ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Προληπτικό πυρηνικό πλήγμα

Απειλή Μεντβέντεφ κατά της Ουκρανίας, αν αποκτήσει τέτοια όπλα από τη Δύση

RUSSIA, A.P.

Ως πρόεδρος της Ρωσίας, από το 2008 έως το 2012, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ καλλιέργησε το προφίλ του ήπιου, μετριοπαθούς πολιτικού, που επιθυμεί ομαλές σχέσεις με τη Δύση. Από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, όμως, έχει βαλθεί να ξεπεράσει και τα πιο επιθετικά «γεράκια» των ρωσικών ελίτ, από τη θέση του αντιπροέδρου του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, υπό τον Πούτιν. Τελευταίος, μέχρι στιγμής, κρίκος της αλυσίδας ήταν η προειδοποίησή του για προληπτικό πυρηνικό πλήγμα εναντίον της Ουκρανίας, αν γινόταν προσπάθεια να εφοδιαστεί η τελευταία με πυρηνικά όπλα της Δύσης. «Υπάρχουν οι αμετάκλητοι νόμοι του πολέμου. Αν το πράγμα φθάσει στα πυρηνικά όπλα, τότε θα πρέπει να υπάρξει πυρηνικό πλήγμα», υποστήριξε ο Μεντβέντεφ, μιλώντας σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Καμία δυτική δύναμη δεν έχει θέσει ζήτημα πυρηνικού εξοπλισμού της Ουκρανίας, αλλά αξιωματούχοι στο Κίεβο έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο, αν η χώρα τους δεν γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ. Στις ίδιες δηλώσεις του, ο Μεντβέντεφ προέβλεψε ότι «αυτή η σύγκρουση μπορεί να κρατήσει για μεγάλο διάστημα, ίσως για δεκαετίες» και ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για διαπραγματεύσεις με το Κίεβο για κατάπαυση του πυρός, όσο ο «κλόουν Ζελένσκι» βρίσκεται στην εξουσία.

Παράλληλα, το ρωσικό ΥΠΕΞ κάλεσε χθες ανώτερους Αμερικανούς διπλωμάτες σε διάβημα διαμαρτυρίας για δηλώσεις του Τζέικ Σάλιβαν, συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. Μιλώντας στο CNN, ο Σάλιβαν είχε λάβει αποστάσεις από πρόσφατες επιθέσεις των Ουκρανών επί ρωσικού εδάφους, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν ενθαρρύνει ανάλογες ενέργειες και δεν επιτρέπει στο Κίεβο να χρησιμοποιεί αμερικανικά συστήματα γι’ αυτόν τον σκοπό. Ωστόσο, χαρακτήρισε νόμιμες τις ουκρανικές επιθέσεις εναντίον της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014. «Δεν έχουμε θέσει περιορισμούς στην Ουκρανία σχετικά με τη δυνατότητά της να εξαπολύει πλήγματα σε κατεχόμενα (από τη Ρωσία) εδάφη της, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων. Και πιστεύουμε ότι η Κριμαία ανήκει στην Ουκρανία», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Καυτηριάζοντας αυτή του την τοποθέτηση, το ρωσικό ΥΠΕΞ αναφέρει σε χθεσινή του ανακοίνωση: «Είναι καιρός να μάθει η Ουάσιγκτον ότι οποιαδήποτε μορφή επίθεσης εναντίον της Ρωσίας θα βρει την ισχυρότερη δυνατή απάντηση».

Σε άλλη ανακοίνωσή του, το ρωσικό ΥΠΕΞ τοποθετήθηκε για πρώτη φορά με θετικό τρόπο στην ειρηνευτική πρωτοβουλία του Βατικανού, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν έχει οριστεί ακόμη επίσκεψη του απεσταλμένου του Πάπα στη Μόσχα. Χθες ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, συναντήθηκε με τον ειδικό απεσταλμένο του Πεκίνου για την ειρήνευση στην Ουκρανία, Λι Χούι. Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς δήλωσε ότι θα επικοινωνήσει ξανά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για το ουκρανικό, «όταν έρθει η ώρα». Μιλώντας στην εφημερίδα Koelner Stadt- Anzeiger, δήλωσε: «Η Ρωσία πρέπει να καταλάβει ότι το θέμα δεν μπορεί να είναι η επισφράγιση ενός είδους ψυχρής ειρήνης… Αντίθετα, πρέπει να φθάσουμε σε μια δίκαιη ειρήνη, που προϋποθέτει αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία». Ωστόσο, ο Γερμανός καγκελάριος δεν διευκρίνισε αν η αποχώρηση αφορά επίσης τη χερσόνησο της Κριμαίας και τα τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας, που τέθηκαν υπό ντε φάκτο ρωσικό έλεγχο το 2014.

Στο πεδίο των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ρωσικός πύραυλος έπληξε χθες μια ψυχιατρική κλινική στην κεντρική πόλη Ντνίπρο, με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 30 να τραυματιστούν. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο για άλλο ένα «έγκλημα πολέμου» της Μόσχας. Στο Μπαχμούτ, ο ιδιωτικός στρατός Wagner άρχισε να παραδίδει την πόλη, που κατέλαβε το προηγούμενο Σάββατο, στον τακτικό ρωσικό στρατό.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση