ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Άσε τες να δερτούν μόνες τους» - Λεπτομέρειες για τον καβγά των μαθητριών

Η «ποινή» που επιβλήθηκε στις τρεις μαθήτριες

Έντονο προβληματισμό για την κουλτούρα μας και τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε στα σοβαρά επεισόδια βίας και εκφοβισμού δημιούργησε το πρόσφατο επεισόδιο ξυλοδαρμού 12χρονης μαθήτριας από δύο 14χρονες σε γυμνάσιο της Λευκωσίας. Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Σεπτεμβρίου μετά τη λήξη των μαθημάτων, τρεις μαθήτριες πιάστηκαν στα χέρια έξω από το σχολείο, την ώρα που αποχωρούσαν οι μαθητές, λόγω προσωπικών διαφορών. Οι συμμαθητές τους κατέγραψαν το περιστατικό στα κινητά τους, χωρίς να τις σταματήσουν, και στη συνέχεια διέδωσαν το βίντεο στα κινητά των μαθητών. Περεταίρω ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι, όπως πληροφορείται η «Κ», παρόντες στο περιστατικό ήταν και ενήλικες, οι οποίοι πήγαν να παραλάβουν τα παιδιά τους από το σχολείο. Σημειώνεται ότι το συμβάν έληξε μόνο όταν επενέβη μια γυναίκα, ενώ η Αστυνομία ειδοποιήθηκε από άτομο που διαμένει κοντά στο σχολείο, και πήρε κατάθεση, μέχρι στιγμής, από ένα άτομο.

«Άσε τες να δερτούν μόνες τους»

«Πού πάμε ως κοινωνία όταν παρακολουθούμε να εκτυλίσσεται ένα τέτοιο επεισόδιο και λειτουργούμε ως θεατές;» διερωτήθηκε ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Λοΐζος Κωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι «δεν γίνεται να κάνουμε κερκίδα και να βλέπουμε τους άλλους να χτυπιούνται. Μόνο στοιχήματα δεν έβαζαν». Σε δηλώσεις του στην «Κ», ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι «μια ηλικιωμένη που πήγε να πιάσει την εγγονή της κατέβηκε από το αυτοκίνητο για να τους σταματήσει και μια άλλη μητέρα που ήταν στο σημείο της είπε “μην ανακατευτείς, άστες να δερτούν μόνες τους”. Αυτές δεν είναι σοβαρές συμπεριφορές για μια κοινωνία». Ερωτηθείς για το αν υπήρχε παρουσία εκπαιδευτικών στο σημείο, ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως στα Γυμνάσια και στα Λύκεια δεν υπάρχει κανονισμός που να προβλέπει την παρουσία κάποιου εκπαιδευτικού στην έξοδο του σχολείου, κατά την λήξη των μαθημάτων. Συνήθως, εξήγησε, υπάρχει φύλακας, ωστόσο τα σχολεία δεν έχουν μόνο μια είσοδο και έξοδο. «Ας προσέχει ο καθένας τις συμπεριφορές του. Δεν μπορούμε να βάλουμε παντού φρουρούς και παιδονόμους. Το περιστατικό δεν έγινε εντός του σχολείου για να πούμε ότι αυτό δεν έκανε καλά τη δουλειά του».

Η «ποινή» στις μαθήτριες

Οι «ποινές» που επιβάλλονται στους μαθητές σε τέτοιες περιπτώσεις προβλέπονται από τους εσωτερικούς κανονισμούς. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου και οι τρεις μαθήτριες που ενεπλάκησαν στο περιστατικό τιμωρήθηκαν με αποβολή. Η μαθήτρια που δέχθηκε την επίθεση τιμωρήθηκε με δύο μέρες αποβολή και οι άλλες δύο μαθήτριες με τέσσερις μέρες. Σημειώνεται ότι ο διευθυντής μπορεί να επιβάλει αποβολή μέχρι και τέσσερις μέρες μόνο, ενώ για αυστηρότερη ποινή οι μαθητές πρέπει να παραπέμπονται στο πειθαρχικό. O κ. Κωνσταντίνου διευκρίνισε ότι μέχρι την επιβολή ποινής σε κάποιον μαθητή υπάρχει και μια σειρά από άλλα μέτρα που πρέπει να εξαντληθούν. Αυτά τα μέτρα ξεκινούν από σύσταση και επίπληξη και φθάνουν μέχρι και την κοινωνική εργασία, την αποβολή και καταλήγουν στην αποβολή διαπαντός με απόφαση του καθηγητικού συλλόγου. Σε ερώτηση αν εξετάζονται περαιτέρω μέτρα για πάταξη της βίας και της παραβατικότητας στα σχολεία, ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως αυτή την περίοδο ανοίγει ένας διάλογος για το θέμα και έναν κώδικα τον οποίο ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας. Εξάλλου, την Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, η έκταση του προβλήματος του σχολικού εκφοβισμού, καθώς και η παρουσίαση των σχεδιασμών και δράσεων του Υπουργείου, θα απασχολήσουν την συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας. Τέλος, ο κ. Κωνσταντίνου σημείωσε ότι πρωταρχικό μας μέλημα θα πρέπει να είναι να δώσουμε έμφαση στον προληπτικό και κατασταλτικό χειρισμό του θέματος αλλά και στον τρόπο στήριξης των παιδιών που παρουσιάζουν βίαιες συμπεριφορές. «Τα λάθη των παιδιών είναι οι δικές μας αδυναμίες, των γονιών», κατέληξε ο κ. Κωνσταντίνου. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση