Kathimerini.gr
Οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στις 3 Νοεμβρίου του 2020 δεν αφορούν μόνο τους Αμερικανούς και την αμερικανική οικονομία. Το αποτέλεσμα της κάλπης θα έχει σημαντικό αντίκτυπο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Κι αυτό, διότι είναι βέβαιο ότι οι αγορές και οι οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου θα επηρεαστούν από τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου.
Χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση του Χόλγκερ Σμίντινγκ, αναλυτή της Berenberg Bank, ο οποίος θεωρεί την αμερικανική εκλογική διαδικασία ως «σοβαρό κίνδυνο» για την ευρωπαϊκή οικονομία. Προειδοποιεί δε, ότι ένα αμφισβητούμενο αποτέλεσμα θα συνεπάγεται «σοβαρή αβεβαιότητα και σημαντικές διαδηλώσεις» (σ.σ. από τους υποστηρικτές του χαμένου).
«Εάν το αποτέλεσμα είναι οριακά, η μέτρηση των ταχυδρομικών ψήφων θα είναι καθοριστικής σημασίας. Αυτό ενδεχομένως να οδηγήσει στην καθυστέρηση του τελικού αποτελέσματος ή στο “άνοιγμα” ενός παράθυρου νομικών διεκδικήσεων. Και στο τέλος, ίσως τον λόγο θα τον έχει το Ανώτατο Δικαστήριο» σημειώνει, μεταξύ άλλων.
Όλη αυτή η κατάσταση, όπως σπεύδει να προσθέσει, θα χτυπήσει έστω και προσωρινά τις αγορές, όπως και την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Από την πλευρά του, ο Στιν Γιάκομπσεν, επικεφαλής οικονομολόγος της Saxo Bank, προειδοποιεί ότι η πιθανότητα ενός αμφιλεγόμενου αποτελέσματος παραμένει υποτιμημένη από τις αγορές. «Φοβόμαστε ότι οι αμερικανικές εκλογές είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός κίνδυνος των τελευταίων αρκετών δεκαετιών».
Μάλιστα, εκτιμά ότι υπάρχουν τρία διαφορετικά σενάρια, τα οποία συγκεντρώνουν τις παρακάτω πιθανότητες:
- Ένα αμφισβητούμενο αποτέλεσμα 50%
- Καθαρή νίκη του Τζο Μπάιντεν 25%
- Νίκη του Ντόναλντ Τραμπ 25%
Το μέτωπο του εμπορικού πολέμου
Ένα ακόμη ζήτημα, το οποίο καθιστά εξόχως σημαντική -για την Ευρώπη- την εκλογική έκβαση στις ΗΠΑ, συνίσταται στον κίνδυνο ανάφλεξης του εμπορικού πολέμου. Εάν ο Τραμπ επανεκλεγεί, τότε είναι πιθανό να δώσει συνέχεια στην εν εξελίξει εμπορική διένεξη με την Ευρώπη, κάτι για το οποίο έχει επανειλημμένως απειλήσει στο παρελθόν.
Κι ένας εμπορικός πόλεμος είναι σίγουρο ότι θα βλάψει τόσο την ευρωπαϊκή όσο και την αμερικανική οικονομία. Κυρίως, όμως, την Ευρώπη, καθώς είναι αυτή που διατηρεί τα ηνία αυτής της εμπορικής σχέσης.
Το 2019, χαρακτηριστικά, το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήλθε στα 153 εκατομμύρια ευρώ, με τις ευρωπαϊκές εξαγωγές να αριθμούν σε 384 δισεκατομμύρια ευρώ και τις αμερικανικές εξαγωγές σε 232 δισεκατομμύρια ευρώ.
Διχογνωμία για τον Μπάιντεν
Την ίδια ώρα, βέβαια, απειλή για την Ευρώπη φαίνεται ότι ενδεχομένως αποτελεί και το σενάριο της εκλογικής επικράτησης του Τζο Μπάιντεν. Κι αυτό, διότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών αναμένεται να προβεί σε αύξηση της φορολογίας και εκτεταμένη ρύθμιση της αγοράς εργασίας, υπονομεύοντας τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.
«Δεδομένης της σημασίας των ΗΠΑ για την παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία, αυτό δυνατικά θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις και εκτός των ΗΠΑ» εκτιμά ο Σμίντινγκ.
Όμως, δεν συμμερίζονται όλοι την παραπάνω άποψη. Για παράδειγμα, η UBS θεωρεί ότι μια αύξηση της φορολογίας στις ΗΠΑ, υπό την προεδρία του Μπάιντεν, θα παράσχει σημαντική ώθηση στις -εκτός ΗΠΑ- αγορές, και άρα στην Ευρώπη.