ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αυθαιρεσίες και ανεξέλεγκτο κάμπινγκ στον Ακάμα

Σε δύο χρόνια εκτιμάται η ολοκλήρωση των έργων και στο μεταξύ το πάρκο λειτουργεί χωρίς κανόνες

Το πρόσφατο ατύχημα στον Ακάμα, στην περιοχή Κακοσκάλι, όταν τετράτροχη μηχανή έπεσε σε γκρεμό με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του οδηγού της, έφερε εκ νέου στην επιφάνεια το πρόβλημα με την επικινδυνότητα του δρόμου και την απουσία των όποιων μέτρων προστασίας για τους οδηγούς. Πρόκειται για δρόμο στον οποίο τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί θανατηφόρα δυστυχήματα και πολλοί τραυματισμοί. Όπως πληροφορείται η «Κ», παρά τις όποιες παλαιότερες αποφάσεις για προσωρινά προστατευτικά έργα, μέχρι και την ολοκλήρωση του διαχειριστικού σχεδίου Ακάμα, ο δρόμος ακόμα δεν προστατεύεται.

Ο αναπληρωτής κοινοτάρχης Νέου Χωριού Γιώργος Νεοφύτου, μιλώντας στην «Κ» ήταν έντονος και έκανε λόγο για αδράνεια που παρατηρείται εις βάρος της ασφάλειας του κοινού. Σημείωσε μάλιστα ότι το Κοινοτικό Συμβούλιο έχει εκφράσει πρωτοβουλία για να κατασκευάσει κάποιο δίκτυ προστασίας για τους περαστικούς, πρωτοβουλία η οποία προσέκρουσε στις έντονες διαφωνίες του Τμήματος Δασών. Από την πλευρά του ο διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, ανέφερε στην «Κ» ότι εντός του έτους αναμένεται να προκηρυχθεί διαγωνισμός για βελτίωση του συγκεκριμένου δρόμου. Είναι γνωστό, επισήμανε, ότι ως δασικός δρόμος έχει κάποιες ανωμαλίες στο οδόστρωμα και είναι στενός, γι’ αυτό και έχουν τοποθετηθεί πληροφοριακές πινακίδες σε μία έκταση γύρω στα τέσσερα χιλιόμετρα που ενημερώνουν για τη στενότητα και το ανώμαλο του δρόμου. Παράλληλα, το Τμήμα Δασών έχει τοποθετήσει προστατευτικό κιγκλίδωμα σε ένα σημείο πριν από τον δρόμο Κακοσκάλι γύρω στα 150 μέτρα, εν αναμονή της βελτίωσής του μέσα από το σχέδιο για το Εθνικό Δασικό Πάρκο.

Οι κατασκηνωτές

Η επισφάλεια του δρόμου στο Κακοσκάλι δεν είναι το μόνο πρόβλημα στην περιοχή του Ακάμα. Σε πρόσφατη επίσκεψη της «Κ» στην περιοχή, διαπιστώθηκε άναρχη εικόνα με κατασκηνωτές και επισκέπτες να εισέρχονται στο πάρκο χωρίς έλεγχο είτε διά θαλάσσης είτε μέσω της ξηράς. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που εξασφάλισε η «Κ» από τα σημεία της παραλίας Αγαπητός, του κόλπου Αμφιθεάτρου και της παραλίας Μανώλη στα όρια του Νέου Χωριού Ακάμα, οι κατασκηνωτές συνεχίζουν να καταφθάνουν καθημερινά στην προστατευόμενη περιοχή, αφήνοντας πίσω σωρούς από σκουπίδια, επιβαρύνοντας το περιβάλλον του Εθνικού Δασικού Πάρκου.



Θέσαμε το θέμα ενώπιον του Τμήματος Δασών, το οποίο μας ανέφερε ότι τα συγκεκριμένα σημεία βρίσκονται εντός ιδιωτικής γης και το Τμήμα Δασών δεν έχει αρμοδιότητα πέραν του ελέγχου για άναμμα φωτιάς, τουλάχιστον μέχρι την εφαρμογή των προνοιών και των κανονισμών λειτουργίας του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα. Επισκέπτες της θαλάσσιας περιοχής Blue Lagoon έκαναν λόγο και για απουσία σημαδούρων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των επισκεπτών στους χώρους λουόμενων. Εκφράζεται πάντως η άποψη από πηγές που γνωρίζουν πολύ καλά την προσπάθεια και τις πρόνοιες του σχεδίου για το εθνικό δασικό πάρκο, ότι θα ήταν προς όφελος της περιοχής η εφαρμογή μέρος των κανόνων λειτουργίας του πάρκου. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα τεθεί ένας έλεγχος των δραστηριοτήτων από τους επισκέπτες. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι κανόνες για τα τέλη εισόδου ανά κατηγορία οχήματος.

Πάει για το 2025

Ο στόχος για ολοκλήρωση και εφαρμογή του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα είχε τεθεί από τον προηγούμενο υπουργό Γεωργίας Κώστα Καδή το 2018. Επρόκειτο για ένα έργο που σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις προχωρούσε και θα υλοποιείτο εντός των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν τεθεί, ήτοι τέλος του 2022. Στη συνέχεια το χρονοδιάγραμμα αυτό άλλαξε και μεταφέρθηκε για το 2023, ενώ πλέον και αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι ανέφικτο. Μάλιστα, οι πρόσφατες εκτιμήσεις από το Τμήμα Δασών αναφέρουν ότι η ολοκλήρωση των αλλαγών και η λειτουργία του πάρκου στη βάση του διαχειριστικού σχεδίου δεν μπορεί να επιτευχθεί πριν από το 2025. Σημαντικό πρόσκομμα στην υλοποίηση του σχεδίου, ήταν η δημιουργία 14 κόμβων εντός του πάρκου. Συγκεκριμένα, στις 4 Αυγούστου του 2022 είχε προκηρυχθεί ανοιχτός διαγωνισμός για ανέγερση 14 κόμβων υποδομών διαχείρισης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, με εκτιμώμενη αξία περίπου €6,6 εκατ., υπεβλήθη τελικά μία προσφορά, για το ποσό των €8,9 εκατ. ευρώ και η επιτροπή αξιολόγησης εισηγήθηκε την ακύρωση του διαγωνισμού, αφού η μοναδική έγκυρη προσφορά που υποβλήθηκε από τη Cyfield ήταν κατά 35% ψηλότερη από την εκτίμηση του Τμήματος Δασών.

Η Cyfield προχώρησε σε προσφυγή κατά της απόφασης για ακύρωση του διαγωνισμού, η οποία απορρίφθηκε από την Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών. Πλέον, όπως μας ενημερώνει ο διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, ο διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί εκ νέου εντός Σεπτεμβρίου, για κατασκευή κόμβων από το τμήμα Δασών (ενδέχεται να αφορά μικρότερο αριθμό κόμβων), αρχές του 2024 αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες και μέσα του 2025 να ολοκληρωθούν.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση