ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επτά νεκροί το 2025 από πυρκαγιές λόγω δυσλειτουργίας ηλ. συσκευών

Στη Βουλή το θέμα της απουσίας αποτελεσματικών ελέγχων στην αγορά για την προστασία καταναλωτών έναντι ακατάλληλων ηλεκτρονικών συσκευών

ΚΥΠΕ

Από πυρκαγιές λόγω δυσλειτουργίας ηλεκτρικών συσκευών υπήρξαν 5 νεκροί το 2023, 4 το 2024 και 7 το 2025, αναφέρθηκε σε σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτκής Επιτροπής Εμπορίου, τα μέλη της οποίας ανάδειξαν την απουσία αποτελεσματικών ελέγχων και εποπτείας στην αγορά για την προστασία καταναλωτών έναντι ακατάλληλων ηλεκτρονικών συσκευών και προϊόντων γενικότερα.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννη, είπε ότι η εποπτεία της ασφάλειας των προϊόντων ορίζεται ήδη από ευρωπαϊκές και εθνικές νομοθεσίες και πως δεν χρειάζεται επιπλέον νομοθετική παρέμβαση αλλά αποτελεσματικός έλεγχος.

Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας παρέθεσε στατιστικά στοιχεία για πυρκαγιές λόγω δυσλειτουργίας ηλεκτρικών συσκευών, αναφέροντας 166 περιπτώσεις το 2023, 122 το 2024 και 20 το 2025. Αντίστοιχα, υπήρξαν 25 διασωθέντες το 2023, 35 το 2024 και 9 το 2025, 36 τραυματίες το 2023, 22 το 2024 και 1 το 2025, καθώς και 5 νεκροί το 2023, 4 το 2024 και 7 το 2025.

Αντίστοιχα, εκπρόσωπος της Αστυνομίας έκανε λόγο για διεξαγωγή 88 επιχειρήσεων για παράνομα προϊόντα και προϊόντα απομιμήσεις σε συνεργασία με το Τμήμα Τελωνείων το 2022, οι οποίες οδήγησαν στην κατάσχεση 12 χιλ. προϊόντων απομιμήσεων, 810 φιαλών υποξειδίου του αζώτου, 218 ηλεκτρονικών τσιγάρων χωρίς σήμανση και 66 τεμαχίων αδασμολόγητων καπνικών προϊόντων.

Πρόσθεσε ότι το 2023 έγιναν 53 επιχειρήσεις, κατά τις οποίες κατασχέθηκαν 8 χιλ. προϊόντα απομιμήσεων, 19 αμπούλες υποξειδίου του αζώτου, 2 κιλά καπνού, 41 κούτες με αδασμολόγητα καπνικά προϊόντα, ενώ το 2024 έγιναν 15 επιχειρήσεις, κατά τις οποίες κατασχέθηκαν 12 χιλ. προϊόντα απομιμήσεων, 390 φιαλίδια υποξειδίου του αζώτου, 227 πουγκιά νικοτίνης και 35 πακέτα με αδασμολόγητα καπνικά προϊόντα.

Tο 2023 έγιναν 53 επιχειρήσεις, κατά τις οποίες κατασχέθηκαν 8 χιλ. προϊόντα απομιμήσεων

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, είπε ότι οι απομιμήσεις διακρίνονται σε εισαγόμενες και εγχώριας παραγωγής, ενώ έθεσε το ερώτημα αν στις πυρκαγιές από επικίνδυνα προϊόντα ελέγχθηκαν οι συσκευές που παρουσίασαν προβλήματα και κατά πόσο αυτές κάλυπταν τις προδιαγραφές, προσθέτοντας ότι άνω του 50% των προσαρμογέων που κυκλοφορούν στην αγορά είναι ακατάλληλοι.

Εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών είπαν ότι γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στην αγορά από το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, προσθέτοντας ότι δεκάδες σπίτια φέρουν ακατάλληλο εξοπλισμό, ενώ χαρακτήρισε χαμηλά τα πρόστιμα στους εισαγωγείς ακατάλληλων προϊόντων, ζητώντας παράλληλα να υπάρξει διαφορετικός τρόπος ενημέρωσης το κοινού.

Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, Κωνσταντίνος Καραγιώργης, είπε ότι η Υπηρεσία είναι αρμόδια για τα παιχνίδια και για ό,τι δεν περιλαμβάνεται σε ειδική νομοθεσία που ελέγχεται από άλλες εποπτικές αρχές.

Πρόσθεσε ότι τον τελευταίο χρόνο η Υπηρεσία διεξήγαγε 7.800 ελέγχους σε υποστατικά, 9 εξειδικευμένες εκστρατείες, 3 δειγματοληψίες για 19 προϊόντα, ενώ εξέδωσε 114 ειδοποιήσεις σε εταιρείες για μη συμμόρφωση.

Εκπρόσωποι του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών είπαν ότι τα τελευταία 5 χρόνια αποσύρθηκαν 68 προϊόντα από την αγορά και πως αν υπάρχει υπόνοια για κάποια συσκευή που εμπλέκεται σε πυρκαγιά λαμβάνεται δείγμα και αποστέλλεται στο εξωτερικό για έλεγχο, ενώ όταν αποσύρεται ένα προϊόν γίνεται επαφή απευθείας με το κατασκευαστή.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Σύκας, έθεσε το ερώτημα αν αποσύρθηκαν προϊόντα μετά τα πρόσφατα τραγικά περιστατικά, ενώ ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, είπε ότι υπάρχει ανάγκη νομοθεσίας και ανάθεσης σε έναν φορέα για να παρακολουθεί τα πάντα και να ενημερώνει τους πολίτες.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Σταύρος Παπαδούρης είπε ότι υπάρχουν σε σπίτια συσκευές υπό ανάκληση, τις οποίες κανένας δεν θα έρθει να αλλάξει και ζήτησε να δημιουργηθεί με νομοθεσία μητρώο με ακατάλληλα προϊόντα και να γίνεται έλεγχος από ηλεκτρολόγους.

Ο Σύνδεσμος Ηλεκτρολόγων συμφώνησε με την πρόταση αυτή, προσθέτοντας επιπλέον ότι υπάρχουν παραποιήσεις στη σήμανση CE, ενώ ο κ. Δρουσιώτης έδωσε ως παράδειγμα την ύπαρξη αυτή τη στιγμή 80.000 βολτομετρικών διακοπτών που πρέπει να αντικατασταθούν.

Κλείνοντας, ο κ. Χατζηγιάννη εισηγήθηκε την άμεση προώθηση νομοθεσίας με αυστηρές ποινές για παραποίηση της σήμανσης CE, προσθέτοντας πως η συζήτηση θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα.

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συζήτησης, ο κ. Χατζηγιάννη είπε ότι ζούμε «σε ένα μίζερο κράτος, όπου η διοίκηση λειτουργεί με ταπεινωτικό, εξευτελιστικό τρόπο, τον μη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των πολιτών της, και τιμωρεί, σκοτώνει και δολοφονεί τους πολίτες της».

«Είναι αυτό σύγχρονο κράτος, να μετρούμε νεκρούς σε ένα κράτος δικαίου, σε ένα κράτος όπου υπάρχει ακριβοπληρωμένη δημόσια διοίκηση; Είναι επίπεδο κράτους να μετρούμε νεκρούς και τραυματίες και κανένας να μην παίρνει την οποιαδήποτε ευθύνη, να κυκλοφορούν στην αγορά προϊόντα που δεν είναι CE ή να έχουν ψεύτικα CE, και να υπάρχουν υπηρεσίες που δεν τεκμηριώνουν ότι έχουν προβεί σε ελέγχους;", ανέφερε.

"Αυτό το μπάχαλο στην αγορά βασίζεται στο γεγονός ότι υπάρχει ανυπαρξία εποπτικών αρχών σε αυτή τη χώρα. Είναι με λύπη μου πραγματικά όλων μας που διεξάγονται αυτές οι συνεδριάσεις με απόντες τους Υπουργούς, τους πολιτικούς προϊσταμένους, και αν θέλετε πάρτε το και διαχρονικά, και να μετρούμε νεκρούς στην Κύπρο του 2025 και να μην συμβαίνει τίποτα», είπε.

Σε δηλώσεις, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, εξέφρασε απογοήτευση για το γεγονός ότι αποδεδειγμένα, όπως ανέφερε, χάνονται ανθρώπινες ζωές από επικίνδυνες ηλεκτρικές συσκευές και η μία κρατική υπηρεσία ρίχνει την ευθύνη στην άλλη.

«Χάσαμε άδικα επτά ανθρώπους από την πρώτη του χρόνου, ένας τεράστιος αριθμός μέσα σε δύο μήνες για τα δεδομένα τα πληθυσμιακά της Κύπρου και δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι κανένας ουσιαστικά έλεγχος δεν γίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. Γίνονται κάποιοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι, επιβάλλονται κάποια πρόστιμα που ο έμπορος, ο οποίος εισάγει τέτοιου είδους συσκευές, προτιμά να το πληρώσει και να συνεχίζει να βγάζει εκατομμύρια, παίζοντας με την υγεία και την ασφάλεια του κόσμου», ανέφερε

Πρόσθεσε πως υπήρξαν καταγγελίες στην Επιτροπή ακόμα και για ψεύτικη σήμανση CE, η οποία αποδεικνύει ότι ο κατασκευαστής έχει συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές οδηγίες ασφαλείας, αλλά και για ψεύτικα «διαβατήρια» προϊόντων.

«Ποιος τα εισάγει, ποιος τους ελέγχει, ποιες είναι οι επιπτώσεις στους ανθρώπους οι οποίοι εισάγουν συσκευές οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν κόσμο στον θάνατο;», διερωτήθηκε.

Ανέφερε πως η συζήτηση θα συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, ιδανικά στην παρουσία των πολιτικών προϊσταμένων, των Υπουργών που έχουν σχέση με το θέμα, με απώτερο σκοπό «αυτοί που πληρώνονται από τον κόσμο και έχουν ως αποστολή τους να τον προστατεύσουν επιτέλους να κάνουν τη δουλειά τους».

«Δεν μπορούμε να χάσουμε άλλους ανθρώπους, να χάσουμε άλλες περιουσίες, να τραυματιστεί κόσμος από κάποιες συσκευές, τις οποίες, επαναλαμβάνω, κάποιοι εισάγουν στην Κύπρο, δεν πέφτουν οι συσκευές αυτές στον ουρανό με τα αλεξίπτωτα. Ή μήπως αυτό που θέλουμε ως κράτος είναι να τα εισάγουμε για να εισπράξουμε τις φορολογίες και τους δασμούς και ό,τι θέλει ας γίνει με τον κόσμο», κατέληξε.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Μιχάλης Γιακουμή, διερωτήθηκε πώς γίνεται η λιανική και χονδρική διάθεσή των προϊόντων αυτών και πώς τα προμηθεύεται ο καταναλωτής στο σπίτι του,

«Δυστυχώς από ό,τι αντιλαμβανόμαστε υπάρχουν και πολλοί οι οποίοι παραποιούν το σήμα CE, το οποίο προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές οδηγίες ότι ένα προϊόν είναι κατάλληλο για χρήση. Πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο θα επιβληθούν περισσότερες ποινές όταν παραποιείται αυτό το εμπορικό σήμα», σημείωσε στις δηλώσεις του.

Ανέφερε ότι οποίοι φέρνουν προϊόντα τα οποία δεν έχουν αυτό το "διαβατήριο" ή το παραποιούν πρέπει να έχουν αυστηρές ποινές, ακόμα και φυλάκιση και όχι μόνο διοικητικά πρόστιμα.

Πρόσθεσε ότι το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών ενημέρωσε την Επιτροπή για τους ελέγχους που διεξάγει, προσθέτοντας πως κατεγράφη ζήτημα υποστελέχωσης του Τμήματος.

«Ως βουλευτής Αμμοχώστου γνωρίζω ότι υπάρχουν αρκετά θέματα σε συνοικισμούς, σε τουρκοκυπριακά σπίτια. Ο κόσμος προσπαθεί να ζεσταθεί με διάφορους τρόπους και δεν χρησιμοποιεί κατάλληλα τις θερμάστρες. Είναι πολύ σημαντικό να δούμε με ποιο τρόπο η πολιτεία αντιμετωπίζει αυτό το πράγμα και σε επόμενες συνεδρίες θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες για το πώς γίνονται αυτοί οι έλεγχοι, πώς γίνεται η εποπτεία. Θέλουμε επίσης να καλεστεί η Πολεοδομία για να δούμε πώς μεταχειρίζονται στους συνοικισμούς, αλλά ακόμα και τα τουρκοκυπριακά σπίτια, πέραν των 70 χρόνων σπίτια, τα οποία δεν έχουν κατάλληλο ηλεκτρομηχανολογικό έλεγχο», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση