ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Φθάνουν τα χίλια και ανεβαίνουν τα κρούσματα

Εσπευσμένα νέα μέτρα από την κυβέρνηση η οποία τρέχει να προλάβει τα χειρότερα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η κίνηση του Υπουργικού Συμβουλίου να προχωρήσει με συμπληρωματικά μέτρα κατά της πανδημίας, πέντε μέρες μετά τα τελευταία μέτρα που πήρε και πριν αυτά τεθούν σε εφαρμογή, αποκαλύπτουν το εύρος ανησυχίας που επικρατεί σε πολιτικό επίπεδο. Η σταθερή ανοδική πορεία των επιδημιολογικών δεικτών, από τις 20 Ιουνίου, εξελίσσεται όπως όλα δείχνουν στο χειρότερο εφιάλτη για το φετινό καλοκαίρι που για την ώρα δεν μπορεί να προσδιοριστεί η οροφή του.

Ωστόσο εκείνο που μένει αναπάντητο είναι το γιατί κυβέρνηση και επιδημιολόγοι, στην προκειμένη περίπτωση, επέδειξαν μειωμένα αντανακλαστικά απέναντι στη νέα έξαρση της πανδημίας και έπρεπε να περάσουν σχεδόν είκοσι μέρες για να υπάρξει αντίδραση. Και μάλιστα σπασμωδική αν ληφθεί υπόψη ο παράγοντας χρόνος που δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ένα «καθαρό» τουριστικό Αύγουστο, χωρίς την επιδημιολογική πίεση. Το άλλο ερώτημα στο οποίο πρέπει να δοθούν απαντήσεις είναι πως συμβαδίζει η δικαιολογημένη ανησυχία που έχει προκληθεί με την τακτική της κυβέρνησης να αποφασίσει μέτρα τα οποία τίθενται σε ισχύει οκτώ μέρες μετά, εάν ληφθεί υπόψη και το14ήμερο διάστημα προκειμένου να φανεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων.

Τι μέλλει γενέσθαι

Με τους ρυθμούς διασποράς του ιού από τις 20 Ιουνίου είναι βέβαιο πως πριν μπει ημερολογιακά ο Αύγουστος, τα κρούσματα θα κινούνται στη ζώνη της δεύτερης χιλιάδας (993 την Πέμπτη) σε ημερήσια βάση. Ωστόσο το πλέον ανησυχητικό είναι η ταυτόχρονη αύξηση του ποσοστού θετικότητας που έχει σκαρφαλώσει στο 2,03%. Ουδείς μπορεί να πει, έστω και με σχετική βεβαιότητα ποιες θα είναι οι επόμενες αντιδράσεις της κυβέρνησης εάν τα μέτρα δεν επιφέρουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Ακόμα και αυτοί οι επιδημιολόγοι που συμβουλεύουν την κυβέρνηση κάνουν λόγω για ένα τεράστιο δίλλημα στο σενάριο αυτό. Δίλλημα που συσχετίζει, μελλοντικά μέτρα με την οικονομία, δυο παράγοντες που θα πρέπει μπουν στην πλάστιγγα.

Οι προσθήκες

Με τα δεδομένα αυτά κυβέρνηση και επιδημιολόγο αποφάσισαν να βάλουν πλαφόν ατόμων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, να υπενθυμίσουν το αυτονόητο των αυστηρών ελέγχων υλοποίησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων και να καταστήσουν συνυπεύθυνους τους επαγγελματίες στην εφαρμογή τους. Ειδικά για το τελευταίο εκφράζονται ήδη σοβαρές ενστάσεις. Από αύριο Παρασκευή όλα τα μαγαζιά είναι υποχρεωμένα να λειτουργούν στη βάση του πλαισίου των χθεσινών αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου.

Για εσωτερικούς χώρους ο μέγιστος αριθμός ατόμων καθορίζεται στα 250 άτομα με απαραίτητη προσκόμιση SafePass ή στα 350 άτομα νοουμένου ότι όλα τα πρόσωπα είναι εμβολιασμένα τουλάχιστον με την 1η δόση και έχει παρέλθει περίοδος 3 εβδομάδων είτε έχουν νοσήσει με COVID τους τελευταίους έξι μήνες. Από την ίδια ημερομηνία για εξωτερικούς χώρους ο μέγιστος αριθμός ατόμων καθορίζεται στα 350 άτομα με απαραίτητη προσκόμιση SafePass ή στα 500 άτομα νοουμένου ότι όλα τα πρόσωπα είναι εμβολιασμένα τουλάχιστον με την 1η δόση και έχει παρέλθει περίοδος 3 εβδομάδων είτε έχουν νοσήσει με COVID τους τελευταίους έξι μήνες.

Οι χώροι

Οι περιορισμοί που αποφασίσθηκαν αφορούν τα υποστατικά εστίασης, τους χώρους εκδηλώσεων ή δεξιώσεων, τα νυχτερινά κέντρα, τα κέντρα διασκέδασης, οι μουσικοχορευτικοί χώροι, τα μπαρ, οι δισκοθήκες, τα θέατρα, τα αμφιθέατρα, οι αίθουσες θεαμάτων, οι κινηματογράφοι, οι χώροι θρησκευτικής λατρείας και τα γήπεδα, εξαιρουμένων των γηπέδων ποδοσφαίρου. Με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επιλέξουν ποια υγειονομική κατηγορία πολιτών επιθυμούν (εμβολιασμένους ή μη) ως πελάτες τους και μάλιστα όπως, αναφέρεται στην απόφαση, «θα πρέπει να μεριμνούν ώστε να αναγράφουν σε περίοπτο χώρο στην επιχείρηση/υποστατικό του, καθώς και να ενημερώνουν τους πολίτες, για την απόφασή τους».

Σε μια προσπάθεια αύξησης του βαθμού ελέγχων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ο ιδιοκτήτης ή ο διαχειριστής των επιχειρήσεων και των υποστατικών φέρει ευθύνη για την τήρηση της εφαρμογής του SafePass και των άλλων υγειονομικών μέτρων. Τονίζεται ότι η Αστυνομία και οι εξουσιοδοτημένοι λειτουργοί των Υπηρεσιών/Τμημάτων θα συνεχίσουν να έχουν την ευθύνη για τον έλεγχο και την επιτήρηση των μέτρων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση