ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καταγγελία για ομοφοβική αντιμετώπιση Αστυνομικού - Τι αναφέρει η Επ. Διοικήσεως

Συμπεράσματα και εισηγήσεις από το περιστατικό

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Έκθεση την οποία παρέθεσε ενώπιον του Αρχηγού της Αστυνομίας και σύμφωνα με την οποία υπογραμμίζεται η εισήγηση όπως διεξάγεται συνεχής εξειδικευμένη εκπαίδευση των αστυνομικών που είναι επιφορτισμένοι με τη διερεύνηση ομοφοβικών περιστατικών, υπέβαλε η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανού-Λοττίδου.

Παράλληλα καθίσταται αναγκαία η έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών προς όλους τους Αστυνομικούς για το χειρισμό ειδικών περιστατικών με σκοπό να διασφαλιστεί η ίση μεταχείριση όλων των πολιτών και παράλληλα η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, μακριά από διακρίσεις.

Το περιστατικό και η καταγγελία

Το παράπονο στα γραφεία της Επιτρόπου έγινε σε σχέση με απαξιωτική και αδιάφορη συμπεριφορά Αστυνομικού μετά από καταγγελία του παραπονούμενου για ξυλοδαρμό που υπέστη. Συγκεκριμένα ο παραπονούμενος ισχυρίστηκε πως ενώ είχε βγει για νυχτερινό περπάτημα (στο πάρκο πίσω από τους κήπους της Βουλής) δέχθηκε ομοφοβική επίθεση από άγνωστους κουκουλοφόρους, οι οποίοι τον ξυλοφόρτωσαν εκτοξεύοντας παράλληλα απειλές για τη ζωή του. Στη συνέχεια ο καταγγέλων, ισχυρίστηκε πως η διάθεση και συμπεριφορά του Αστυνομικού οργάνου στον οποίο έκανε την καταγγελία είχε ομοφοβική διάθεση με τον ίδιο να αναφέρει πως αισθάνθηκε εκφοβισμό και περαιτέρω θυματοποίηση.

Μετά τον ξυλοδαρμό ο παραπονούμενος υποστήριξε ότι μπήκε στο αυτοκίνητό του και κάλεσε την Αστυνομία ενώ σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του φέρεται να ρωτήθηκε «Τι γύρευες στο πάρκο;» ενώ στη συνέχεια και όταν έφτασε στον Σταθμό για να καταγγείλει το περιστατικό ρωτήθηκε ξανά «Τι γύρευες στο κήπο τέτοια ώρα;» κάνοντας εκ νέου λόγο για ειρωνική διάθεση και απαξίωση των όσων κατήγγειλε. Ακολούθως, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, ο παραπονούμενος μετέβη στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, όταν ο εμπλεκόμενος αστυνομικός επικοινώνησε, τηλεφωνικώς, μαζί του και του ανέφερε ότι είχαν εντοπιστεί «τρείς Πακιστανοί» και «ένας Γεωργιανός» και ζήτησε από αυτόν να πάει στον Σταθμό για αναγνώριση, με τον πρώτο να αναφέρει ότι ήταν σε σειρά αναμονής για ιατρική εξέταση και δεν θα μπορούσε να πάει στον Σταθμό τη δεδομένη στιγμή.

Στη συνέχεια κλήθηκε εκ νέου στον Σταθμό για να αναγνωρίσει μέσω φωτογραφιών έναν από τους πιθανούς δράστες -που φέρεται να ταίριαζε στην περιγραφή- με τον ίδιο να απαντά (χωρίς σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του να αρνείται την προοπτική πιθανής αναγνώρισης μέσω φωτογραφιών) πως θα ήταν δύσκολο ν’αναγνωρίσει τον συγκεκριμένο (ο πιο ψηλός όπως αναφέρεται με τον ύποπτο να είναι Γεωργιανός) αφού δήλωσε πως είχε καλυμμένο το πρόσωπο του με μαντήλι.

Η θέση της Αστυνομίας

Η Επίτροπος Διοικήσεως ζήτησε και τη θέση της Αστυνομίας για το περιστατικό και τη διερεύνηση του, με τον αστυνομικό να ισχυρίζεται πως ο καταγγέλων αρνήθηκε να συνεργαστεί με την Αστυνομία αφού αρχικά του ζητήθηκε να παραδώσει τα ρούχα που φορούσε κατά τον ξυλοδαρμό -ως τεκμήρια- και στη συνέχεια να μεταβεί παρουσία αστυνομικών στο σημείο που πραγματοποιήθηκε η επίθεση, με τον ίδιο να αρνείται.

Γίνεται αναφορά για έρευνες στην περιοχή που πραγματοποιήθηκαν για εντοπισμό καμερών ασφαλείας και κλειστών κυκλωμάτων που ενδεχομένως να έριχναν φως στην υπόθεση, όμως το σημείο της επίθεσης -σύμφωνα με την Αστυνομία- δεν καλυπτόταν. Παρά τις όποιες προσπάθειες για εντοπισμό άλλων υπόπτων για να βοηθηθεί η εξιχνίαση της υπόθεσης δεν εντοπίστηκε οτιδήποτε με αποτέλεσμα οι έρευνες να οδηγηθούν σε αδιέξοδο.

Συμπεράσματα και διαπιστώσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως

Ο σκοπός της έρευνας και της έκθεσης δεν ήταν να κρίνει τις ενέργειες της αστυνομίας ως προς την διερεύνηση και εξιχνίαση της υπόθεσης, αλλά να παρατηρήσει κατά πόσο λήφθηκε υπόψη το ρατσιστικό κίνητρο και ακολουθήθηκε η διαδικασία που προβλέπεται στην εγκύκλιο σημειώνοντας τα ακόλουθα:

➢ Παρά την απολύτως θεμιτή έννοια του ακρωνυμίου «ΛΟΑΤΙ», εντούτοις η γενικευμένη χρήση του από τον εμπλεκόμενο αστυνομικό στην κατάθεσή του δεν ήταν η ενδεδειγμένη υπό τις περιστάσεις, αφού πουθενά ο παραπονούμενος δεν αναφέρει στο παράπονό του ότι είναι άνθρωπος που ανήκει στην ΛΟΑΤΙ κοινότητα, εκτός αν ο λόγος αναφοράς ήταν η διεύρυνση του ρατσιστικού κινήτρου, το οποίο όμως δεν διαφάνηκε ότι διερευνήθηκε στην παρούσα περίπτωση .

➢ Είναι, δε, σχεδόν βέβαιο, ότι, σε περίπτωση που ο παραπονούμενος θεωρείτο ετεροφυλόφιλος, καμία αναφορά δεν θα γινόταν στον σεξουαλικό του προσανατολισμό με την αντίστοιχη αναφορά σε αυτόν, ως «ο ετεροφυλόφιλος Άνθρωπος».

➢ Ταυτόχρονα, πουθενά στην κατάθεσή του ο εμπλεκόμενος αστυνομικός, δεν αναφέρει ότι η επίθεση, που δέχθηκε ο παραπονούμενος είχε, σύμφωνα με την κατάθεσή του, ομοφοβικό κίνητρο. Το ίδιο ισχύει και σε ότι αφορά τη σχετική καταχώρηση στο Ημερολόγιο Ενέργειας του Σταθμού. Η παράλειψη αυτή είναι άκρως σημαντική, δεδομένου ότι το κίνητρο μιας τέτοιας επίθεσης αποτελεί, σύμφωνα με το ποινικό δίκαιο, επιβαρυντικό παράγοντα σε ότι αφορά την ποινή, σε περίπτωση καταδίκης των δραστών. Με αφορμή το εν λόγω παράπονο , υπενθυμίζεται πως η μη λήψη υπόψη του οποιουδήποτε ρατσιστικού κινήτρου κατά την διερεύνηση της καταγγελίας από την Αστυνομία ενδεχομένως να αποτρέπει τα ΛΟΑΤΙ άτομα από το να καταγγέλλουν ομοφοβικές συμπεριφορές, φοβούμενα περαιτέρω θυματοποίηση και χλευασμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση