Τρεις εβδομάδες μετά τις ευρωεκλογές και την απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές, η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN) της Μαρίν Λεπέν, επιβεβαίωσε την κυριαρχία της, φθάνοντας στις πύλες της εξουσίας για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τη στιγμή που οι υποστηρικτές της πανηγύριζαν, η Μαρίν Λεπέν έσπευσε να κηρύξει το τέλος του Μακρονισμού. «Το μπλοκ των Μακρονιστών έχει σχεδόν εξαλειφθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το RN κέρδισε περίπου το 33% των ψήφων. Για νέα μεγάλη ήττα για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος προκήρυξε πρόωρες εκλογές μετά την εκλογική του συντριβή από το RN στις ευρωεκλογές νωρίτερα αυτό τον μήνα κάνουν λόγο τα γαλλικά και διεθνή Μέσα.
Το RN βρέθηκε να κερδίζει άνετο προβάδισμα σε σχέση με τους αριστερούς και κεντρώους αντιπάλους, συμπεριλαμβανομένης της συμμαχίας Μακρόν «Μαζί», που φέρεται να εξασφαλίζει ποσοστό 20%.
Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), ο βιαστικά συγκροτημένος αριστερός συνασπισμός, φέρεται να κερδίζει περίπου το 28% των ψήφων, σύμφωνα με τα exit polls.
Οι κάλπες δεν έκρυβαν εκπλήξεις, με βάση τα προσωρινά δεδομένα, καθώς οι δημοσκοπήσεις πριν από που έγιναν δεκτές με πανηγυρισμούς από τους υποστηρικτές της Λεπέν φαίνεται πως επιβεβαιώνονται.
Θα «συγκατοικήσουν» Μακρόν – Λεπέν;
Ωστόσο, άγνωστο παραμένει, αν το αντιμεταναστευτικό και ευρωσκεπτικιστικό RN θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση και να «συγκατοικήσει» με τον φιλοευρωπαίο Μακρόν μετά τον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής.
Μακροχρόνιος παρίας για πολλούς στη Γαλλία, το RN είναι τώρα πιο κοντά από ποτέ στην εξουσία.
Η Λεπέν προσπάθησε να «καθαρίσει» την εικόνα ενός κόμματος γνωστού για τον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό του, τακτική που λειτούργησε εν μέσω της οργής των ψηφοφόρων για τον Μακρόν, το υψηλό κόστος ζωής και τις αυξανόμενες ανησυχίες για τη μετανάστευση.
«Στόχος μου είναι να γίνω πρωθυπουργός για όλο τον γαλλικό λαό, αν οι Γάλλοι μας δώσουν την ψήφο τους», δήλωσε ο 28χρονος ηγέτης της Εθνικής Συσπείρωσης, Ζορτνά Μπαρντελά.
Η Μαρίν Λεπέν και ο Zoρντάν Μπαρντελά επιδιώκουν να κερδίσουν απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών.
Αν στον δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή, 7 Ιουλίου, o Εθνικός Συναγερμός εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και η μοναδική πυρηνική δύναμη στην Ε.Ε., θα βρεθεί σε αχαρτογράφητα νερά.
Παρόλο που το κόμμα της Λεπέν έχει μαλακώσει κάποιες από τις πιο σκληρές θέσεις του, παραμένει επιφυλακτικό απέναντι στις κυρίαρχες δυτικές πολιτικές θέσεις, όπως αναφέρουν διεθνείς αναλυτές, ενώ η νίκη στις βουλευτικές εκλογές θα του δώσει ισχυρή ώθηση προς τη γαλλική προεδρία το 2027.
«Κέρδισαν τις ευρωεκλογές τρεις φορές στη σειρά, ενώ η Μαρίν Λεπέν έχει περάσει ήδη δύο φορές στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Αν κερδίσουν στις βουλευτικές εκλογές, θα έχουν εδραιωθεί πλήρως», τόνισε ο Μπρουνό Κοτρέ, πολιτικός αναλυτής στο Sciences Po, τον οποίο επικαλείται το BBC.
«Οι Γάλλοι έδειξαν την προθυμία τους να γυρίσουν σελίδα σε μία περιφρονητική και διαβρωτική εξουσία», είπε η Λεπέν απευθυνόμενη σε πλήθος κόσμου που ζητωκραύγαζε χθες Κυριακή.
Μπορεί κάποιος να σταματήσει τους Μπαρντελά – Λεπέν;
Σχολιάζοντας από την πλευρά του, την αιφνιδιαστική κίνηση να προκηρύξει εκλογές μετά τη νίκη του RN στις ευρωεκλογές, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ήταν η «πιο υπεύθυνη λύση». Πολλοί στα διεθνή Μέσα κάνουν λόγο για στοίχημα που τώρα απειλεί να ανατρέψει την πολιτική τάξη πραγμάτων.
Το ερώτημα πλέον είναι αν κάτι ή κάποιος μπορεί να σταματήσει τους Μπαρντελά – Λεπέν και να ανακόψει την τροχιά τους προς την εξουσία.
Το πόσο κοντά θα βρεθεί η Λεπέν στην απόλυτη πλειοψηφία εξαρτάται κυρίως από το πώς θα αντιδράσουν τα άλλα κόμματα και ο Μακρόν στη νέα νίκη της.
Με βάση το εκλογικό σύστημα των δύο γύρων, στην περίπτωση που κανένας υποψήφιος δεν φτάσει το 50% στον α’ γύρο, οι δύο πρώτοι υποψήφιοι προκρίνονται αυτόματα στον β’ γύρο, καθώς και όλοι όσοι συγκεντρώνουν το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Στον επαναληπτικό γύρο, όποιος κερδίσει τις περισσότερες ψήφους παίρνει την εκλογική περιφέρεια.
Ο Μακρόν κάλεσε τους ψηφοφόρους να συσπειρωθούν πίσω από τους υποψηφίους που είναι «ξεκάθαρα δημοκρατικοί», κάτι που, με βάση τις πρόσφατες δηλώσεις του, θα απέκλειε τους υποψηφίους του RN αλλά και της Ανυπότακτης Γαλλίας.
Οι πολιτικοί ηγέτες της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς από την πλευρά τους, κάλεσαν όλοι τους υποψηφίους τους που κατέλαβαν την τρίτη θέση να αποχωρήσουν.
«Η κατευθυντήρια γραμμή μας είναι απλή και ξεκάθαρη: ούτε μία ψήφος παραπάνω για τον Εθνικό Συναγερμό», δήλωσε ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ζαν-Λικ Μελενσόν.
Αντίθετα, το κεντροδεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, το οποίο διασπάστηκε πριν από τις εκλογές με μικρό αριθμό βουλευτών του να προσχωρούν στο RN, δεν έχει δώσει προς το παρόν οδηγία.
Οι υποψήφιοι που έχουν προκριθεί για τον δεύτερο γύρο έχουν περιθώριο μέχρι αύριο Τρίτη το βράδυ να αποφασίσουν αν θα αποσυρθούν από την κούρσα ή θα συνεχίσουν την εκλογική μάχη.
Σκηνές 2002
Ο Ζορντάν Μπαρντελά, ο 28χρονος πρόεδρος του κόμματος RN, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να γίνει πρωθυπουργός – αν το κόμμα του κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία. Εχει αποκλείσει σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας και ούτε ο Μακρόν ούτε η αριστερή συμμαχία σκοπεύουν να συνεργαστούν μαζί του.
«Θα είμαι ένας πρωθυπουργός “συγκατοίκησης”, με σεβασμό στο σύνταγμα και στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά ασυμβίβαστος ως προς τις πολιτικές που θα εφαρμόσουμε», δήλωσε.
Ωστόσο, το κλίμα ήταν ηλεκτρισμένο στην πλατεία Δημοκρατίας στο Παρίσι, όπου συγκεντρώθηκαν χιλιάδες διαδηλωτές κατά του RN το βράδυ της Κυριακής.
Οι σκηνές θύμιζαν τις διαμαρτυρίες κατά του Ζαν-Μαρί Λεπέν, πατέρα της Μαρίν, ο οποίος είχε προκριθεί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών το 2002 ως υποψήφιος του Εθνικού Μετώπου.
Τότε, κόμματα και ψηφοφόροι είχαν συσπειρωθεί εναντίον του, παραμερίζοντας τις διαφορές τους για να νικήσουν τον Λεπέν στο πλαίσιο μίας κοινής τακτικής απέναντι στην Ακροδεξιά που κυριάρχησε στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, η οποία όμως έχει αλλάξει δραματικά τις δύο τελευταίες δεκαετίες.
Η αντίδραση της αγοράς στο αποτέλεσμα της Κυριακής ήταν συγκρατημένη, με το ευρώ να κερδίζει περίπου 0,23% στις πρώτες συναλλαγές στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού.
Η προσοχή τώρα στρέφεται στις 7 Ιουλίου και στον δεύτερο γύρο, όπου θα κριθεί το αν το κόμμα της Λεπέν θα κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία ή όχι.
Οι αναλυτές επισημαίνουν πάντως ότι οι όποιες εκτιμήσεις για τις έδρες μετά τις εκλογές του πρώτου γύρου ενδέχεται να είναι εξαιρετικά ανακριβείς, και ιδιαίτερα σε αυτές τις εκλογές.
Με πληροφορίες από Reuters, Le Figaro, Le Monde, BBC