ΚΥΠΕ
Με κύριο σύνθημα «Όχι στον αποκλεισμό, ναι στην αναγνώριση και στον σεβασμό» διαμαρτυρήθηκαν την Παρασκευή για την καταπάτηση, όπως ανέφεραν, των δικαιωμάτων τους, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, άτομα με αναπηρίες. Στο πλευρό τους στάθηκαν οι φροντιστές τους, συγγενείς και φίλοι.
Οι διαμαρτυρόμενοι έφεραν πανό και πλακάτ με συνθήματα όπως «Ο διαχωρισμός και ο αποκλεισμός δεν είναι «για το καλό» των παιδιών», «δεν επαιτούμε, απαιτούμε τα δικαιώματά μας», «τα δικαιώματα διευρύνονται, ποτέ δεν ψαλιδίζονται», «όχι στο ξήλωμα του κοινωνικού κράτους», «ψαλίδι στα επιδόματα σημαίνει ψαλίδι τα δικαιώματα», «το δικαίωμα των παιδιών με αναπηρία στην ενιαία εκπαίδευση είναι αδιαπραγμάτευτο».
Ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ανδρέας Ιωσήφ, ανέφερε ότι άκουσε με προσοχή τα αιτήματα, έχουν καταγραφεί και θα διαβιβαστούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε ο κ. Ιωσήφ, είναι πολύ ευαίσθητος σε θέματα που αφορούν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. «Είμαι βέβαιος ότι θα δει τα αιτήματα τα οποία υποβάλλετε σήμερα και είμαι σίγουρος ότι θα εξευρεθούν λύσεις», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της δεκαετούς διακυβέρνησης του κ. Αναστασιάδη έγιναν βήματα μπροστά σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι ανάπηροι και οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Σημείωσε ότι έγινε η εθνική στρατηγική για τα θέματα των αναπήρων και ένα νοικοκύρεμα όσον αφορά τα επιδόματα. Είναι μέτρα που λήφθηκαν προς την σωστή κατεύθυνση και έγιναν και άλλα, δήλωσε. Στόχος, είπε, είναι να υπάρχει ένα αποτελεσματικό κράτος πρόνοιας σε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ), Χριστάκης Νικολαΐδης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, στους παρευρισκόμενους ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας για κοινωνικοοικονομική ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρίες, για την κατάκτηση μιας θέσης στο κοινωνικό σύνολο και όχι δίπλα ή απλώς να είναι παρατηρητές. Δυστυχώς, πρόσθεσε η χώρα μας συνεχίζει να επιμένει σε αναχρονιστικές πολιτικές για την αναπηρία, αποκλείοντας τα άτομα με αναπηρίες από πολλούς τομείς της ζωής. «Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και δεν πτοούμαστε ακόμα και όταν οι Υπουργοί μας λένε ότι πρέπει να προσέχουμε και όταν κρυώνουμε να τραβούμε το πάπλωμα ως εκεί που φτάνει. Να μας δώσουν ένα πάπλωμα που φτάνει όλους τους πολίτες», σημείωσε ο κ. Νικολαΐδης.
Ανέφερε ακόμη ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια διεκδίκησης γιατί η Κύπρος είναι δυστυχώς πολύ πίσω όσον αφορά δικαιώματα, παροχές, υπηρεσίες, προγράμματα για τα άτομα με αναπηρίες. «Κούφια λόγια, κενού περιεχομένου, ακούμε πολλά, δεσμεύσεις, υποσχέσεις, οι οποίες όχι μόνο δεν υλοποιούνται, αλλά το κράτος μας προχωρεί πολλές φορές και προς τα πίσω», δήλωσε. Η κατάσταση, πρόσθεσε, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι χειρότερη απ’ ότι ήταν, όταν η χώρα μας κύρωσε την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών το 2011. «Πολλά άτομα με αναπηρίες καταφεύγουν στην Κύπρο του 21ου αιώνα στην επαιτεία και εκλιπαρούν για ένα κομμάτι ψωμί, αυτό είναι μια μεγάλη κατάντια την οποία εμείς δεν αποδεχόμαστε» είπε ο κ. Νικολαΐδης. Το αίτημά μας είναι «Όχι στον αποκλεισμό, ναι στην αναγνώριση και στον σεβασμό» ανέφερε.
Ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ακόμη ότι ανάμεσα στους στόχους είναι η διασφάλιση της ενεργού και πλήρους εμπλοκής των πολιτών με αναπηρίες και των οργανώσεων τους στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τα ζητήματα που άμεσα ή έμμεσα τους αφορούν. Πρόσθεσε ακόμη ότι σκοπός είναι η επίτευξη της αποϊδρυματοποίησης και ενσωμάτωσης των ατόμων με αναπηρίες στην κοινότητα. Δήλωσε ακόμη ότι οι υπηρεσίες μεταφορών έχουν υποβαθμιστεί δυσκολεύοντας τα άτομα με αναπηρίες και σημείωσε ότι υπάρχουν ζητήματα στον τομέα της επαγγελματικής σταδιοδρομίας και εργοδότησης των αναπήρων.
Εξάλλου, με ανακοίνωσή της η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου, αναφέρει με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας ΑμεΑ, που τιμάται στις 3 Δεκεμβρίου, ότι απαιτεί ισότιμη συμμετοχή και ενσωμάτωση σε κάθε πτυχή της ζωής για όλους τους πολίτες με κοινωνική δικαιοσύνη. Οι πολιτικοί και οι τεχνοκράτες, συνεχίζει η ανακοίνωση, έχουν ευθύνη να εργαστούν εντατικά για επίτευξη του στόχου αυτού. Σημειώνεται ότι, η διασφάλιση του δικαιώματος συμμετοχής στη δημόσια ζωή είναι βασική προϋπόθεση για πραγματική δημοκρατία, ενεργούς πολίτες και μείωση των ανισοτήτων στην κοινωνία.