ΚΥΠΕ
Tο μεγαλύτερο πρόβλημα των ορεινών κοινοτήτων σε πρώτη φάση είναι το οδικό δίκτυο, δήλωσε τη Δευτέρα ο Επίτροπος Ορεινών Κοινοτήτων, Χαράλαμπος Χριστοφίνας, μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέξη Βαφεάδη, στο Υπουργείο Μεταφορών όπου τέθηκαν επί τάπητος τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των ορεινών κοινοτήτων στην καθημερινότητά τους.
Μετά τη συνάντηση, ο κ. Βαφεάδης δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι «συζητήσαμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ορεινές κοινότητες στην καθημερινότητα τους και έχουμε συζητήσει τρόπους να βοηθήσουμε στο έργο του».
Εξήγησε ότι συζητήθηκαν τρόποι βελτίωσης των υπηρεσιών των λεωφορείων στις ορεινές περιοχές και η επιτάχυνση κατασκευής του οδικού δικτύου, ώστε να υπάρχει μια πιο γρήγορη πρόσβαση προς τα αστικά κέντρα.
Σημείωσε ακόμη ότι εξετάστηκε και η δημιουργία νέων Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠΟ) τα οποία θα εξυπηρετούν την καθημερινότητα των πολιτών για να μην χρειάζεται να έρχονται στην πόλη.
«Αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω τον Επίτροπο είναι ότι είμαστε δίπλα του και ότι ο συντονισμός, τον οποίο έχει ξεκινήσει ο ίδιος, μόνο προς το καλό των κατοίκων θα οδηγήσει και θέλουμε κι εμείς να συμβάλουμε σε αυτή την προσπάθεια», δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών.
Ερωτηθείς για το εάν έχουν τροχοδρομηθεί έργα για συγκεκριμένες κοινότητες, ο κ. Βαφεάδης απάντησε ότι το ΚΕΠΟ στην περιοχή της Κλήρου οδεύει προς υλοποίηση το 2025, επισημαίνοντας ότι αυτό θα βοηθήσει μια κοινότητα που μεγαλώνει συνεχώς.
Πρόσθεσε ακόμη ότι θα δοθεί προτεραιότητα για ορισμένες στάσεις λεωφορείων στις περιοχές που μαζεύεται κόσμος για να κατεβεί προς τη Λεμεσό και που μπορεί να προστατεύσουν μέχρι και 30 άτομα κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχουν έργα που ήδη βρίσκονται υπό υλοποίηση και ότι ορισμένα έργα που αφορούν το οδικό δίκτυο θα ξεκινήσουν εντός του 2024 φέρνοντας ως παράδειγμα τον δρόμο Φοινιού-Πλατρών.
Ο κ. Χριστοφίνας ευχαρίστησε από πλευράς του τον Υπουργό Μεταφορών για την συνάντηση, χαρακτηρίζοντάς την ως «πολύ εποικοδομητική». Σημείωσε ότι έχει γίνει κατά προτεραιότητα αξιολόγηση και όλων των δράσεων που αφορούν την εθνική στρατηγική για το Τρόοδος.
Πρόσθεσε ότι σε πρώτη φάση συζητήθηκε με τον κ. Βαφεάδη το θέμα της σύνδεσης του οδικού δικτύου για τις ορεινές κοινότητες, «που είναι θέμα εθνικής προτεραιότητας, όπως το έχει θέσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».
Το δεύτερο θέμα, συνέχισε, αφορά τη λειτουργία των ΚΕΠΟ αναφέροντας ότι «συμφωνήσαμε απόλυτα για την αναγκαιότητα της ύπαρξης τους και είναι ήδη τροχοδρομημένα για να ξεκινήσουν».
Είπε ακόμη ότι το τρίτο θέμα είναι η δημιουργία κάποιων σταθμών λεωφορείων που να μπορούν να δώσουν συνδεσιμότητα στην ορεινή Κύπρο με τις πόλεις και κυρίως με το λιμάνι της Λεμεσού για να αυξηθεί και το τουριστικό προϊόν του τόπου.
Ερωτηθείς για το ποια είναι η σημαντικότερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ορεινές κοινότητες σήμερα, ο κ. Χριστοφίνας απάντησε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα των ορεινών κοινοτήτων σε πρώτη φάση είναι το οδικό δίκτυο. Δήλωσε ότι υπάρχει μια εθνική στρατηγική για να επιστρέψουν οι νέοι στην ύπαιθρο και η Κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει κάποια πολύ σημαντικά μέτρα για επανεγκατάσταση των νέων στην ύπαιθρο.
«Όμως αντιλαμβάνεστε ότι για να γίνουν όλα αυτά, οι νέοι άνθρωποι θέλουν και τις εγγυήσεις για να μπορέσουν να επιστρέψουν», είπε ο Επίτροπος Ορεινών Κοινοτήτων υπογραμμίζοντας ότι τα πιο σημαντικά είναι το οδικό δίκτυο, η υγεία και η παιδεία, που είναι οι τρεις πυλώνες στρατηγικής που έχει θέσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τις ορεινές κοινότητες.
Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει ενδιαφέρον από τους νέους για επιστροφή στις ορεινές κοινότητες, ο κ. Χριστοφίνας δήλωσε ότι «υπάρχει ενδιαφέρον και γι’ αυτό σε προηγούμενη συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών είχαμε πει ότι θα βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τα προγράμματα ούτως ώστε να τα αξιοποιήσουν περισσότεροι νέοι για μετεγκατάσταση».