ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άφιξη βάρκας με 50 άτομα ανοικτά της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου

Συνολικά 13 αφίξεις σκαφών στην Κύπρο τον Μάϊο

ΚΥΠΕ

Βάρκα στην οποία επέβαιναν συνολικά 50 άτομα, εντοπίστηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας, τρία ναυτικά μίλια από τις ακτές της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με την Αστυνομία «σήμερα γύρω στις 04.50, εντοπίστηκε περίπου τρία ναυτικά μίλια από τις ακτές της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου βάρκα με επιβάτες. Άκατος της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας μετέβη στη περιοχή και από έρευνα που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι στο σκάφος επέβαιναν 50 άτομα, εκ των οποίων 26 άνδρες, 7 γυναίκες και 17 ανήλικοι».

Οι παράτυποι μετανάστες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο αλιευτικό καταφύγιο Golden Coast στο Παραλίμνι όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία καταγραφής τους από την Αστυνομία και άλλες εμπλεκόμενες Υπηρεσίες του κράτους.

Μετά την καταγραφή και τη λήψη των στοιχείων τους οι μετανάστες θα μεταφερθούν στο Κέντρο Φιλοξενίας Πουρνάρα στη Κοκκινοτριμιθιά.

Την υπόθεση διερευνά το ΤΑΕ Αμμοχώστου.

Συνολικά 13 αφίξεις σκαφών στην Κύπρο τον Μάϊο

Στο μεταξύ συνολικά 13 αφίξεις σκαφών που μετέφεραν μετανάστες είχαμε στην Κύπρο τον Μάϊο, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο επισμηναγός Ανδρέας Ζαχαρίου, Υποδιοικητής του Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), προσθέτοντας ότι το Κέντρο κλήθηκε να συνδράμει σε τρεις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι επιβαίνοντες στα σκάφη κινδύνευαν.

Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες συνεχείς αφίξεις μεταναστών στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας δια θαλάσσης, ο κ. Ζαχαρίου αναφέρθηκε «στα πρόσφατα περιστατικά στα οποία το Κέντρο κλήθηκε να συντονίσει τη διάσωση μεταναστών που αναχώρησαν είτε από τις βόρειες ακτές του Λιβάνου είτε από τις νότιες ακτές της Συρίας. Το ΚΣΕΔ εμπλέκεται σε περιστατικά τα οποία έχουν να κάνουν με έρευνα και διάσωση» είπε.

Πρόσθεσε ότι τον Μάιο είχαμε 13 συνολικά σκάφη με τα οποία αφίχθησαν μετανάστες στην Κύπρο, συγκεκριμένα πλησίον του Κάβο Γκρέκο και το ΚΣΕΔ κλήθηκε να ανταποκριθεί σε τρεις από αυτές. Κάθε περιστατικό αξιολογείται σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε εκείνη τη στιγμή και αν κριθεί ότι τα άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο, τότε προχωρούμε ως ΚΣΕΔ στη διάσωση τους» είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι «σε διαφορετική περίπτωση το περιστατικό το χειρίζεται η Λιμενική Αστυνομία με την οποία έχουμε άριστη συνεργασία για να εφαρμόσει τους νόμους της Δημοκρατίας ως παράνομη είσοδος και ό,τι πρέπει να κάνει αυτή για τη διαχείριση περαιτέρω των μεταναστών».

Ερωτηθείς κατά πόσον υπήρχαν περιστατικά στα οποία κινδύνευσαν με πνιγμό μετανάστες, ο κ. Ζαχαρίου απάντησε πως «με άμεσο πνιγμό όχι, αλλά αξιολογείται η κατάσταση. Δηλαδή εάν υπάρχει μια μικρή βάρκα στην οποία υπάρχουν πάρα πολλά άτομα και επίκεινται άσχημες καιρικές συνθήκες, τότε ο πνιγμός σε κάποια στιγμή θα είναι δεδομένος. Γι’αυτό η κατάσταση αξιολογείται και αν κρίνουμε ότι κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, αποστολή και χρέος μας είναι να τις διασώσουμε», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση