ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επ. Διοικήσεως: Διατηρούνται ακόμη σημαντικές έμφυλες ανισότητες

Τοποθέτηση Επιτρόπου Διοικήσεως με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Με τοποθέτηση της η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανού Λοττίδη για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αναφέρει ότι παρόλο που η ισότητα των φύλων κατοχυρώνεται πολιτικά και νομοθετικά και παρόλο που έχουν σημειωθεί πολλές μεταρρυθμίσεις για την υλοποίηση της αρχής της ισότητας στην πράξη, εντούτοις διατηρούνται ακόμη σημαντικές έμφυλες ανισότητες και στερεότυπα φύλου.

Παράλληλα, παρουσιάζει μια σειρά από στοιχεία αναφορικά  με τις μορφές βίας που, δυστυχώς, υφίστανται ακόμη οι γυναίκες.

Τοποθέτηση 

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας καθιερώθηκε, στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στην Νέα Υόρκη, ως Εθνική Ημέρα της Γυναίκας, με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Το 1977, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, θεσπίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας για να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα των γυναικών.

Στη διάρκεια των δύο αιώνων που μεσολάβησαν, οι γυναίκες κατάφεραν να κατακτήσουν την αναγνώριση μίας σειράς δικαιωμάτων , ενώ πλέον, η ισότητα των φύλων περιλαμβάνεται στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναγνωρίζεται ως ανθρώπινο δικαίωμα.

Αντίστοιχα, και στη χώρα μας μία σειρά νομοθεσιών κατοχυρώνουν τόσο την ίση μεταχείριση μεταξύ ανδρών και γυναικών στην εργασία, στην αμοιβή και στη συμφιλίωση μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, όσο και την προστασία των γυναικών από την έμφυλη βία και τον σεξισμό.

Ωστόσο, παρόλο που η ισότητα των φύλων κατοχυρώνεται πολιτικά και νομοθετικά και παρόλο που έχουν σημειωθεί πολλές μεταρρυθμίσεις για την υλοποίηση της αρχής της ισότητας στην πράξη, εντούτοις διατηρούνται ακόμη σημαντικές έμφυλες ανισότητες και στερεότυπα φύλου.

Ταυτόχρονα, εξακολουθεί να παρατηρείται, σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας και ιδιωτικής σφαίρας, ο λεγόμενος «καθημερινός» σεξισμός, ο οποίος, σύμφωνα με τη Σύσταση 1 του 2019 του Συμβουλίου της Ευρώπης, συνιστά ένα «συνεχές βίας», που δημιουργεί αναπόφευκτα ένα κλίμα εκφοβισμού, φόβου, διακρίσεων, αποκλεισμού και ανασφάλειας και το οποίο περιορίζει τις ευκαιρίες για προσωπική ανάπτυξη και την ελευθερία των γυναικών που τον υφίστανται.

Σε έρευνα, που διεξάχθηκε το 2024 στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε., καταγράφεται ότι:

✓      1 στις 3 γυναίκες στην ΕΕ έχει βιώσει σωματική βία, σεξουαλική βία ή απειλές κατά την ενήλικη ζωή της.

✓      1 στις 6 γυναίκες στην ΕΕ έχει βιώσει σεξουαλική βία, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού, κατά την ενηλικίωσή της.

✓      1 στις 5 γυναίκες έχουν αντιμετωπίσει σωματική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό τους, έναν συγγενή ή άλλο μέλος του νοικοκυριού τους.

✓      1 στις 3 γυναίκες έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία της, με το ποσοστό στις νεότερες γυναίκες να είναι μεγαλύτερο (2 στις 5)

✓      Παρόλο που η πλειοψηφία των γυναικών που έχουν βιώσει βία έχουν μιλήσει σε κάποιο κοντινό τους πρόσωπο γι' αυτό, μόνο 1 στις 5 έχει επικοινωνήσει με φορέα παροχής υγειονομικής περίθαλψης ή κοινωνικών υπηρεσιών και μόλις 1 στις 8 έχει αναφέρει το περιστατικό στην αστυνομία.

Επίσης, η έρευνα αποκαλύπτει ανησυχητικά επίπεδα ανοχής στη βία κατά των γυναικών και συγκεκριμένα:

✓      Το 17% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι γυναίκες συχνά υπερβάλλουν στους ισχυρισμούς για σεξουαλική κακοποίηση ή βιασμό.

✓      Το 46% των ανδρών (και το 26% των γυναικών) πιστεύουν ότι ο οικονομικός έλεγχος στις σχέσεις είναι αποδεκτός,ενώ

✓      Το 27% των ανδρών (και το 15% των γυναικών) πιστεύουν ότι η σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας είναι αποδεκτή.

Εν έτη 2025 η πιο πάνω έρευνα δημιουργεί ιδιαίτερες ανησυχίες, ανησυχίες για την επικινδυνότητα που συντηρείται ακόμη από τις πεπαλαιωμένες αντιλήψεις που θέλουν την γυναίκα εξαρτώμενη, δεδομένο θύμα παρενόχλησης και υπερβολική στις αντιδράσεις της, απέναντι στην συνεχιζόμενη κοινωνική υπεροχή των ανδρών .

Γι αυτό και ο συνεχής αγώνας για την ισότητα των φύλων δεν θα πρέπει να είναι μόνος αλλά θα πρέπει να συμβαδίζει με την ταυτόχρονη καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και την εκρίζωση των στερεοτύπων.

Απαιτείται, συνεπώς, αυξημένη εγρήγορση από μέρους της πολιτείας και με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα της γυναίκας ανανέωση της δέσμευσης για καταπολέμηση του σεξισμού και στερεοτύπων, ώστε να επέλθει ουσιαστικά ηπραγματική ισότητα μακριά από προκαταλήψεις και οποιαδήποτε μορφή βίας συγκεκαλυμμένης ή μη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση