REUTERS, A.P.
Τις ενεργειακές υποδομές μεγάλου μέρους της Ουκρανίας έπληξε χθες η Ρωσία, απαντώντας στους πρόσφατους βομβαρδισμούς ρωσικών διυλιστηρίων από τον ουκρανικό στρατό και στις εφόδους αντάρτικων ομάδων που υποστηρίζονται από το Κίεβο σε παραμεθόριες ρωσικές επαρχίες. Ρωσικό πλήγμα προκάλεσε πυρκαγιά στο μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Ουκρανίας, που τροφοδοτεί τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, πάνω στον ποταμό Δνείπερο. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό, που άφησε χωρίς ηλεκτροδότηση πάνω από ένα εκατομμύριο Ουκρανούς. Ο επικεφαλής της δημόσιας εταιρείας ηλεκτρισμού (Ukrenergo), Βολοντίμιρ Κουντρίτσκι, έκανε λόγο για το μεγαλύτερο, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, κύμα βομβαρδισμών κατά των ενεργειακών εγκαταστάσεων. Το Χάρκοβο, δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας, υπέστη τις μεγαλύτερες καταστροφές.
Σε ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Aμυνας έκανε λόγο για 49 «τιμωρητικά πλήγματα» για τις ουκρανικές επιθέσεις στο Μπέλγκοροντ και άλλες παραμεθόριες περιοχές της Ρωσίας, όπου εκδηλώθηκαν και εισβολές αντάρτικων ομάδων που υποστηρίζονται από το Κίεβο. Τα ρωσικά πλήγματα έγιναν από ξηρά, θάλασσα και αέρα, με χρήση πυραύλων (βαλλιστικών και Κρουζ) και drones.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, χτυπήθηκαν ενεργειακές εγκαταστάσεις, σιδηροδρομικοί κόμβοι, στρατιωτικές βιομηχανίες, αποθήκες όπλων και συγκεντρώσεις ουκρανικών στρατευμάτων και ξένων μισθοφόρων. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν 60 drones και 90 πυραύλους στη διάρκεια των επιθέσεων, κάλεσε δε τη Δύση να επιταχύνει την παράδοση πυρομαχικών και οπλικών συστημάτων που έχει ανάγκη το Κίεβο.
Ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Financial Times αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από τους Ουκρανούς να σταματήσουν τις επιθέσεις τους εναντίον ρωσικών διυλιστηρίων, που τόσο έχουν εξοργίσει τη Μόσχα, επισημαίνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν σφοδρά απαντητικά πλήγματα. Η σύσταση της Ουάσιγκτον προδίδει τις ανησυχίες της για την πιθανή επίπτωση των βομβαρδισμών στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, αλλά δεν φαίνεται να πείθει το Κίεβο. «Καταλαβαίνουμε τις εκκλήσεις των Αμερικανών εταίρων μας, αλλά ταυτόχρονα είμαστε υποχρεωμένοι να διεξάγουμε τον πόλεμο με τις δυνατότητες, τους πόρους και τις πρακτικές που διαθέτουμε», δήλωσε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ολγα Στεφανίσινα.
Στο πεδίο των επιχειρήσεων, ο ρωσικός στρατός εξακολουθεί να έχει την πρωτοβουλία στο ανατολικό μέτωπο, με το υπουργείο Αμυνας να αναφέρει την κατάληψη κι άλλων χωριών στην περιοχή του Ντονέτσκ. Ο αρχηγός του στρατού ξηράς της Ουκρανίας, υποστράτηγος Ολεξάντρ Πάβλιουκ δήλωσε ότι οι Ρώσοι ετοιμάζονται να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους με 100.000 επιπλέον στρατιώτες και εξέφρασε τον φόβο για ενδεχόμενη μεγάλης κλίμακας ρωσική επίθεση μέσα στο καλοκαίρι: «Μπορεί βέβαια και να θέλουν να καλύψουν τα κενά από τις απώλειες που έχουν υποστεί, αλλά υπάρχει και η πιθανότητα να συγκεντρώνουν δυνάμεις για επιθετικές επιχειρήσεις στην αρχή του καλοκαιριού», δήλωσε σε τηλεοπτικό δίκτυο.
Προ ημερών, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε τη δημιουργία δύο νέων σωμάτων στρατού και 30 ταξιαρχιών μέχρι το τέλος του χρόνου. Μετά την πρόσφατη επανεκλογή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην προεδρία, αναζωπυρώθηκαν τα σενάρια για νέο κύμα επιστράτευσης με στόχο την ενίσχυση της πολεμικής προσπάθειας.
Η Μόσχα μιλάει για «πόλεμο»
Αίσθηση προκάλεσε και η χθεσινή δήλωση του Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπροσώπου Τύπου του Κρεμλίνου, ότι η χώρα του «βρίσκεται σε πόλεμο» με ευθύνη της Δύσης. «Βρισκόμαστε σε πόλεμο. Ναι, αυτό ξεκίνησε ως ειδική στρατιωτική επιχείρηση αλλά, όταν η συλλογική Δύση έγινε μέρος της σύγκρουσης στηρίζοντας την Ουκρανία, μετατράπηκε σε πόλεμο για εμάς», δήλωσε ο Πεσκόφ. Η αλλαγή φρασεολογίας του Κρεμλίνου μεταφράστηκε στη Δύση ως οιωνός εντατικοποίησης της πολεμικής προσπάθειας.
Στο μεταξύ, η τουρκική εφημερίδα Milliyet ανέφερε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα επισκεφθεί την Τουρκία την Τρίτη 23 Απριλίου και θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο άνδρες επρόκειτο να συναντηθούν στις 12 Φεβρουαρίου, αλλά η Μόσχα ανέβαλε τη συνάντηση επικαλούμενη τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου.