που είναι η πολυπληθέστερη.

Την πιο πάνω εικόνα, ωστόσο, αμαύρωσε ο ψηλός αριθμός των 233 περιστατικών που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη. Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, όμως, θεωρούν ότι η καμπύλη της υφιστάμενης έξαρσης έχει επιπεδοποιηθεί, ενώ η μεγάλη αύξηση της Πέμπτης δεν μπορεί από μόνη της να οδηγήσει σε συμπεράσματα.

Το επόμενο βήμα

Ξεκάθαρος ήταν ο Υπουργός Υγείας το βράδυ της Τετάρτης για το θέμα της λήψης μέτρων. Όπως είπε, «όλα αξιολογούνται σε καθημερινή βάση και εάν χρειαστεί να πάρουμε επιπλέον μέτρα θα τα πάρουμε». Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το επόμενο βήμα θα μας φέρει πιο κοντά στο ολικό lockdown, αλλά πολύ πιθανόν να μην είναι αυτό. Ωστόσο, περαιτέρω μέτρα ενδεχομένως να ασκήσουν ακόμα μεγαλύτερη πίεση στην εύθραυστη οικονομία, γεγονός που πρέπει να αποφευχθεί.

Πολλά τα ερωτήματα

Το μεσημέρι της Παρασκευής τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Λεόντιος Κωστρίκης, Ζωή-Δωροθέα Πανά, Κωνσταντίνος Τσιούτης και Γιώργος Νικολόπουλος, θα παραχωρήσουν δημοσιογραφική διάσκεψη, προκειμένου να απαντήσουν σε ερωτήματα και να δώσουν τις δικές τους διευκρινίσεις σχετικά με τα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν την Τετάρτη. Τα ερωτήματα και οι αντιδράσεις είναι πολλά, καθώς φαίνεται ότι υπάρχουν διαφωνίες και αντιφάσεις ως προς την επιβολή συγκεκριμένων μέτρων, όπως είναι η χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

Παράλληλα, ακόμα ένα ερώτημα το οποίο έχει τεθεί έντονα αφορά στον αριθμό των ατόμων στις εκκλησίες και στα συνέδρια, σε αντίθεση με αυτόν που επιτρέπεται σε γάμους και σε βαφτίσεις. Συγκεκριμένα, διευκρινίσεις πρέπει να δοθούν για τον μέγιστο αριθμό των 75 ατόμων στις εκκλησίες – επίσης, έχει αφεθεί στην κρίση των πολιτών το θέμα της Θείας Κοινωνίας - των 250 σε συνέδρια, αλλά παράλληλα την μείωση του ανώτατου ορίου για γάμους και βαφτίσεις.

Έντονα ερωτήματα διατυπώνονται σε σχέση και με τα παιδιά κάτω των 18 ετών, των οποίων οι εξωσχολικές δραστηριότητες έχουν ανασταλεί, στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις ανησυχίες εκπαιδευτικών, στα σχολεία τα οποία παραμένουν σε λειτουργία, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τα πρώτα προβλήματα, όπως συμπτώματα κρυολογήματος σε μαθητές, ενώ δεν υπάρχει η δυνατότητα σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να τηρούνται οι αποστάσεις του ενός μέτρου ανάμεσα στους μαθητές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X