ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
Το Τμήμα Μετεωρολογίας του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ενημερώνει ότι την 1η Οκτωβρίου 2021, η Τριμερής εθνική συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, στο επίπεδο των Μετεωρολογικών Υπηρεσιών/Τμημάτων τους και στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) αλλά και του ευρωπαϊκού φορέα που συντονίζει σε τεχνικά θέματα το δίκτυο των Εθνικών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών (EUMETNET), εγκαινίασε τη διαδικασία ονοματολογίας συστημάτων ακραίου καιρού που θα επηρεάσουν την Ανατολική Μεσόγειο.
Για την περίοδο Οκτωβρίου 2022 - Σεπτεμβρίου 2023 ο κατάλογος των ονομάτων που επιλέχθηκαν και θα χρησιμοποιούνται με αλφαβητική σειρά καταρτίστηκε από κοινού μεταξύ των τριών εθνικών υπηρεσιών αντανακλώντας το γλωσσικό ιδίωμα των τριών χωρών. Τα ονόματα για την περίοδο 2022-23 είναι:
Ariel, Barbara, Cleon, Daniel, Elias, Fedra, Guy, Helena, Ionas, Jasmin, Kyros, Lahesis, Moses, Naias, Orpheas, Pnina, Rigena, Shmuel, Talia, Uranos, Vered, Xanthia, Yonatan, Zoe.
Η απόδοση ονόματος σε ένα έντονο καιρικό φαινόμενο θα συναποφασίζεται από εκπροσώπους των Μετεωρολογικών Υπηρεσιών/Τμημάτων κατά τη διάρκεια εβδομαδιαίων (ή πιο συχνών όποτε κρίνεται απαραίτητο) συναντήσεων. Κατά τη διάρκεια αυτών, θα χρησιμοποιούνται όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες από αριθμητικά μοντέλα καιρού και δεδομένα παρατήρησης για την εκτίμηση της εξέλιξης του καιρικού φαινομένου. Στόχος αυτής της δράσης είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και να βοηθήσει τις εθνικές υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών στο να ενημερώσουν για τη διέλευση έντονων καιρικών φαινομένων που πιθανώς να συνοδεύονται με πολλαπλές επιπτώσεις, διασφαλίζοντας έτσι την προστασία των ανθρώπινων ζωών και περιουσιών.