ΚΥΠΕ
Επέστρεψε το απόγευμα στην Κύπρο από την Ελλάδα, η αποστολή του Τμήματος Δασών, η οποία είχε συνδράμει στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.
Δύο από τους παρατηρητές των αεροσκαφών του Τμήματος Δασών, που συμμετείχαν στην αποστολή, εξέφρασαν περηφάνεια για τη βοήθεια, που προσέφεραν στην κατάσβεση των πυρκαγιών και την κυβέρνηση να ευχαριστεί τα πληρώματα και το υποστηρικτικό προσωπικό, χαρακτηρίζοντας τη προσφορά τους ιδιαίτερα σημαντική και καθοριστική.
Σε δηλώσεις του ο Ανδρέας Γρηγορίου, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος καλωσόρισε «εκ μέρους της πολιτείας τα μέλη της αποστολής των δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών, που έλαβαν μέρος στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών στην Αττική. Το πλήρωμα των δύο αεροπλάνων τύπου Air Tractor του Τμήματος Δασών, αποτελείτο από 4 άτομα και 7 άτομα υποστηρικτικό προσωπικό και επιχείρησαν περίπου για 10 μέρες λαμβάνοντας μέρος σε περιπολίες και σε προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών».
Θεωρούμε, συνέχισε ο κ. Γρηγορίου «ότι ήταν ιδιαίτερα σημαντική και καθοριστική η συμμετοχή τους και εκ μέρους της πολιτείας ευχαριστούμε τους συμμετέχοντες. Είμαστε σίγουροι ότι με την εμπειρία που έχουν αποκτήσει θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν εάν ποτέ χρειαστεί και στην Κύπρο».
Εξάλλου ο Κώστας Χατζηπαναγιώτου, Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, απηύθυνε «ζεστό καλωσόρισμα στην αποστολή μας εκ μέρους του κράτους η οποία και παρατήρησε, και επιχείρησε και βοήθησε τις πυρκαγιές στον ελλαδικό χώρο. Σίγουρα η εμπειρία τους θα είναι χρήσιμη και στη συνέχεια για μας».
Στις δικές του δηλώσεις ο Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, Διευθυντής του Τμήματος Δασών ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι «βρισκόμασταν στον παρατεταμένο καύσωνα, τα δύο αεροπλάνα ήταν αναγκαία για τις δικές μας επιχειρήσεις, ωστόσο χωρίς δεύτερη σκέψη τα αποστείλαμε για βοήθεια στην Ελλάδα, εφαρμόζοντας την αρχή της αλληλοβοήθειας. Δεν μπορούσαμε να βλέπουμε την κατάσταση που υπήρχε στην Ελλάδα και να μην στέλναμε τη βοήθεια».
Πρόσθεσε ότι «έπαιξε σίγουρα ρόλο το γεγονός ότι ήταν η Ελλάδα μας και ήταν με θλίψη και πόνο ψυχής που είδαμε αυτές τις καταστροφές από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα. Ωστόσο, αυτό που προκάλεσε μεγαλύτερη θλίψη ήταν η απειλή, η καταστροφή στις αποθήκες οπλισμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».
Συνεχίζουμε, ανέφερε ο κ. Αλεξάνδρου, «την προσπάθεια μας και μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια η διεθνής βοήθεια πρέπει να τη θεωρούμε δεδομένη και συνεχώς να τη βελτιώνουμε».
Από την πλευρά του ο Αίαντας Εζεκιήλ μαζί με τον Μιχάλη Επισκόπου και τον Νεκτάριο Κούτρα, που ήταν παρατηρητές στο πίσω μέρος ενός από τα δύο αεροσκάφη, ανέφερε πως «στην Ελλάδα κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε πυρκαγιές και περιπολίες με στόχο να βοηθήσουμε την κατάσβεση των πυρκαγιών. Στην Ελλάδα είχε αρκετή ζέστη, υψηλές θερμοκρασίες και δυνατοί άνεμοι που δυσκόλευαν την κατάσβεση των πυρκαγιών».
Πρόσθεσε ότι «εμείς είμασταν βασικά για περιπολίες, αλλά σ αυτές που κληθήκαμε να αναλάβουμε, ανιχνεύσαμε ίχνη πυρκαγιάς και ενεργήσαμε άμεσα, ούτως ώστε να μην εξαπλωθεί περαιτέρω. Βρισκόμασταν στην περιοχή της Αττικής στην Αθήνα, σε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο και καλύψαμε το εύρος των περιοχών γύρω από την ελληνική πρωτεύουσα».
Εξάλλου ο Μιχάλης Επισκόπου είπε πως «η δουλειά μας είναι να επικοινωνούμε με τον υπεύθυνο εδάφους στην πυρκαγιά και να στέλνουμε φωτογραφίες των περιοχών στους διευθυντές. Ακόμα είχαμε επικοινωνία με τον υπεύθυνο αξιωματικό για τη ρίψη νερού από το αεροπλάνο και με την αίθουσα επιχειρήσεων αναφορικά με τον ανεφοδιασμό μας».
Κληθείς να σχολιάσει την πτώση του Canader στην Ελλάδα και τον θάνατο ων δύο πιλότων, ο κ. Εζεκιήλ είπε πως «στενοχωρηθήκαμε γιατί είναι κρίμα να χάνονται καλοί πιλότοι σε πυρκαγιές, που οφείλονται κυρίως σε εμπρησμούς. Γνωρίζουμε όμως τους κινδύνους, είμαστε έτοιμοι να τους αντιμετωπίσουμε, αλλά και οποιεσδήποτε πυρκαγιές στο μέλλον».
Ταυτόχρονα, συνέχισε, «είμαστε περήφανοι που κληθήκαμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή».
Ο κ. Επισκόπου χαρακτήρισε την πτώση του αεροσκάφους «λυπηρό γεγονός» και είπε ότι «πάντα όταν χάνονται ανθρώπινες ζωές είναι λυπηρό. Γνωρίζουμε τους κινδύνους του επαγγέλματος, τους οποίους αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα και είμαστε έτοιμοι όπου χρειαστεί να ανταποκριθούμε».
Σημειώνεται ότι την ώρα που οι δημοσιογράφοι και κινηματογραφιστές βρίσκονταν στο χώρο όπου σταθμεύουν τα αεροσκάφη του Τμήματος Δασών στο παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας, σήμανε συναγερμός για πυρκαγιά στη Λόφου, με αποτέλεσμα να δύο αεροπλάνα, αφού ανεφοδιάστηκαν αμέσως μετά την προσγείωση τους, να αναχωρήσουν αμέσως για να συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης της.
Ο κ. Αλεξάνδρου ανέφερε ότι «δυστυχώς η πυρκαγιά είναι στο ίδιο σημείο όπου είχαμε φωτιά χθες. Βρίσκεται στη ζώνη ευθύνης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αλλά στα πλαίσια της λειτουργίας μας τα τελευταία χρόνια, έχει αποστείλει σημαντική βοήθεια και το Τμήμα Δασών και θεωρούμε ότι θα πάει καλά αυτή η επιχείρηση».