ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Μπόρις Τζόνσον αποδομεί τις δηλώσεις Τραμπ… για να τις εξηγήσει

«Οι δηλώσεις Τραμπ δεν έχουν σκοπό να είναι ιστορικά ακριβείς, αλλά να σοκάρουν τους Ευρωπαίους ώστε να δράσουν», δηλώνει ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας

Με μια κάπως ασυνήθιστη επιχειρηματολογία, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, έδωσε τη δική του εξήγηση αναφορικά με τις τελευταίες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου για το Ουκρανικό.

«Οι δηλώσεις Τραμπ δεν έχουν σκοπό να είναι ιστορικά ακριβείς, αλλά να σοκάρουν τους Ευρωπαίους ώστε να δράσουν», σημειώνει ο Μπόρις Τζόνσον σε ανάρτησή του.

Ο Τραμπ προκάλεσε αγανάκτηση όταν κατηγόρησε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι «ξεκίνησε τον πόλεμο», αναφερόμενος στην εισβολή που εξαπέλυσε στις 24 Φεβρουαρίου του 2022 η Ρωσία κατά της Ουκρανίας.

«Πότε θα σταματήσουμε εμείς οι Ευρωπαίοι να σοκαριζόμαστε από όσα λέει ο Ντόναλντ Τραμπ και θα αρχίσουμε να τον βοηθάμε να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο;», ανέφερε ο Μπόρις Τζόνσον σε ανάρτησή του.

Και συνέχισε: «Φυσικά και η Ουκρανία δεν ξεκίνησε τον πόλεμο. Θα μπορούσε κανείς να πει, επίσης, ότι η Αμερική επιτέθηκε στην Ιαπωνία στο Περλ Χάρμπορ», αναφερόμενος στην ιαπωνική αεροπορική επίθεση το 1941 κατά της αμερικανικής βάσης του Περλ Χάρμπορ στη Χαβάη.

«Φυσικά και μια χώρα που πολεμά μια βίαιη εισβολή δεν πρέπει να διοργανώνει εκλογές. Δεν διεξήχθησαν γενικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1935 έως το 1945», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, απαντώντας στην κριτική της Μόσχας και της Ουάσιγκτον ότι θα πρέπει να διεξαχθούν εκλογές στην Ουκρανία.

Η Ρωσία υποστηρίζει πως η θητεία του Ζελένσκι στην προεδρία έληξε τον Μάιο και πως το Κίεβο πρέπει ως εκ τούτου να διεξαγάγει εκλογές. Σύμφωνα με το Κίεβο, οι εξουσίες του Ζελένσκι παραμένουν σε ισχύ βάσει του στρατιωτικού νόμου που ισχύει τώρα στην Ουκρανία.

Στην επίθεσή του χθες στον Ουκρανό πρόεδρο, ο Τραμπ κατήγγειλε τη μη διενέργεια εκλογών στην Ουκρανία ενώ η θητεία του Ζελένσκι έληξε τον Μάιο του 2024 και δήλωσε ότι ο Ουκρανός ομόλογός του βρίσκεται στο «4% της θετικής γνώμης».

«Φυσικά και τα ποσοστά εμπιστοσύνης στον Ζελένσκι δεν είναι 4%. Στην πραγματικότητα είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο με αυτά του Τραμπ», είπε ο Τζόνσον συνοψίζοντας το σκεπτικό του ότι οι δηλώσεις Τραμπ δεν έχουν σκοπό να είναι ιστορικά ακριβείς, αλλά να σοκάρουν τους Ευρωπαίους για να δράσουν, αναφερόμενος σε παραδείγματα ενεργειών που μπορεί να κάνουν ευρωπαϊκές χώρες για το Ουκρανικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, the Guardian

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση