Kathimerini.com.cy
«Για την εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Χλώρακα, η οποία προηγήθηκε των επεισοδίων, υπήρχε επιχειρησιακό σχέδιο και ήταν εκεί 70 μέλη της Αστυνομίας», δήλωσε στον ΣΠΟΡ FM και την εκπομπή ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ o εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, σε απάντηση αναφορών για ελλείψεις και αδυναμίες της Αστυνομίας, που συνέβαλαν στο να συμβούν τα επεισόδια.
Ο κ. Ανδρέου είπε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι ομάδες των ατόμων που συμμετείχαν στα επεισόδια δεν ήταν σε έναν δρόμο, αλλά σε πολλούς. Την ίδια ώρα σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων η Αστυνομία επενέβη σε αρκετές περιπτώσεις. «Σε τέσσερις τουλάχιστον περιπτώσεις η Αστυνομία επενέβη δυναμικά και διέλυσε ομάδες, πριν από τη δημιουργία επεισοδίων, ενώ για αυτόν τον σκοπό έγινε χρήση χημικών. Σε κάποια στιγμή, μετά από πληροφόρηση για ενίσχυση του όχλου από άλλες περιοχές, ενισχύθηκε και ο αριθμός των αστυνομικών», είπε ο κ. Ανδρέου.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, ετοιμάζεται έκθεση γεγονότων, για να ενημερωθεί η υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου.
Εξάλλου ο κ. Ανδ΄ρεου ανέφερε ότι είναι ισχυρή η παρουσία της Αστυνομίας που παραμένει στην περιοχή, ενώ την ίδια ώρα γίνεται έλεγχος σε κλειστά συστήματα, ώστε να εντοπιστούν εμπλεκόμενοι στα επεισόδια.
Υπενθύμισε ότι σήμερα έχουν οδηγηθεί στο δικαστήριο τρεις από τους τέσσερις συλληφθέντες, ενώ έγιναν οκτώ καταγγελίες, με το πιο σοβαρό, σημείωσε, τις ζημιές στην είσοδο της οικίας προσώπου και στη συνέχεια την άσκηση βίας εναντίον του. Επίσης αναφέρθηκε σε ζημιές που προκλήθηκαν σε επιχείρηση και σε οχήματα.
Οι ενέργειες της Αστυνομίας από το Δεκέμβριο 2020
Αναφορικά με το ιστορικό των ερευνών και τη διαχρονική στάση της Αστυνομίας σε σχέση με τους ελέγχους στο συγκρότημα διαμερισμάτων "Άγιος Νικόλαος", ο κ. Ανδρέου είπε στο ΚΥΠΕ, ότι μετά το πρώτο διάταγμα που τέθηκε σε ισχύ στις 11/12/2020 από τον Υπουργό Εσωτερικών και αφορούσε την απαγόρευση εγκατάστασης αιτητών πολιτικού ασύλου στην κοινότητα Χλώρακας, η Αστυνομία ξεκίνησε τους ελέγχους στα συγκεκριμένα διαμερίσματα.
Κατά τη διάρκεια του 2021, ανέφερε ο κ. Ανδρέου χρόνος κατά τον οποίο ξεκίνησαν εντατικά οι επιχειρήσεις της ΑΔΕ Πάφου με τις συναρμόδιες υπηρεσίες έγιναν συνολικά 131 επιχειρήσεις, ελέγχθηκαν 891 διαμερίσματα και εντοπίστηκαν 39 πρόσωπα τα οποία είχαν παραβιάσει το διάταγμα του Υπουργείου Εσωτερικών και στους οποίους επιδόθηκε το διάταγμα.
Εντός του 2021 ακολούθησαν επιπρόσθετες συσκέψεις από τις συναρμόδιες υπηρεσίες που αφορούσαν την εξωτερική προμήθεια με νερό στο συγκρότημα με τη χρήση βυτιοφόρων για την οποία επίσης εκδόθηκε διάταγμα απαγόρευσης από την Έπαρχο Πάφου. Από τη συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά, είπε ο κ. Ανδρέου, η Αστυνομία Πάφου άρχισε καθημεριά εντατικούς ελέγχους τόσο στο συγκρότημα όσο και στη γύρω περιοχή.
Το 2022, πρόσθεσε, έγιναν συνολικά 93 επιχειρήσεις και ελέχθηκαν 1.573 διαμερίσματα. Από του ελέγχους εντοπίστηκαν 54 αλλοδαποί οι οποίοι διέμεναν στο μέρος κατά παράβαση του διατάγματος του Υπουργού Εσωτερικών και στους οποίους επίσης επιδόθηκαν τα σχετικά διατάγματα. Στην περιοχή εγιναν ακόμη 121 επιχειρήσεις για πρόληψη τροχαίων παραβάσεων και άλλων ποινικών υποθέσεων. Κατά τους πιο πάνω ελέγχους εντός του 2022, εντοπίστηκαν έντεκα διαμερίσματα να έχουν παράνομη ηλεκτροδότηση και για τα οποία καταγορήθηκαν 15 πρόσωπα και σχηματίστηκαν εναντίον τους ποινικές υποθέσεις για το αδίκημα της δόλιας ιδιοποίησης ενέργειας.
Το 2023 έγιναν άλλες 11 επιχειρήσεις, είπε ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας, ελέγχησαν 89 διαμερίσματα και εντοπίστηκαν 31 αλλοδαποί οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί για διάφορες κατηγορίες που διερευνά η ΑΔΕ Πάφου ανάμεσα στις οποίες επίσης η δόλια ιδιοποίηση ενέργειας. Ως εκ τούτου, κατέληξε, είναι άδικο να λέγεται ότι η Αστυνομία δεν έπραξε και δεν πράττει στο ακέραιο το καθήκον της σε σχέση με τις υποθέσεις που αφορούν είτε το εν λόγω συγκρότημα διαμερισμάτων είτε την περιοχή Χλώρακας.
Η επίθεση σε τζαμί
Αναφερόμενος στην υπόθεση επίθεσης με μολότοφ σε τζαμί στη Λεμεσό, ο κ. Ανδρέου είπε ότι φαίνεται να εμπλέκονται δύο πρόσωπα με σκούτερ και κράνη. Σημείωσε ότι ο εντοπισμός τους είναι δύσκολο έργο, λόγω της νυχτερινής ώρας και της χρήσης κρανών.