ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεν αναμένονται «επιπρόσθετες επιπτώσεις» από επέκταση αερ. Πάφου

Σύμφωνα με μελέτη επιπτώσεων στο περιβάλλον

ΚΥΠΕ

Παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τρίτης η μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον των έργων επέκτασης του Διεθνούς Αερολιμένα Πάφου, σύμφωνα με την οποία δεν αναμένονται «επιπρόσθετες επιπτώσεις» από την επέκταση των κτηριακών εγκαταστάσεων και του τροχιοδρόμου, ενώ μεταξύ άλλων, «δεν υπάρχει θέμα επηρεασμού κατοίκων» σε σχέση με την ποιότητα της ατμόσφαιρας.

Όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο της παρουσίασης, που έγινε στην αίθουσα του Κοινοτικού Συμβουλίου Τίμης, η εταιρεία Hermes Airports Ltd έχει υποβάλει αίτηση για εξασφάλιση πολεοδομικής συναίνεσης για την υλοποίηση της επέκτασης του Διεθνούς Αερολιμένα της Πάφου εντός των οριοθετημένων περιοχών για σκοπούς ανάπτυξής του.

Στο πλαίσιο εξασφάλισης της πολεοδομικής συναίνεσης, η εταιρεία Hermes Airports Ltd. ανέθεσε στην εταιρεία La Solas Services Ltd την ετοιμασία Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον των έργων της επέκτασης του Διεθνούς Αερολιμένα Πάφου. Σύμφωνα με το άρθρο 26(7) του Ν. 127(Ι)/2018, «προτού υποβάλει Μελέτη, ο κύριος του έργου υποχρεούται να προβεί σε δημόσια διαβούλευση και τουλάχιστον σε μια δημόσια παρουσίαση πριν οριστικοποιήσει το περιεχόμενό της, με στόχο να δοθεί η δυνατότητα στην ενδιαφερόμενη αρχή τοπικής διοίκησης και το κοινό να υποβάλουν σχόλια και προτάσεις για τις επιπτώσεις του έργου στο περιβάλλον».

Το έργο επέκτασης του Διεθνούς Αερολιμένα της Πάφου, όπως αναφέρθηκε από τον Ιδιοκτήτη και Διευθυντή της εταιρείας La Solas Services Ltd Γιάννη Γκλέκα θα συμβάλει στις προοπτικές ανάπτυξης των ανταλλαγών μεταξύ της Κύπρου και του υπόλοιπου κόσμου. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ανέφερε πως το αεροδρόμιο Πάφου λειτουργεί από το 2008-9 και η επέκταση αφορά στις κτηριακές εγκαταστάσεις και στον τροχιόδρομο.

Αξιολογήθηκαν, συνέχισε, οι επιπτώσεις και υπάρχει ένα συνεχές πρόγραμμα περιβαλλοντικής παρακολούθησης απο την διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου, την Hermes Airport και η αξιολόγηση των επιπτώσεων έδειξε ότι «δεν πρόκειται να περιμένουμε κάποιες επιπρόσθετες επιπτώσεις» που θα αλλάξουν τα όσα ισχύουν σήμερα. Είπε ακόμη πως εχουν κάνει μετρήσεις θορύβου στην υφιστάμενη περιοχή από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο, αλλά και μετρήσεις για την ποιότητα της ατμόσφαιρας την ίδια περίοδο που είναι πολύ χαμηλότερα από τα όρια της Νομοθεσίας και «δεν υπάρχει θέμα επηρεασμού κατοίκων».

Όλες οι μελέτες που σχετίζονται με το έργο αναλαμβάνονται από την Bouygues Batiment International και την Egis Aviation, ενώ η ΜΕΠΚΕ αναλαμβάνεται από την Egis Structures et Environment με την κυπριακή εταιρεία συμβούλων La Solas Services Ltd.

Σύμφωνα με την μελέτη όλα τα στοιχεία του έργου βρίσκονται εντός της περιμέτρου του αεροδρομίου, σε γη που ανήκει στον αερολιμένα και διαχειρίζεται η Hermes Airports ως παραχωρησιούχος.

Οι προτεινόμενες εργασίες επέκτασης της Φάσης 2 του Διεθνούς Αερολιμένα Πάφου αναμένεται να διαρκέσουν, όπως αναφέρθηκε, περίπου 18 μήνες από την προετοιμασία του χώρου και τις εκσκαφές έως τις δοκιμές και την λειτουργία των νέων εγκαταστάσεων του αεροδρομίου.

Επιπρόσθετα σημειώθηκε πως οι εργασίες θα περιλαμβάνουν την κατασκευή ενός συμπληρωματικού τμήματος του νότιου παράλληλου τροχοδρόμου, με όλες τις απαραίτητες απαιτήσεις φωτισμού και ασφάλειας, την επέκταση του υφιστάμενου τερματικού σταθμού για την παροχή χωρητικότητας κατάλληλης για ετήσια διακίνηση πέντε (5) εκατομμυρίων επιβατών.

Επισημάνθηκε ακόμη από τον κ. Γκλέκα πως δεν απαιτείται επανεγκατάσταση ή απόκτηση γης για καμία από τα έργα ανάπτυξης του αεροδρομίου. Οι δραστηριότητες επέκτασης θα πραγματοποιηθούν εξ ολοκλήρου εντός των ορίων του υφιστάμενου αεροδρομίου. Μόλις ολοκληρωθεί η φάση 2 της ανάπτυξης, ο αερολιμένας θα μπορεί να εξυπηρετεί περίπου 5 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, είπε.

Σχετικά με τον τομέα της υδρολογίας αναφέρθηκε πως το νότιο όριο του αεροδρομίου της Πάφου βρίσκεται δίπλα στη Μεσόγειο Θάλασσα, η οποία αναφέρεται ως σημαντική παραλία για την αναπαραγωγή χελωνών. Οι εκβολές του Εζούσας βρίσκονται περίπου 700 μέτρα βορειοδυτικά του αεροδρομίου. Με εξαίρεση μια τεχνητή λιμνοθάλασσα, η οποία αποτελεί μέρος του συστήματος συλλογής επιφανειακών υδάτων, δεν υπάρχουν γνωστά επιφανειακά ύδατα εντός των ορίων ιδιοκτησίας του Αεροδρομίου, όπως σημειώθηκε.

Επισημάνθηκε επίσης πως το Τμήμα Περιβάλλοντος Ασφάλειας και Υγείας της Hermes Airports Ltd. παρακολουθεί την ποιότητα του βρόχινου νερού περιοδικά, πριν από την απόρριψη στη θάλασσα, μέσω δειγματοληψιών και χημικών αναλύσεων που πραγματοποιούνται από ανεξάρτητο και διαπιστευμένο εργαστήριο. To αεροδρόμιο Πάφου βρίσκεται περίπου 100 μέτρα νότια της περιοχής Natura 2000 με την ονομασία "Εκβολές Ποταμών Έζουσας, Ξηρού και Διαρίζου". Αναγνωρίζεται, αναφέρθηκε στο πλαίσιο της παρουσίασης της μελέτης, ως μία από τις πιο σημαντικές περιοχές της Κύπρου για τα μεταναστευτικά πουλιά και για τα ενδημικά είδη πουλιών που υποστηρίζει. Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, σημειώθηκε πως η περιοχή "Εκβολές Ποταμών Έζουσας, Ξηρού και Διαρίζου" είναι αξιοσημείωτη για την προσέλκυση του αρπακτικού Falco vespertinus.

Ακόμη, αναφέρεται πως η περιοχή είναι από τις πιο σημαντικές στο νησί λόγω των 2 ειδών διατήρησης και 10 μεταναστευτικών ειδών που χρησιμοποιούν τις εκβολές του ποταμού. Σύμφωνα με την παρακολούθηση της ορνιθοπανίδας του αεροδρομίου Πάφου για τα έτη 2022 και 2023, παρατηρήθηκε ότι 72 είδη χρησιμοποιούν την περιοχή του αεροδρομίου. Από αυτά τα είδη, ο αριθμός των ατόμων ξεπερνά τα 4.000. Οι έρευνες αναγνωρίζουν ότι 5 από τα είδη-στόχους χρησιμοποιούν τακτικά την περιοχή. Τα είδη περιλαμβάνουν: Burhinus oedicnemus (Eurasian stone - curlew), Merops apiaster (European bee - eater), Circus aeruginosus (Western marsh harrier), Buteo buteo (Common buzzard), Falco naumanni (Lesser kestrel). Ακόμη αναφέρθηκε πως οι εκθέσεις αξιολόγησης δείχνουν ότι όλα τα είδη ορνιθοπανίδας που χρησιμοποιούν την περιοχή δεν εξαρτώνται από το ενδιαίτημα εντός του Διεθνούς Αερολιμένα Πάφου και ότι υπάρχουν αρκετές άλλες θέσεις κατάλληλων ενδιαιτημάτων στην άμεση περιοχή του αεροδρομίου.

Ακόμη αναφέρεται ότι όλα τα είδη θηλαστικών και ερπετών που εντοπίστηκαν είναι κοινά σε πολλά μέρη της Κύπρου. Πέντε θηλαστικά εντοπίστηκαν στα όρια του αεροδρομίου, 3 από αυτά είναι ενδημικά στην Κύπρο και κανένα από αυτά δεν περιλαμβάνεται σε κατάλογο σπάνιων και απειλούμενων ειδών ή σε παράρτημα σχετικών οδηγιών της ΕΕ. Κατά τη διάρκεια των επιτόπιων επισκέψεων καθώς και από στοιχεία που περιλαμβάνονται σε προηγούμενες εκθέσεις στην περιοχή, έχει καταγραφεί μεγάλος αριθμός λαγών (Lepus europaeus cyprius). Τα ερπετά που μπορούν δυνητικά να βρεθούν εντός του αεροδρομίου, περιλαμβάνουν 3 είδη φιδιών και 5 σαυρών. Από αυτά, 7 εμπίπτουν στην προστασία του Παραρτήματος 92/43, 5 στην προστασία του Παραρτήματος της Βέρνης και 7 στην προστασία του Κυπριακού Νόμου 153 (Ι) 2003. Ο χώρος δεν είναι κατάλληλος για κανένα αμφίβιο.

Ακόμη αναφέρεται ότι τα είδη πανίδας δεν θα επηρεαστούν από τις κατασκευαστικές εργασίες εντός του αεροδρομίου και λόγω της γρήγορης αντίδρασης, είναι σε θέση να βρούν άλλες θέσεις με κατάλληλο βιότοπο που υπάρχουν στην άμεση περιοχή του αεροδρομίου. Στο πλαίσιο της παρουσίασης της μελέτης, παρουσιάστηκαν και τα σχέδια του έργου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση