ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις το Ισραήλ

Μετά τις επισκέψεις Μπάιντεν και Σούνακ, πλησιάζει η ώρα της επέμβασης χερσαίων δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας

REUTERS, A.P.

Μετά ένα τριήμερο έντονης διπλωματικής δραστηριότητας στο Τελ Αβίβ, με τις διαδοχικές επισκέψεις του Ολαφ Σολτς την Τρίτη, του Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη και του Ρίσι Σούνακ την Πέμπτη, η δρομολογημένη, κατά τα φαινόμενα, εισβολή χερσαίων δυνάμεων του Ισραήλ επανέρχεται σε πρώτο πλάνο. Αν και εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε προχθές ότι μπορεί να υπάρξουν και «άλλες λύσεις» πέραν της μαζικής εισβολής χερσαίων δυνάμεων, οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι η απόφαση έχει ληφθεί και ότι μένει να αποσαφηνιστούν η έκταση, οι μορφές και οι τελικοί στόχοι του επόμενου σταδίου της ισραηλινής επιχείρησης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πτήση της επιστροφής στην Ουάσιγκτον ύστερα από την οκτάωρη παραμονή του στο Τελ Αβίβ, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων ΗΠΑ και Ισραήλ συζήτησαν «εναλλακτικές λύσεις» για την επικείμενη επέμβαση, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Δεύτερες σκέψεις

Ο αρχικός, διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης Νετανιάχου, ύστερα από τις φονικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου που εξαπέλυσε η Χαμάς, ήταν η προσωρινή κατάληψη της Λωρίδας για την ολοκληρωτική εξαφάνιση της ισλαμικής οργάνωσης, με κάθε τίμημα.

Ωστόσο, οι φόβοι για το υψηλό κόστος μιας τέτοιας εκστρατείας σε Ισραηλινούς στρατιώτες και Παλαιστινίους αμάχους, όπως και οι ανησυχίες των ΗΠΑ για το άνοιγμα δεύτερου μετώπου από τη Χεζμπολάχ και το Ιράν, δημιούργησαν δεύτερες σκέψεις. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού, ο υπουργός Εξωτερικών Ελι Κοέν άφησε να εννοηθεί ότι ο πήχυς μπορεί να μπει χαμηλότερα: αντί για την προσωρινή κατάληψη της Γάζας, να προχωρήσουν στη δημιουργία μιας ναρκοθετημένης, ασφαλούς ζώνης, μέσα από τα σύνορα με το Ισραήλ. «Στο τέλος αυτού του πολέμου θα εξασφαλίσουμε όχι μόνο να μη βρίσκεται στη Γάζα η Χαμάς, αλλά και να μειωθεί η έκταση της Λωρίδας», δήλωσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

Παράλληλα, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου προετοίμασε τους ομοεθνείς του για έναν μακρύ πόλεμο. «Αυτή είναι η πιο σκοτεινή μας ώρα. Αυτό σημαίνει ότι ο πόλεμος θα είναι μακρύς και ότι θα χρειαστούμε τη διαρκή υποστήριξή σας», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του στο Τελ Αβίβ. Στις ίδιες δηλώσεις υποστήριξε ότι η Χαμάς εξαπέλυσε τις επιθέσεις της, που στοίχισαν τη ζωή 1.400 Ισραηλινών, κυρίως αμάχων, για να εκτροχιάσει τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στα αραβικά κράτη και στο Ισραήλ που βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη.

Από την πλευρά του, ο Ρίσι Σούνακ κινήθηκε στη συχνότητα που είχε εκπέμψει ο Τζο Μπάιντεν μία ημέρα νωρίτερα: εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξη» της Βρετανίας στον λαό του Ισραήλ και στο δικαίωμα του εβραϊκού κράτους να υπερασπιστεί τον εαυτό του, ενώ παράλληλα τόνισε την ανάγκη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στους σκληρά δοκιμαζόμενους αμάχους της Γάζας, τονίζοντας ότι «είναι και αυτοί θύματα της Χαμάς».

Παρά τη συμφωνία του Ισραήλ να επιτρέψει μια ορισμένη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας από τη Ράφα, στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, ύστερα από απαίτηση του Τζο Μπάιντεν, ούτε ένα φορτηγό δεν είχε περάσει μέχρι χθες, καθώς οι Αιγύπτιοι κατέβαλλαν πυρετώδεις προσπάθειες να επισκευαστεί ο δρόμος, που είχε καταστραφεί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Σήμερα Παρασκευή αναμένεται να περάσουν μόλις 20 φορτηγά με τρόφιμα και φάρμακα, κάτι που χαρακτηρίζεται ως σταγόνα στον ωκεανό, καθώς το Ισραήλ θέτει πολύ σκληρά όρια.

Η αβεβαιότητα για την παροχή της βοήθειας ενισχύθηκε από τους χθεσινούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ που έπληξαν κυρίως τη νότια Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων και περιοχών που είχαν οριοθετηθεί ως «ασφαλείς ζώνες» από το ίδιο το Ισραήλ. Στον νεότερο απολογισμό του, το υπουργείο Υγείας στην Πόλη της Γάζας ανέφερε ότι τουλάχιστον 3.785 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, εκ των οποίων 1.524 παιδιά και 1.000 γυναίκες.

Επαφές στο Κάιρο

Στο Κάιρο, ο Αμερικανός υποστράτηγος Μάικλ Κουρίλα, αρχηγός της διοίκησης CENTCOM, που περιλαμβάνει τις δυνάμεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, συναντήθηκε χθες με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντελφατάχ αλ Σίσι για να συζητήσουν τον πόλεμο στη Γάζα και τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Αργότερα ο Σίσι επρόκειτο να συναντηθεί με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα, με αντικείμενο «την ισραηλινή επίθεση εναντίον της Γάζας», όπως ανακοίνωσαν οι δύο ηγέτες μετά την ακύρωση της συνάντησής τους με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο Αμμάν. Οι δύο ηγέτες έχουν απορρίψει κατηγορηματικά κάθε σκέψη για μεταφορά Παλαιστινίων της Γάζας στις χώρες τους.

Ενδεικτική της ατμόσφαιρας που έχει διαμορφωθεί σε πολλές μουσουλμανικές χώρες υπό την επίδραση του πολέμου στη Γάζα είναι η χθεσινή απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να αποσύρει όλη τη διπλωματική αποστολή της, συμπεριλαμβανομένης της πρέσβειρας Ιρίτ Λίλιαν, από την Τουρκία. Κυβερνητικές πηγές στο Ισραήλ διευκρίνιζαν ότι η απόφαση υπαγορεύτηκε από ανησυχίες για την ασφάλεια των Ισραηλινών στην Τουρκία και όχι λόγω κάποιας διπλωματικής κρίσης μεταξύ των δύο χωρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ