ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κύπρος - Οι λόγοι για τους οποίους προκύπτουν «αστοχίες» με τον καιρό

«Το παιχνίδι της πρόγνωσης έχει τα ίδια προβλήματα και την ίδια αβεβαιότητα ανά το παγκόσμιο»

H «Κ» επικοινώνησε με την Μετεωρολογική Υπηρεσία προκειμένου να ενημερωθεί για το πώς θα διαμορφωθεί το σκηνικό του καιρού τις επόμενες μέρες, με αφορμή το πρωινό δελτίο το οποίο έκανε λόγο για κατά τόπους παρατεταμένα ή και έντονα φαινόμενα την Τετάρτη και την Πέμπτη. Σε διευκρίνηση της Μετεωρολογικής ότι η πρόγνωση άλλαξε και ότι το επόμενο δελτίο του καιρού δεν θα κάνει αναφορά σε έντονα καιρικά φαινόμενα, η «Κ» έθεσε το ερώτημα γιατί υπάρχουν «αστοχίες» στις προβλέψεις. Ο Ανώτερος Μετεωρολογικός Λειτουργός, Μιχάλης Μούσκος ανέφερε ότι το «παιχνίδι» της πρόγνωσης έχει τα ίδια προβλήματα και την ίδια αβεβαιότητα ανά το παγκόσμιο και ότι αυτά οφείλονται σε μια σειρά παραγόντων.

Με μαθηματικές εξισώσεις η πρόγνωση

Εξηγώντας τους τρόπους με τους οποίους προκύπτει η πρόγνωση του καιρού, ο κ. Μούσκος είπε ότι οι Μετεωρολόγοι έχουν να κάνουν με κάτι τεράστιο, την ατμόσφαιρα η οποία εξελίσσεται συνέχεια. Όπως εξήγησε χρησιμοποιούνται αριθμητικά μοντέλα καιρού και η πρόγνωση προκύπτει μέσα από διάφορες μαθηματικές εξισώσεις. Οι εν λόγω εξισώσεις, σύμφωνα με όσα δήλωσε, είναι αρκετά πολύπλοκες καθώς αφορούν όλο το φάσμα της ατμόσφαιρας και είναι πάρα πολύ δύσκολο να λυθούν ακριβώς, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται κάποιες προσεγγίσεις οι οποίες δημιουργούν αναπόφευκτα και κάποια λάθη. «Για να αρχίσουν τα αριθμητικά μοντέλα να λειτουργούν λαμβάνουν υπόψη κάποιες αρχικές συνθήκες από μετεωρολογικές παρατηρήσεις, είτε επίγειες είτε από αεροπλάνα και δορυφόρους. Αυτές οι πληροφορίες μετρούν ως αρχικές συνθήκες και λύνουν τις εξισώσεις για το μέλλον», διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι όσο πιο μπροστά πας στο χρόνο τόσο πιο πιθανό είναι να κάνεις λάθος. «Αν η πιθανότητα να έχεις μια σωστή πρόγνωση την πρώτη μέρα είναι στο 90%, την έβδομη-όγδοη μέρα η πιθανότητα αυτή θα πέσει στο 20%. Γι’ αυτό και οι προγνώσεις αφορούν εσκεμμένα 4-5 μέρες. Επίσης κάθε έξι ή δώδεκα ώρες έχουμε νέο τρέξιμο του μοντέλου το οποίος μας δίνει τη νέα πρόγνωση», τόνισε. 

Τα μοντέλα που χρησιμοποιούνται

Ερωτηθείς ποια μοντέλα χρησιμοποιούνται για την πρόγνωση του καιρού, ο κ. Μούσκος είπε ότι έχουμε το δικό μας τοπικό μοντέλο (WRS) το οποίο έχει οριζόντια ανάλυση μέχρι και δύο χιλιόμετρα και το οποίο είναι από τα πιο δυνατά της Μέσης Ανατολής, όπως επίσης και κάποια παγκόσμια και ευρωπαϊκά μοντέλα. «Πολλές φορές βλέπουμε 2-3 μοντέλα για να καταλήξουμε στην πρόγνωση. Αν συμφωνούν μεταξύ τους, οι πιθανότητες για σωστή πρόγνωση είναι πιο πολλές. Αν διαφωνούν τότε ο μετεωρολόγος θα πρέπει να αποφασίσει πιο μοντέλο είναι πιθανό να είναι το πιο σωστό», σημείωσε. Ουσιαστικά, ο εκάστοτε προγνώστης προσπαθεί να αξιολογήσει αν η πρώτη εικόνα του καιρού που δίνουν τα μοντέλα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Λάθος…μεταφράσεις

Ιδιαίτερη σημασία έχει και το πως μεταφράζει κάποιος την πρόγνωση του καιρού. Σύμφωνα με τον κ. Μούσκο κάποιος ο οποίος ακούει το δελτίο καιρού πρέπει να αντιλαμβάνεται τι ακριβώς εννοεί. «Όταν λέμε τοπικές βροχές στα ορεινά ή στο εσωτερικό σημαίνει ότι δεν θα βρέξει στα παράλια και όταν λέμε ότι θα βρέξει το απόγευμα σημαίνει ότι δεν θα έχουμε βροχές πρωί και βράδυ». Σημείωσε παράλληλα ότι καλά είναι να δίνουμε σημασία και στις ορολογίες που χρησιμοποιούνται όπως η λέξη πιθανότητα, η λέξη ενδέχεται και η λέξη αναμένεται. «Σαν Κύπριοι δεν έχουμε αυτή την μετεωρολογική παιδεία που έχουν στο εξωτερικό, λόγω του ότι έχουν περισσότερα φαινόμενα και εμπειρίες με τον καιρό», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση