ΠΗΓΗ: AP
ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Αρχισε χθες η δίκη του επικεφαλής τοπικής επιτροπής του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), Μπιορν Χέκε, για τη χρήση παράνομου ναζιστικού συνθήματος. Ο Χέκε κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε δύο φορές το σύνθημα «Τα πάντα για τη Γερμανία» σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του όταν είχε προσπαθήσει να εκλεγεί πρωθυπουργός του κρατιδίου της Θουριγγίας στην ανατολική Γερμανία. Τον Μάιο του 2021, ο Χέκε είχε αναφωνήσει το σύνθημα στο τέλος προεκλογικής του ομιλίας στην πόλη Μέρζεμπουργκ.
Η φράση «Τα πάντα για τη Γερμανία» υπήρξε το μότο της παραστρατιωτικής οργάνωσης του ναζιστικού κόμματος, που έπαιξε κεντρικό ρόλο στην άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία τις δεκαετίες του 1920 και 1930. Τα συνθήματα αυτά είναι απαγορευμένα στη Γερμανία, όπως και όλα τα σύμβολα του ναζιστικού καθεστώτος.
Οι εισαγγελείς στο δικαστήριο της Χάλε υποστήριξαν χθες ότι ο Χέκε επανέλαβε το αδίκημα σε συγκέντρωση της AfD στη Θουριγγία στις 12 Δεκεμβρίου του 2023, φωνάζοντας «Τα πάντα για…» και καλώντας τους συγκεντρωμένους να συμπληρώσουν: «τη Γερμανία». Η εισαγγελία ισχυρίζεται ότι ο Χέκε συνειδητοποίησε πολύ καλά την παράνομη φύση του συνθήματος. Σε μήνυμά του στην πλατφόρμα Χ, ο Χέκε κάλεσε τους οπαδούς του να προσέλθουν στη Χάλε προκειμένου να παρακολουθήσουν διά ζώσης τη δίκη του.
Η υπερασπιστική ομάδα του ακροδεξιού πολιτικού θα ισχυρισθεί ότι τα λόγια του δεν στοιχειοθετούν ποινικό αδίκημα και ότι το σλόγκαν αυτό αποτελεί απλό γνωμικό. Ο Χέκε υποστήριξε ότι η έκφραση είναι κοινή και ότι το μόνο που έκανε ήταν να μεταφράσει το σχετικό σύνθημα του Ντόναλντ Τραμπ «Πρώτα η Αμερική» στα γερμανικά.
Ο Χέκε υπήρξε επικεφαλής της τοπικής επιτροπής του κόμματος στη Θουριγγία από την ίδρυσή του το 2013. Παρότι δεν θεωρείται εθνικής εμβέλειας στέλεχος της AfD, διατήρησε την επιρροή του στο κόμμα καθώς αυτό μετατοπίσθηκε σταδιακά προς τα δεξιά. Ο πρώην καθηγητής Ιστορίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι αμφιλεγόμενο πρόσωπο, τόσο στη Γερμανία, όσο και στο εξωτερικό. Το 2018 αποκάλεσε το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο, «μνημείο ντροπής», ενώ έχει επικρίνει την κρατική πολιτική μνήμης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την έμφασή της στη μεταμέλεια της Γερμανίας για το ναζιστικό της παρελθόν.
Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 14 Μαΐου. Εάν κριθεί ένοχος, ο Χέκε μπορεί να καταδικασθεί σε σύντομη ποινή φυλάκισης ή σε χρηματικό πρόστιμο. Το δικαστήριο μπορεί ακόμη να αφαιρέσει προσωρινά τα πολιτικά του δικαιώματα, εμποδίζοντας την κάθοδό του σε εκλογές. Μία τέτοια απόφαση θα αποτελούσε ισχυρό πλήγμα για το κόμμα στην τρέχουσα εκλογικά κρίσιμη χρονιά, όπου η AfD αναμένεται να εξασφαλίσει ιστορικά ποσοστά.
Το κόμμα εμφανίζεται να είναι το δημοφιλέστερο στα τρία κρατίδια που αναδεικνύουν φέτος κυβερνήσεις, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι πρώτο στην πρόθεση ψήφου σε ομοσπονδιακές εκλογές. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Χέκε πέτυχε να ωθήσει όχι μόνο το κόμμα του προς τα δεξιά, αλλά και το σύνολο της πολιτικής συζήτησης.
Ο ίδιος ο Χέκε υποστηρίζει ότι είναι θύμα κρατικών θεσμών, οι οποίοι δρουν ανεξέλεγκτα καταχρώμενοι την εξουσία τους προκειμένου να τον φιμώσουν. Πρόσφατα μηνύματά του στην πλατφόρμα Χ κέντρισαν το ενδιαφέρον του συντηρητικού ιδιοκτήτη της, Ελον Μασκ, ο οποίος αναρωτήθηκε για τους λόγους της απαγόρευσης του συνθήματος. Ο Χέκε του απάντησε: «Γιατί κάθε Γερμανός πατριώτης συκοφαντείται ως ναζί, καθώς η χώρα διαθέτει πρωτοφανείς νόμους, οι οποίοι δεν επιτρέπουν στη Γερμανία να ξαναβρεί τον εαυτό της».