ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γιατί η Ρωσία ήθελε τόσο να καταλάβει το Τσερνόμπιλ

Γιατί η Ρωσία θα έθετε μια ραδιενεργή μεταποκαλυπτική περιοχή ως έναν από τους πρώτους στόχους της στην Ουκρανία; 

ΠΗΓΗ: skai.gr

Λίγα μέρη προκαλούν περισσότερο δέος από το Τσερνομπίλ, τον τόπο της πυρηνικής καταστροφής του 1986. Έτσι, ο «κώδωνας του κινδύνου» σήμανε στη Δύση όταν οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον παροπλισμένο σταθμό παραγωγής ενέργειας τις πρώτες πρωινές ώρες της εισβολής τους στην Ουκρανία την Πέμπτη. Γιατί η Ρωσία θα έθετε μια ραδιενεργή μεταποκαλυπτική περιοχή ως έναν από τους πρώτους στόχους της στην Ουκρανία; 

Ενώ η απάντηση σε όλη την έκτασή της μπορεί να είναι γνωστή μόνο σε κορυφαίους αξιωματούχους στη Μόσχα, η τοποθεσία τυχαίνει να αποτελεί μια από τις άμεσες οδούς προς το Κίεβο, την ουκρανική πρωτεύουσα. «Η τοποθεσία είναι σημαντική λόγω της θέσης της», είπε σε συνέντευξή του στο NBC ο απόστρατος υποστράτηγος Μπεν Χότζες, πρώην διοικητής του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη. «Για επίθεση στο Κίεβο από τα βόρεια, το Τσερνόμπιλ βρίσκεται ακριβώς εκεί στο δρόμο, σχεδόν καθ' οδόν». 

Το Τσερνόμπιλ απέχει λιγότερο από 16 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία, σύμμαχο της Ρωσίας όπου η Μόσχα συγκέντρωσε στρατεύματα προετοιμάζοντας την επίθεσή της. Από εκεί, είναι μια σχετικά ευθεία οδός περίπου 129 χιλιομέτρων νότια προς το Κίεβο. Η διαδρομή από τη Λευκορωσία στο Κίεβο μέσω του Τσερνομπίλ μπορεί να είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τους Ρώσους στρατιωτικούς, επειδή θα τους επέτρεπε να διασχίσουν τον ποταμό Δνείπερο στη Λευκορωσία, αποφεύγοντας μια δυνητικά επικίνδυνη διέλευση του μεγάλου ποταμού, που διχοτομεί την Ουκρανία, πίσω από τις εχθρικές γραμμές. «Θέλουν το Τσερνόμπιλ γιατί θέλουν να πάρουν τον έλεγχο ολόκληρης της χώρας», τόνισε η Έβελιν Φάρκας, η οποία ήταν αναπληρώτρια βοηθός υπουργός Άμυνας για τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Ευρασία στην κυβέρνηση Ομπάμα. «Θέλουν να περικυκλώσουν την πρωτεύουσα». 

Η ραδιενέργεια της περιοχής γύρω από το εργοστάσιο έχει μειωθεί τις δεκαετίες μετά την καταστροφή και οι μελέτες έχουν βρει ακμάζοντες πληθυσμούς άγριων ζώων στη ζώνη αποκλεισμού, παρά τη μόλυνση του εδάφους, σύμφωνα με την Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση. 

Οι πρόσφατες μάχες στην περιοχή αυτή την εβδομάδα θα μπορούσαν να προκαλέσουν μολυσμένο έδαφος και άλλα συντρίμμια, εγείροντας ανησυχίες για την πιθανότητα επιβλαβών περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα μπορούσαν να εξαπλωθούν πολύ πέρα από το έδαφος. Η Φάρκας είπε ότι ακόμα κι αν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει συμφέρον για το ίδιο το παροπλισμένο εργοστάσιο, η Μόσχα θα ήθελε να εξασφαλίσει την εγκατάσταση, ειδικά με την πιθανότητα παρατεταμένης μάχης με τους Ουκρανούς αντάρτες εάν η Ρωσία προχωρήσει στην κατάληψη της χώρας. «Σίγουρα δεν θέλουν να επιπλέουν χαλαρά πυρηνικά υλικά», είπε. «Καταλαβαίνουν τον κίνδυνο εκεί». 

Η Σοβιετική Ένωση έχτισε το εργοστάσιο του Τσερνομπίλ όταν έλεγχε την Ουκρανία και πολλοί βλέπουν την καταστροφή του 1986 εκεί ως παράγοντα που συνέβαλε στην πτώση της πρώην υπερδύναμης λίγα χρόνια αργότερα. Οι άθικτοι αντιδραστήρες στο εργοστάσιο συνέχισαν να παράγουν ενέργεια για την Ουκρανία μέχρι το 2000, oπότε το εργοστάσιο έκλεισε οριστικά. «Είναι ένα άχρηστο ακίνητο», είπε ένας βοηθός του Κογκρέσου που έχει ενημερωθεί από αξιωματούχους των ΗΠΑ. «Αλλά αν θέλετε να πάρετε το Κίεβο γρήγορα, περνάτε από το Τσερνόμπιλ».

Πηγή: nbcnews.com

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση