ΚΥΠΕ
Με στόχο έχει να στηρίξει την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και να προωθήσει το εμπόριο διάμεσου της Πράσινης γραμμής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την GIZ International Services, εγκαινίασε την Τετάρτη το έργο «eunite: SME».
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με προϋπολογισμό ύψους 4 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 2 χρόνια, το έργο «eunite: SME» θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των τουρκοκυπριακών επιχειρήσεων, στηρίζοντας την ψηφιοποίηση, τη βιωσιμότητα και τη συμμόρφωσή τους με τα πρότυπα της ΕΕ. Βασίζεται στην επιτυχία άλλων προγραμμάτων στήριξης του ιδιωτικού τομέα που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, στηρίζοντας περαιτέρω την ένταξη των τουρκοκυπριακών επιχειρήσεων στην οικονομία ολόκληρης της νήσου.
Προστίθεται ότι σα εγκαίνια του έργου στη Λευκωσία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τουρκοκυπριακών τοπικών φορέων, καθώς και μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας.
Η Judit Rozsa, ασκούσα χρέη Γενικής Διευθύντριας της Γενικής Διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία της τη σημαντική ώθηση που θα δώσει το πρόγραμμα στην τουρκοκυπριακή επιχειρηματική κοινότητα, παρέχοντας «πρόσβαση σε επιχορηγήσεις, εξειδικευμένη καθοδήγηση, κατάρτιση και τεχνικές συμβουλές, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών διαμέσου της Πράσινης Γραμμής».
Η περιφερειακή διευθύντρια της GIZ International Services Europe Stefanie Klein τόνισε τη σημασία της αναπτυσσόμενης εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της GIZ International Services.
«Αυτή η νέα φάση του προγράμματος “eunite”, η οποία επικεντρώνεται στη στήριξη μικρομεσαίων και άλλων τουρκοκυπριακών επιχειρήσεων, εδραιώνει το επωφελές για την Κύπρο κοινό μας έργο. Είμαστε υπερήφανοι που εργαζόμαστε για τη συνένωση της Κύπρου μέσω των επιχειρήσεων», είπε.
Σημειώνεται ότι από το 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται με την GIZ International Services Europe στην Κύπρο για την υλοποίηση έργων στους τομείς της γεωργίας, της υγείας των ζώων και της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα, καθώς και για την προώθηση του καθεστώτος ΠΟΠ για το Χαλλούμι/Hellim. Συμπεριλαμβανομένου του έργου «eunite: SME», η GIZ International Services διαχειρίζεται πλέον έργα της ΕΕ αξίας 13,5 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας για την τουρκοκυπριακή κοινότητα.
Στις 12 Σεπτεμβρίου 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το ετήσιο πρόγραμμα δράσης για το 2023 στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας της ΕΕ για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, διαθέτοντας 31,7 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα βοήθειας στόχο έχει να διευκολύνει την επανένωση της Κύπρου.
Πόσο ύψους 4 εκατ. ευρώ διατίθεται για τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα και του εμπορίου διαμέσου της Πράσινης Γραμμής. Η στήριξη αυτή θα διοχετευθεί μέσω του έργου «eunite: SME», το οποίο υπεγράφη με την GIZ International Services τον Μάρτιο του 2024 και ξεκίνησε στις 12 Ιουνίου 2024.
Το έργο, σημειώνεται, «επικεντρώνεται στην ένταξη των τουρκοκυπριακών εταιρειών στην οικονομία ολόκληρου του νησιού και στην ενιαία αγορά της ΕΕ».
«Οι μικρομεσαίες και οι νεοφυείς επιχειρήσεις αλλά και οι επιχειρηματίες που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν πρόσβαση σε επιχορηγήσεις, καθώς και σε προγράμματα κατάρτισης, καθοδήγησης και ανάπτυξης επιχειρήσεων», αναφέρεται.
«Η στήριξη αποσκοπεί στη βελτίωση των πρακτικών παραγωγής και της ποιότητας, ώστε να υπάρχει συμμόρφωση με τα πρότυπα της ΕΕ, να τονωθεί ο ανταγωνισμός, να αυξηθεί η ψηφιοποίηση και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των τουρκοκυπριακών επιχειρήσεων», καταλήγει η ανακοίνωση της Κομισιόν.