ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

FT: Διαρροή εγγράφων ρίχνει φως στο πυρηνικό «δόγμα» της Ρωσίας

Τα απόρρητα αυτά αρχεία περιγράφουν τις συνθήκες υπό τις οποίες θα μπορούσε να γίνει χρήση πυρηνικών από τη Μόσχα, ενώ αποκαλύπτουν και τις βαθιά κρυμμένες υποψίες της εναντίον ενός... συμμάχου

Οι δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν πραγματοποιήσει δοκιμές χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων κατά το αρχικό στάδιο μιας πιθανής σύγκρουσης με μια μεγάλη παγκόσμια δύναμη, σύμφωνα με ρωσικά στρατιωτικά αρχεία που διέρρευσαν και εμπεριέχουν σενάρια εκπαίδευσης για την περίπτωση μιας εισβολής της Κίνας.

Τα απόρρητα αυτά αρχεία, τα οποία ήρθαν στην κατοχή των Financial Times, περιγράφουν τις συνθήκες υπό τις οποίες θα μπορούσε να γίνει χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων, με τα όρια που τίθενται να είναι πολύ λιγότερο αυστηρά από ό,τι έχει παραδεχθεί δημόσια η Μόσχα, σύμφωνα με ειδικούς που εξέτασαν και επαλήθευσαν τα εν λόγω έγγραφα.

«Πιο χαλαρά» τα όρια από ό,τι παραδέχεται η Μόσχα

Πρόκειται για συνολικά 29 ρωσικούς στρατιωτικούς φακέλους που συνετάχθησαν από το 2008 έως το 2014 και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων σενάρια για προσομοιώσεις πολεμικών συγκρούσεων (ή αλλιώς «παιχνίδια» πολέμου), καθώς και παρουσιάσεις για αξιωματικούς του Ναυτικού στις οποίες περιγράφονται οι αρχές για τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Τα κριτήρια για μια πιθανή πυρηνική «απάντηση» περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μια εχθρική επιδρομή σε ρωσικό έδαφος, καθώς και άλλα πιο συγκεκριμένα σενάρια, όπως την καταστροφή του 20% των στρατηγικής σημασίας ρωσικών υποβρυχίων που μεταφέρουν βαλλιστικούς πυραύλους.

«Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τέτοια αρχεία να βλέπουν το φως της δημοσιότητας», αναφέρει ο Αλεξάντερ Γκαμπούεφ, επικεφαλής του Κέντρου Carnegie για τη Ρωσία και την Ευρασία με έδρα το Βερολίνο. «Δείχνουν ότι τα επιχειρησιακά όρια για τη χρήση πυρηνικών όπλων είναι σχετικά χαλαρά εάν τα επιθυμητά αποτελέσματα δεν γίνεται να επιτευχθούν με συμβατικά μέσα».

Τα τακτικά πυρηνικά όπλα της Ρωσίας, τα οποία μπορούν να μεταφερθούν μέσω ξηράς ή μέσω πυραύλων που εκτοξεύονται από τη θάλασσα, καθώς και μέσω αεροσκαφών, είναι σχεδιασμένα για περιορισμένη χρήση σε πεδία μάχης στην Ευρώπη και την Ασία, σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα «στρατηγικά» όπλα που είναι φτιαγμένα για να στοχεύσουν τις σύγχρονες τακτικές πυρηνικές κεφαλές των ΗΠΑ.

Παρ’ όλα αυτά μπορούν να απελευθερώσουν περισσότερη ενέργεια από τα όπλα που έπληξαν το Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα το 1945.

Υποψίες εναντίον ενός… συμμάχου

Παρότι αυτά τα έγγραφα είναι 10 και πλέον ετών, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι παραμένουν σχετικά με το σημερινό στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας. Οι Financial Times απέκτησαν πρόσβαση στο περιεχόμενο των εν λόγω αρχείων από δυτικές πηγές.

Παράλληλα, τα ρωσικά αμυντικά σχέδια φαίνεται να μαρτυρούν βαθιά κρυμμένες υποψίες απέναντι στην Κίνα μεταξύ της ρωσικής ελίτ στον τομέα της ασφάλειας, ακόμη και τη στιγμή που ο Πούτιν άρχισε να οικοδομεί μια συμμαχία με το Πεκίνο, η οποία ήδη από το 2001 περιελάμβανε συμφωνία αποχής των υπογραφόμενων μερών από μια πρώτη πυρηνική επίθεση.

Κατά τα χρόνια που ακολούθησαν, η Ρωσία και η Κίνα εμβάθυναν τη συνεργασία τους, ιδιαίτερα από το τότε που ανήλθε στην εξουσία ο Σι Τζινπίνγκ το 2012. Μάλιστα, ο πόλεμος στην Ουκρανία παγίωσε τον ρόλο της Ρωσίας ως τον «εξαρτημένο» εταίρο στη σχέση της με το Πεκίνο, το οποίο ρίχνει πλέον στη Μόσχα μια σημαντική σανίδα σωτηρίας εν μέσω των δυτικών κυρώσεων.

Παρά όμως το γεγονός ότι οι δύο χώρες έχουν αποκτήσει στενότερες σχέσεις, το υλικό που διέρρευσε δείχνει ότι το ανατολικό τμήμα του ρωσικού στρατού πραγματοποιεί δοκιμές για διάφορα σενάρια που περιγράφουν μια κινεζική εισβολή.

Οι ασκήσεις αυτές διαμορφώνουν μια σπάνια εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία αντιλαμβάνεται το πυρηνικό της οπλοστάσιο ως θεμέλιο λίθο της αμυντικής της πολιτικής. Παράλληλα, δείχνουν το πώς εκπαιδεύει τις δυνάμεις της ώστε να μπορούν να πραγματοποιήσουν μια πρώτη πυρηνική επίθεση σε ορισμένες συνθήκες στο πεδίο της μάχης.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε ότι υπάρχουν λόγοι να υποπτεύεται η Μόσχα το Πεκίνο, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι: «Η “θεωρία της απειλής” δεν έχει απήχηση στην Κίνα και τη Ρωσία». Το Κρεμλίνο από την πλευρά του δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για κάποια δήλωση.

Πηγή: Financial Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση