ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ποιες χώρες έχουν συμφέροντα στον πόλεμο της Αιθιοπίας

Σύμφωνα με το Reuters τουλάχιστον πέντε χώρες επηρεάζονται άμεσα από τις εξελίξεις

Kathimerini.gr

Το δεύτερο πιο πολυπληθές κράτος στην Αφρική, η Αιθιοπία, δοκιμάζεται και πάλι από εμφύλια σύρραξη, με επίκεντρο την περιοχή Τιγκράι στον Βορρά. Ο πόλεμος αυτός διαχέεται ήδη στις γειτονικές χώρες και απειλεί να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την ήδη εύθραυστη περιοχή.

Σύμφωνα με το Reuters τουλάχιστον πέντε χώρες επηρεάζονται άμεσα από τις εξελίξεις.

Ερυθραία: Τρεις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τις δυνάμεις του Τιγκράι έπληξαν την πρωτεύουσα της χώρας, Ασμάρα το περασμένο Σαββατοκύριακο. Η Ερυθραία εξασφάλισε την ανεξαρτησία της από την Αιθιοπία το 1991, αλλά οι δύο χώρες ενεπλάκησαν και πάλι σε πόλεμο για τα σύνορα την περίοδο 1998-2000 όταν οι δυνάμεις του Τιγκράι είχαν κυρίαρχο ρόλο στην πολιτική σκηνή της Αιθιοπίας.

Σουδάν: Από την έναρξη των συγκρούσεων στο Τιγκράι, τουλάχιστον 25.000 πρόσφυγες έχουν καταφύγει στο Σουδάν, όπου η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τα δικά της σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα, αλλά και να διαχειριστεί εύθραυστες συμφωνίες ειρήνευσης με πληθώρα ένοπλων δυνάμεων. Η περιοχή του Τιγκράι που συνορεύει με το Σουδάν είναι το μόνο κομμάτι των συνόρων, που δεν ελέγχεται από δυνάμεις της Αιθιοπίας ή της Ερυθραίας.

Αίγυπτος: Αυτή την εβδομάδα Αίγυπτος και Σουδάν πραγματοποιούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί πολύ πριν ξεσπάσει η διαμάχη στο Τιγκράι. Η Αίγυπτος, τρίτη πολυπληθέστερη χώρα στην Αφρική, στηρίζεται στον Νείλο για το 90% των αποθεμάτων νερού και επιζητεί μία νομικά δεσμευτική συνθήκη για το πώς μπορεί η Αιθιοπία να εκμεταλλευθεί τα ύδατα του ποταμού.

Σομαλία: Στρατεύματα της Αιθιοπίας βρίσκονται στη Σομαλία τόσο στο πλαίσιο μίας ειρηνευτικής δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης όσο και στη βάση διμερούς συμφωνίας. Η Σομαλία, η οποία δοκιμάζεται επίσης από εμφύλιες συρράξεις, μάχεται μία συνδεόμενη με την Αλ Κάιντα ισλαμιστική οργάνωση, την Σαμπάαμπ, η οποία έχει εξαπολύσει επιθέσεις και στην Αιθιοπία. Οι δύο χώρες μοιράζονται σύνορα, αλλά και ισχυρούς εθνοτικούς δεσμούς.

Τζιμπουτί: Αν και μικρό, το Τζιμπουτί έχει ουσιαστικό ρόλο στην περιοχή, καθώς φιλοξενεί στο έδαφός του τόσο αμερικανικές όσο και κινεζικές στρατιωτικές βάσεις. Επιπλέόν το λιμάνι του είναι η μόνη πρόσβαση της Αιθιοπίας στη θάλασσα. Το Τζιμπουτί (που συνορεύει με την Ερυθραία), η Αιθιοπία και η Σομαλία έχουν εκδώσει κοινή ανακοίνωση με την οποία ζητούν να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X