ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απεβίωσε ένας από τους γηραιότερους εγκλωβισμένους του Κορμακίτη

O Ιωάννης Ηλία Τσουτσούκη Τσαγγαράς γεννήθηκε και έζησε στον Κορμακίτη αλλά απεβίωσε μακριά από το αγαπημένο του χωριό

ΚΥΠΕ

Ένας από τους γηραιότερους εγκλωβισμένους του χωριού Κορμακίτη, ο Ιωάννης Ηλία Τσουτσούκη Τσαγγαράς, απεβίωσε την Τετάρτη 14/02/2024 σε ηλικία 98 ετών.

Η κηδεία του τελέστηκε σήμερα στον Συγκαθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου στον Κορμακίτη. Συγγενείς, φίλοι και συγχωριανοί αποχαιρέτησαν τον Ιωάννη Ηλία Τσουτσούκη Τσαγγαρά, ο οποίος γεννήθηκε και έζησε στον Κορμακίτη αλλά απεβίωσε μακριά από το αγαπημένο του χωριό.

Όπως μετέδωσε το ΓΤΠ, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη παρέστη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων Άννα Αριστοτέλους, η οποία στον επικήδειό της λόγο εξέφρασε τη συγκίνηση, τον σεβασμό, την υπερηφάνεια και την ευγνωμοσύνη της, αποχαιρετώντας μια εμβληματική προσωπικότητα του κατεχόμενου Μαρωνίτικου χωριού, ένα σπουδαίο άνθρωπο ο οποίος, όπως τόνισε, ποτέ δεν εγκατέλειψε το χωριό του.

Όπως ανέφερε η κ. Αριστοτέλους, πριν μερικές ημέρες, στις 2 Φεβρουαρίου, γιορτάζαμε τα 98α γενέθλια του Ιωάννη Ηλία Τσουτσούκη Τσαγγαρά. «Ήταν από τους γηραιότερους εγκλωβισμένους του Κορμμακίτη. Λίγες ημέρες μετά, στις 14 Φεβρουαρίου, ο αγαπημένος πατέρας, παππούς και αδελφός απεβίωσε και σήμερα βρισκόμαστε όλοι εδώ, σεμνά, ταπεινά και με απόλυτο σεβασμό για να του απευθύνουμε το τελευταίο αντίο» σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι ο Ιωάννης Ηλία Τσουτσούκη Τσαγγαράς γεννήθηκε το 1926 στον Κορμακίτη, «στο αγαπημένο του χωριό. Εκεί όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια και μεγάλωσε. Εκεί όπου έκανε όνειρα», ανέφερε η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων, σημειώνοντας ότι όπως λένε και οι στίχοι που του αφιέρωσαν οι συγχωριανοί του «παρέμεινε ατάραχος στις ρίζες του, στον τόπο που γεννήθηκε και στιγμή δεν τον αρνήθηκε. Βράχος αλύγιστος παρέμεινε».

Όπως είπε η κ. Αριστοτέλους, δεν ήθελε να εγκαταλείψει το χωριό του ούτε στιγμή. «Γνώριζε πως οι συνθήκες ήταν τέτοιες που θα χρειάζονταν θυσίες. Παρόλα αυτά επέλεξε να παραμείνει στον τόπο που γεννήθηκε, να μην εγκαταλείψει το σπίτι του, τις ρίζες του, το χωριό του. Δέχθηκε να στερηθεί πολλά, να θυσιάσει άλλα τόσα, μα να μείνει στον τόπο που γεννήθηκε. Εργάστηκε ως γεωργός. Απέκτησε τη δική του οικογένεια με την αγαπημένη του Μάρθα. Απέκτησαν επτά παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα», σημείωσε η κ. Αριστοτέλους.

Η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων επεσήμανε ότι ο Ιωάννης Ηλία Τσουτσούκη Τσαγγαράς ήταν από τα πρώτα πρόσωπα που είχε την τιμή να γνωρίσει στην πρώτη της επίσκεψη με τον Αν. Κοινοτάρχη του χωριού, με την ανάληψη των καθηκόντων της, στον Κορμακίτη. «Το πρόσωπο και τα μάτια του έλεγαν τόσα πολλά και ας μην είπε όσα ήθελε να πει. Θυμάμαι στα λόγια του την αγωνία για το χωριό του, για να τύχουν στήριξης οι εγκλωβισμένοι μας που κρατάνε ζωντανά τα Μαρωνίτικα χωριά μας. Η κάθε ρυτίδα στο πρόσωπό του και μια ιστορία από τα όσα έζησε στον Κορμακίτη. Στο χώμα που γεννήθηκε, στο χώμα που μεγάλωσε, σε αυτό το χώμα ήθελε να πεθάνει», τόνισε η κ. Αριστοτέλους.

Η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων ανέφερε ακόμα ότι η κατάσταση της υγείας του, μετά από 98 ολόκληρα χρόνια, τον ανάγκασε να εγκαταλείψει το χωριό του και να μεταφερθεί στις ελεύθερες περιοχές για να μπορεί να μεταβαίνει στο νοσοκομείο. Δυστυχώς, όμως, δεν τα κατάφερε και μια από τις πιο χαρακτηριστικές, εμβληματικές μορφές του Κορμακίτη που πρόσφερε τόσα πολλά με τις θυσίες του στον τόπο μας, που έμαθε στα παιδιά και στα εγγόνια του τι εστί αγάπη για τις ρίζες μας, έφυγε για το μεγάλο ταξίδι.

«Έφυγε περήφανος, γιατί παρά τις αντιξοότητες συνέβαλε μαζί με όλους τους εγκλωβισμένους μας να κρατήσουν ζωντανό τον Κορμακίτη μας. Μαζί με τη γυναίκα του, την Μάρθα, που βάδιζαν μαζί σε όλα, στηρίζοντας ο ένας τον άλλο. Αγέρωχος, με ήθος και απέραντη αγάπη για το χωριό του, τα παιδιά του και την εκκλησία του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου», σημείωσε η κ. Αριστοτέλους.

«Δυστυχώς είναι ο τρίτος κάτοικος του χωριού που αποβιώνει μέσα σε λίγες ημέρες, με τον αριθμό όσο μικραίνει τόσο να αυξάνεται η αγωνία μας, η αγωνία όλων για να συνεχίσουμε να κρατάμε ζωντανά τα Μαρωνίτικα χωριά μας. Είναι χρέος μας απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που στερήθηκαν τόσα πολλά όλα αυτά τα χρόνια. Για αυτό, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξετάζονται συνεχώς τα κίνητρα ώστε να αντιμετωπιστούν τα εμπόδια και να επιλυθούν τα προβλήματα, διευκολύνοντας τη ζωή των εγκλωβισμένων και επανεγκατασταθέντων μας ώστε να αυξηθεί ο αριθμός τους», είπε καταλήγοντας η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων η οποία κατέθεσε και στεφάνι εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση