ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πού αποσκοπεί το Ισραήλ ζητώντας εκκένωση της βόρειας Γάζας

Πρόφαση ενόψει εκκαθαριστικών επιχειρήσεων ή μια προσπάθεια καταβαράθρωσης του ηθικού;

Γιώργος Γεωργακόπουλος

Η εντολή των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων χθες, Πέμπτη, για απομάκρυνση του μισού πληθυσμού της Γάζας από τα βόρεια της Λωρίδας προοιωνίζεται εκτεταμένες αλλά και μακροχρόνιες επιχειρήσεις αρχικά στον βόρειο τομέα του θυλάκου, με σκοπό την εκκαθάριση από τους ενόπλους της Χαμάς.

Η προειδοποίηση ότι ο τοπικός πληθυσμός έχει μόνο 24 ώρες για να φύγει από αυτό που θα καταστεί αιματηρότατο πεδίο μάχης, και η επακόλουθη απάντηση της Χαμάς ότι δεν χρειάζεται να φύγει κανείς και πως πρόκειται μόνο για ισραηλινή προπαγάνδα, δείχνουν ότι τα πράγματα φτάνουν στα άκρα με την προοπτική λυσσαλέων μαχών σώμα με σώμα.

Ο ΟΗΕ κατήγγειλε την ισραηλινή παρακίνηση 1,1 εκατ. Αράβων κατοίκων της βόρειας Γάζας να φύγουν από τα σπίτια τους λόγω των επικείμενων επιχειρήσεων των Ισραηλινών. Ο Οργανισμός τόνισε ότι είναι αδύνατη μια τέτοια μετακίνηση χωρίς καταστροφικές ανθρώπινες επιπτώσεις, μια αντίδραση που ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ χαρακτήρισε ντροπιαστική.

Η προειδοποίηση του «Τσαχάλ», δηλαδή του ισραηλινού στρατού, ότι «θα συνεχίσουμε εκτεταμένες επιχειρήσεις στην περιοχή» ακούγεται τρομακτική, ενώ ήδη τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή η ισραηλινή αεροπορία έπληξε 750 στόχους της Χαμάς στον θύλακο, όπως ανακοίνωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Υπολογίζεται ότι τη Γάζα έχουν ήδη περικυκλώσει τουλάχιστον 100.000 Ισραηλινοί στρατιώτες, με τρεις εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη εφέδρους να είναι έτοιμοι για να μπουν κι εκείνοι στη μάχη μόλις απαιτηθεί, σε μια πολύ δύσκολη επιχείρηση. Παράλληλα, το ισραηλινό ναυτικό έχει εντείνει τον αποκλεισμό από τη Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα, με την έναρξη της χερσαίας επίθεσης να είναι πλέον μόνο μερικές ώρες μακριά, ο θύλακος έχει μείνει χωρίς ηλεκτρισμό, νερό, τρόφιμα και φάρμακα, και τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να μετατραπούν σε νεκροτομεία, ενώ ο αριθμός των νεκρών από το περασμένο Σάββατο σε Ισραήλ και Γάζα έχει ήδη ξεπεράσει τους 2.800.

Τι προσπαθεί να πετύχει το Ισραήλ με την προειδοποίηση αυτή; Είναι απλώς πρόφαση ενόψει μεγάλων απωλειών του παλαιστινιακού πληθυσμού από τις ισραηλινές επιχειρήσεις; Ή είναι μόνον προσπάθεια καταβαράθρωσης του ηθικού των κατοίκων της Γάζας όπως ισχυρίζεται η Χαμάς;

«Θα είναι πολύ δύσκολο έτσι κι αλλιώς να μετακινηθούν τόσο πολλοί άνθρωποι εντός της Γάζας, που δεν έχει και μεγάλη έκταση», παραδέχονται και ρεπορτάζ στο ισραηλινό κρατικό δίκτυο i24.

Όμηροι

Κατά τους Ισραηλινούς, οι άμαχοι της Γάζας είναι η ασπίδα της Χαμάς έναντι των ισραηλινών επιθέσεων. «Εκτός από τους 150 Ισραηλινούς ομήρους που έχει πάρει η Χαμάς, κρατάει και 2 εκατομμύρια άλλους ομήρους, δηλαδή τον πληθυσμό της Γάζας», επισημαίνει Ισραηλινός σχολιαστής στην κρατική τηλεόραση.

Το Τελ Αβίβ θεωρεί ότι οι άμαχοι αποτελούν την καλύτερη κάλυψη της Χαμάς ώστε να κρύβει τα όπλα της σε σχολεία, νοσοκομεία και άλλους μη στρατιωτικούς στόχους. Είναι πάντως γνωστό ότι πολλές από τις ρουκέτες που έπληξαν το Σάββατο το Ισραήλ ήρθαν στη Γάζα υπογείως από το Σινά και έμεναν κρυμμένες στις δαιδαλώδεις στοές κάτω από τον θύλακο.

Πραγματικά, πάντως η παρουσία του συμπαγούς και οργισμένου πληθυσμού του θυλάκου θα αποτελέσει τεράστιο εμπόδιο στη χερσαία επέμβαση των Ισραηλινών, ιδίως με τα μάτια όλου του κόσμου στραμμένα στην περιοχή. Πολλοί άμαχοι κάτοικοι της Γάζας έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί περαιτέρω τις τελευταίες μέρες: «Εκεί που οι μαχητές της Χαμάς βάζουν το πόδι τους, εμείς θα βάζουμε το κεφάλι μας», δηλώνει στις κάμερες ένας οργισμένος Αραβας.

Η κοινή γνώμη στο Ισραήλ προετοιμάζεται ήδη από την κυβέρνηση, τον στρατό και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για έναν μακροχρόνιο πόλεμο στη Γάζα, με την Jerusalem Post ήδη να κάνει λόγο για «μήνες μαχών» στους δρόμους και στις στοές της Λωρίδας που ελέγχει η Χαμάς.

Σε άρθρα του ισραηλινού Τύπου σήμερα, Παρασκευή, τονίζεται η δυσκολία των μαχών που θα απαιτήσουν εκκαθαριστικές των ενόπλων της Χαμάς επιχειρήσεις δρόμο δρόμο, σπίτι σπίτι, αν όχι και στοά στοά. Δεν αναμένεται μια εύκολη επικράτηση σε έναν αστικό ιστό τόσο πυκνοκατοικημένο, ακόμη και αν πολλαπλασιαστούν οι ήδη 400.000 πρόσφυγες από τη Γάζα, με αποτέλεσμα το άδειασμα αυτού του παλαιστινιακού «μελισσιού» στο νότιο Ισραήλ.

«Αν η Τουρκία έχει δεχθεί εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, αν η Ευρώπη υποδέχθηκε εκατομμύρια Ουκρανούς, δεν βλέπω γιατί η Αίγυπτος να μην μπορεί να υποδεχθεί τον πληθυσμό της Γάζας», ισχυρίζεται Ισραηλινός τηλεσχολιαστής στο δίκτυο i24 στο Τελ Αβίβ.

Καλώντας τον Αιγύπτιο πρόεδρο Μοχάμεντ αλ-Σίσι να υποδεχθεί τους κατοίκους της Γάζας, ο ίδιος προσθέτει με έμφαση: «Αν δεν θέλει ο κ. Σίσι να το κάνει, ας φροντίσουν τα Ηνωμένα Εθνη να φέρουν στρώματα και σκηνές στο Σινά για να φιλοξενηθούν εκεί αυτοί οι άνθρωποι», πράγμα που δείχνει ότι η ανθρωπιστική κατάσταση των κατοίκων της Γάζας κάθε άλλο παρά προτεραιότητα συνιστά πλέον για το Τελ Αβίβ.

Μετακίνηση νότια

Επί του εδάφους βεβαίως συνεχίζεται η προσπάθεια φιλήσυχων πολιτών της Γάζας να φύγουν μακριά από το επικείμενο πεδίο μάχης που θα αποτελέσουν οι δρόμοι και οι δομές του θυλάκου, προκαλώντας περαιτέρω ανησυχίες και στην Αίγυπτο.

Προς το παρόν αναμένεται κάποιοι που θα φύγουν από τα βόρεια της Γάζας να μετακινηθούν προς τα νότια της Λωρίδας, όπου όντως υπάρχουν κάποιες ανοικτές περιοχές για μια πρόχειρη εγκατάσταση προσφύγων. Με τη Χαμάς όμως να μην ασχολείται με την τύχη των πολιτών, δεδομένου ότι προτεραιότητα είναι ο ίδιος ο πόλεμος, το βάρος πέφτει στις μη κυβερνητικές οργανώσεις που βρίσκονται στην περιοχή και ίσως μπορέσουν να προσφέρουν μια προσωρινή ανακούφιση στον μετακινούμενο πληθυσμό αυτόν.

Το ερώτημα περαιτέρω είναι τι γίνεται με τον υπόλοιπο πληθυσμό της Γάζας. Η νότια Γάζα θα γίνει το καταφύγιο όσων παραμείνουν στη Λωρίδα; Θα αποτελέσει μια συρρικνωμένη εκδοχή του αυτόνομου θυλάκου της Χαμάς, αναλόγως του τι θα συμβεί στη βόρεια πλευρά; Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν.

Με πληροφορίες από Reuters, CNN, Jerusalem Post, Times of Israel, i24

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ