ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επ. Διοικήσεως: Η καταπολέμηση των βασανιστηρίων πρωταρχικός μας στόχος

Τα βασανιστήρια, συνιστούν, έγκλημα κατά της ανθρωπότητας το οποίο απαγορεύεται απόλυτα και δεν δύναται σε καμιά περίπτωση να δικαιολογηθεί, αναφέρει η κ. Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

«Η καταπολέμηση και η πρόληψη των βασανιστηρίων αποτελεί πρωταρχικό και συνεχή στόχο των δραστηριοτήτων μας τόσο κάτω από την αρμοδιότητα μας ως Μηχανισμός Πρόληψης των Βασανιστηρίων όσο και κάτω από τις άλλες αρμοδιότητες του Θεσμού ώστε να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση, καθότι βασανιστήρια και ανθρώπινη φύση είναι έννοιες αντίθετες και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», ανέφερε η Επίτροπος Διοικήσεως, Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Υποστήριξης των Θυμάτων Βασανιστηρίων.

Αυτούσια η ανακοίνωση 

Το 1987 τέθηκε σε εφαρμογή η Σύμβαση του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων και Άλλων Μορφών Σκληρής, Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας και το Δεκέμβριο του 1997, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε την καθιέρωση της 26ης Ιουνίου ως Διεθνή Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών για την Υποστήριξη των Θυμάτων Βασανιστηρίων.

Τα βασανιστήρια, συνιστούν, έγκλημα κατά της ανθρωπότητας το οποίο απαγορεύεται απόλυτα και δεν δύναται σε καμιά περίπτωση να δικαιολογηθεί. Η απαγόρευση αυτή δεσμεύει κάθε μέλος της διεθνούς κοινότητας, ανεξαρτήτως εάν έχει επικυρώσει τις διεθνείς συνθήκες που απαγορεύουν ρητά τα βασανιστήρια.

Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα του International Rehabilitation Council for Torture Victims, κάθε χρόνο περιθάλπονται πέραν των 70 000 θυμάτων βασανιστηρίων και ειδικότερα το 2023 καταγράφηκαν 71 931 περιπτώσεις εκ των οποίων οι 12 104 στην Ευρώπη . Ωστόσο τα στοιχεία αυτά, όπως αναφέρεται και στην έρευνα υπολείπονται κατά του πραγματικού μεγέθους του προβλήματος δεδομένου ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν μόνο περιπτώσεις επιζώντων που κατάφεραν να εντοπιστούν και να τύχουν θεραπείας.

Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικότερα η πλήρης απαγόρευση και αποχή από πρακτικές που συνιστούν βασανιστήρια ή και απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία αποτελούν συστατικά στοιχεία σε ένα κράτος δικαίου.

Φέτος συμπληρώνονται 15 χρόνια αφότου η Κυπριακή Δημοκρατία κύρωσε το Προαιρετικό Πρωτόκολλο της Σύμβασης, βάσει του οποίου ο Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ορίστηκε ως το εθνικό σώμα επισκέψεων.

Ο Επίτροπος, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ως Εθνικός Μηχανισμός Πρόληψης των Βασανιστηρίων (ΝΡΜ) διενεργεί τακτικά απροειδοποίητες επισκέψεις σε χώρους όπου πρόσωπα στερούνται ή πιθανόν να στερούνται της ελευθερίας τους, με σκοπό τον εντοπισμό τυχόν πράξεων ή συμπεριφορών που μπορεί να αποτελούν βασανιστήρια και την απάλειψη κάθε μορφής απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας.

Περαιτέρω, επενδύοντας στην πρόληψη και στη βάση της αρμοδιότητας μας για πρόληψη των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης των προσώπων που στερούνται της ελευθερίας τους, πέραν των επισκέψεων, προβαίνουμε σε τακτική βάση σε εκπαιδεύσεις και επιμόρφωση του προσωπικού των χώρων κράτησης ή περιορισμού σε σχέση με τα πιο πάνω με γνώμονα την ελαχιστοποίηση περιστατικών κακομεταχείρισης.

Η καταπολέμηση και η πρόληψη των βασανιστηρίων αποτελεί πρωταρχικό και συνεχή στόχο των δραστηριοτήτων μας τόσο κάτω απο την αρμοδιότητα μας ως Μηχανισμός Πρόληψης των Βασανιστηρίων όσο και κάτω από τις άλλες αρμοδιότητες του Θεσμού ώστε να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση, καθότι βασανιστήρια και ανθρώπινη φύση είναι έννοιες αντίθετες και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση