ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πανά για «Mu»: Επηρεάζει ως ένα βαθμό την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Δεν φαίνεται τάση επικράτησης της «Mu» έναντι της «Δέλτα»

ΚΥΠΕ

Η νέα μετάλλαξη «Mu», αν και έχει ανιχνευτεί εδώ και κάποιους μήνες στις περιοχές, κυρίως της Νοτίου Αμερικής, δεν φαίνεται -τουλάχιστον ακόμα- τάση επικράτησης έναντι της μετάλλαξης «Δέλτα», δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Λέκτορας Παιδιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Ζωή Δωροθέα Πανά, η οποία ανέφερε ότι για την ώρα αυτό είναι καθησυχαστικό, ωστόσο, δεν πρέπει να μας εφησυχάζει πλήρως.

Σύμφωνα με την κ. Πανά η συγκεκριμένη μετάλλαξη απασχολεί την επιστημονική κοινότητα, γιατί φαίνεται ότι ως ένα βαθμό -μάλλον όχι επικίνδυνο- επηρεάζει και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, τονίζοντας ότι σε καμιά περίπτωση η επιστημονική κοινότητα δεν θέλει να επικρατήσει η μετάλλαξη «Mu», με ένα σημαντικό ποσοστό των κρουσμάτων, τα οποία θα φέρουν μεταλλάξεις που θα επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού την επόμενη περίοδο.

Κληθείσα από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων να σχολιάσει την έντονη ανησυχία, που πυροδότησε η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού «Mu», η οποία ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία και έχει ανιχνευτεί σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες, η κ. Πανά είπε πως η «Mu» έχει χαρακτηριστεί ως μετάλλαξη ενδιαφέροντος και όχι ανησυχίας, για να σημειώσει πως υπάρχουν λόγοι για τους οποίους βάζουμε τίτλους σε αυτές τις μεταλλάξεις, οι οποίες συμβαίνουν και θα συμβαίνουν στο μέλλον, βάσει της σοβαρότητας και της ανησυχίας που προκαλούν, σε σχέση με τη μεταδοτικότητα και την παθογονικότητα.

Εξήγησε ότι «αυτό που γνωρίζουμε και έχει σημασία μέχρι στιγμής είναι ότι για την Ευρώπη και συνεπώς για την Κυπριακή Δημοκρατία, σχεδόν το 100% των δειγμάτων, που στέλνονται για αλληλούχιση, δηλαδή για ανίχνευση μεταλλάξεων, αφορούν στη μετάλλαξη Δέλτα, ακόμα και τώρα».

«Συγκεκριμένα», πρόσθεσε, «και σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων ( ECDC ) ακόμα και η Άλφα, που είναι η προηγούμενη μετάλλαξη του ΗΒ, αυτή τη στιγμή κυμαίνεται 0,3%. Άρα συνεχίζουμε να έχουμε σαφή επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, η κ. Πανά είπε ότι περιστατικά και κρούσματα της μετάλλαξης «Mu», έχουν αναφερθεί παγκοσμίως, κυρίως στην περιοχή της νοτίου Αμερικής, σημειώνοντας ότι από την πλευρά της Ευρώπης καταγράφηκαν μεμονωμένα κρούσματα στην Ισπανία και σε κάποιες άλλες χώρες περιλαμβανομένου και της Ελλάδας.

Χαρακτήρισε «ευοίωνο» το γεγονός ότι «ενώ αυτή η μετάλλαξη έχει ανιχνευτεί εδώ και κάποιους μήνες στις περιοχές κυρίως της Νοτίου Αμερικής δεν φαίνεται τουλάχιστον ακόμα να υπάρχει τάση επικράτησης έναντι της Δέλτα».

«Αυτό είναι προς στιγμή καθησυχαστικό, όμως, δεν πρέπει να μας εφησυχάζει πλήρως διότι μπορεί να βλέπουμε δυναμικά αλλαγές στις υπάρχουσες μεταλλάξεις, αλλά να βλέπουμε και αλλαγές στο τοπίο το τι επικρατεί στη Γηραιά Ήπειρο και στην Κύπρο. Αυτό το λέμε, γιατί πρακτικά η συγκεκριμένη μετάλλαξη απασχολεί ως ένα βαθμό την επιστημονική κοινότητα, γιατί φαίνεται ότι ως ένα βαθμό -μάλλον όχι επικίνδυνο- επηρεάζει και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων», είπε.

Σε ερώτηση ποιες αλλαγές εντοπίζονται σε αυτή τη μετάλλαξη, η κ. Πανά απάντησε πως «έχουν εντοπιστεί οι γενετικές αλλαγές της συγκεκριμένης μετάλλαξης, αλλά όπως είναι και σε όλες τις μεταλλάξεις, χρειάζεται κάποιος χρόνος όσον αφορά την περαιτέρω μελέτη στην πράξη, δηλαδή κλινικά πώς επηρεάζει τη μεταδοτικότητα».

Ερωτηθείσα αν αυτή η μετάλλαξη ενδέχεται να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, απάντησε: «Δεν έχει τόσο σημασία τι πιστεύουμε και τι προβλέπουμε ως μεμονωμένα άτομα και βάσει της εμπειρίας που έχουμε. Για μένα, ως επιστήμονα, έχει μεγαλύτερη αξία και σημασία να ακούμε το τι συμβαίνει και τι μας λένε -χωρίς να είμαστε μιμητικά όντα- οι μεγάλοι οργανισμοί».

Ανέφερε ότι στο κομμάτι το εμβολιασμού η επιστημονική ομάδα θα αρχίσει να ανησυχεί πρώτον όταν βλέπει ότι αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων σε σχέση με τη μετάλλαξη «Δέλτα» (τάση επικράτησης) και δεύτερον όταν έχει καλύτερη εικόνα για το τι σημαίνει και πώς μπορεί να επηρεάσει με ποσοστά το κομμάτι του εμβολιασμού.

Σίγουρα, σημείωσε «και από αυτό που μας λένε και αυτό που γνωρίζουμε για όλες τις πανδημίες, είναι ότι δεν υπάρχει πιθανότητα ο κορωνοϊός να μην εξελίσσεται», γιατί «είναι ένας τύπου ιού RNA, όπως είναι και η γρίπη, που έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Μπορεί τώρα να είναι η Mu, μπορεί μετά από κάποιο διάστημα να είναι και κάποιες άλλες».

Τόνισε ότι «οι συστάσεις και η πίεση είναι να πετύχουμε υψηλό εμβολιασμό άμεσα σε όλους τους χώρους από αυτούς που δύνανται να εμβολιαστούν, πλην της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης στο γενικό πληθυσμό, που εκεί η Κύπρος έχει πετύχει τον στόχο της, γιατί πλησιάζουμε το 80%.

Ωστόσο, ανέφερε πως «εξίσου σημαντικό είναι το να επιτύχουμε υψηλή εμβολιαστική κάλυψη σε επιμέρους χώρους, όπως κλειστές δομές, σχολεία, πανεπιστήμια κ.λπ.».

«Αν δεν γίνει κάτι τέτοιο -και αυτό δεν είναι επιστημοσύνη, είναι λογική- θα αφήνει το πρόσφορο έδαφος στον ιό τοπικά να ανακυκλώνεται και με δεδομένο της φθίνουσας ανοσίας προϊόντος χρόνου και των ευπαθών ανοσοκατασταλμένων υπερηλίκων, που υπάρχουν μέσα στην κοινότητα, να βλέπουμε πρακτικά όχι μόνο αναζωπυρώσεις στην κοινότητα, που αυτή ως ένα βαθμό μπορούμε να τη δεχτούμε, αλλά και αύξηση των νοσηλειών, που δεν μπορούμε να τη δεχτούμε».

Συνέχισε λέγοντας ότι «με αυτά τα δεδομένα τα εμβόλια μας συνεχίζουν όλα -και ιδιαίτερα τα mRNA- να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στο να προφυλάσσουν από τη νόσηση και τη νοσηλεία ανεξαρτήτως ηλικίας, για να σημειώσει πως «στόχος κοινός είναι να προστατεύσουμε τον πληθυσμό μας στην Κυπριακή Δημοκρατία για το Φθινόπωρο και το χειμώνα που έρχεται σε όλους τους χώρους για να φτιάξουμε ένα τείχος για τον ιό και τις ενδεχόμενες μεταλλάξεις που μπορεί να έρθουν».

Προειδοποίησε ότι «σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε να δούμε την επόμενη χρονιά η πανδημία να γίνεται πανδημία των ανεμβολίαστων και σοβαρής νόσησης σε ομάδες, που δεν θέλουμε να δούμε», συμπληρώνοντας πως είμαστε μια ενιαία κοινότητα, ο εχθρός είναι και θα είναι ο κορωνοϊός και τα όπλα για να διαχειριστούμε τις μεταλλάξεις και την πανδημία γενικότερα μέχρι της τελικής υφέσεως είναι εμβολιασμός και η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και μέτρων προστασίας ιδιαίτερα στις φάσεις που θα βλέπουμε έξαρση».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση