Kathimerini.gr
Μειώνεται το ποσοστό μόλυνσης από κορωνοϊό μεταξύ του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που στην αρχή της πανδημίας ήταν πολύ υψηλότερο σε σύγκριση με εκείνο του γενικού πληθυσμού, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Μάλιστα, μείωση σημειώνεται ακόμη και στις χώρες που εξακολουθούν να πλήττονται σκληρά από την υγειονομική κρίση.
Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι με βάση τα δεδομένα που συνέλεξε από 83 χώρες (κυρίως από την Ευρώπη και την Αμερική) δείχνουν πλέον ότι «σημειώνεται ουσιαστική μείωση των μολύνσεων» μεταξύ των γιατρών και των νοσηλευτών.
Σε χώρες όπου το ποσοστό -στην αρχή της πανδημίας- έφτανε ακόμη και το 14%, σήμερα πλησιάζει το ποσοστό του γενικού πληθυσμού, λιγότερο από 3% στις περισσότερες χώρες και ακόμη μικρότερο στις φτωχές χώρες.
Το ποσοστό των γιατρών και των νοσηλευτών που μολύνονται «βρίσκεται σε σταθερή πτώση» τόνισε η επιδημιολόγος του ΠΟΥ Αν Περοσό, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Τα υψηλά ποσοστά στην αρχή της πανδημίας εξηγούνται από την έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού σχεδόν παντού στον κόσμο, ακόμη και στις πιο πλούσιες χώρες. Άλλωστε, τον γύρο του κόσμου είχαν κάνει τότε οι φωτογραφίες νοσηλευτών που προσπαθούσαν να προστατευθούν φορώντας σακούλες απορριμμάτων.
Ένας άλλος παράγοντας ήταν το γεγονός ότι το προσωπικό των νοσοκομείων δεν ήταν κατάλληλα εκπαιδευμένο για το πώς χρησιμοποιείται ορθά ο εξοπλισμός αυτός.
Σήμερα, σχεδόν σε όλες τις χώρες έχει βελτιωθεί ο εφοδιασμός των νοσοκομείων με τα απαραίτητα υλικά και το προσωπικό είχε το χρόνο να εκπαιδευτεί καταλλήλως.
Η Μπενεντέτα Αλεγκράντσι, στέλεχος του ΠΟΥ, επεσήμανε ότι η κατανόηση και η εφαρμογή των μεθόδων πρόληψης (όπως η χρήση μάσκας, το πλύσιμο των χεριών και η τήρηση αποστάσεων) συμβάλλουν επίσης στη μείωση του αριθμού των μολύνσεων.
Η Covid-19 έχει σκοτώσει περισσότερους από 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Ο αριθμός των νοσηλευτών που πέθαναν, σε 44 χώρες, ήταν στα μέσα Αυγούστου 1.097, ωστόσο το Παγκόσμιο Συμβούλιο Νοσηλευτών, που εκπροσωπεί 20 εκατομμύρια εργαζομένους σε όλον τον κόσμο, εκτιμά ότι στην πραγματικότητα είναι πολλές χιλιάδες εκείνοι που έχασαν τη ζωή τους δίνοντας τη μάχη με τον νέο κορωνοϊό.