ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βενεζουέλα: Στα άκρα οδηγεί την κατάσταση ο Μαδούρο, επικηρύσσοντας την αντιπολίτευση

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος την Τρίτη

Στα άκρα οδηγείται η κατάσταση στη Βενεζουέλα, μερικά 24ωρα μετά την εκλογική αναμέτρηση με το αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα υπέρ του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, με την κυβέρνηση να επικηρύσσει τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, τον στρατό να κάνει λόγο για επιχειρούμενο πραξικόπημα κατά του προέδρου, τον κόσμο να ξεχύνεται στους δρόμους να διαμαρτυρηθεί κατά του καθεστώτος, εν μέσω και διεθνούς πίεσης, και τουλάχιστον 12 ανθρώπους να πέφτουν νεκροί στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Χθες, Τρίτη, το Καράκας και πολλές άλλες πόλεις της Βενεζουέλας συγκλονίστηκαν από ογκώδεις διαδηλώσεις, τόσο αυθόρμητες όσο και οργανωμένες από την αντιπολίτευση, υπό την ηγέτιδά της Μαρία Καρίνα Ματσάδο, με σφοδρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής του Τσαβικού καθεστώτος Μαδούρο.

Πληροφορίες μέχρι χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδος) έκαναν λόγο για τουλάχιστον 11 νεκρούς, πολλούς τραυματίες και τουλάχιστον 700 συλλήψεις το τελευταίο 24ωρο μόνο, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό της ΜΚΟ Foro Penal, αλλά οι αριθμοί ανεβαίνουν ώρα με την ώρα καθώς είναι πλέον νύχτα στη Βενεζουέλα.

Εντυπωσιακές ήταν οι σκηνές στην επαρχία όπου πολίτες σπάνε και γκρεμίζουν αγάλματα του Ούγο Τσάβες, του προκατόχου και μέντορα του Μαδούρο.

Μπροστά στο κύμα διαδηλώσεων ο Μαδούρο, που κατά τις αόριστες ανακοινώσεις της εκλογικής επιτροπής το βράδυ της Κυριακής επικράτησε με 51,2% στις εκλογές, έσπευσε χθες, Τρίτη, να επιβάλει τη σύλληψη των ηγετών της αντιπολίτευσης, δηλαδή τόσο της Μ. Ματσάδο όσο και του αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια.

Διεθνής αντίδραση

Ηδη η Κόστα Ρίκα προσέφερε άσυλο στους δύο ηγέτες της συμμαχίας της αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της κοσταρικανής διπλωματίας.

«Είμαστε διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε πολιτικό άσυλο, καταφύγιο στην Κόστα Ρίκα, τόσο στη Μαρία Κορίνα Ματσάδο όσο και στον Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια, καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο (πρόσωπο) υφίσταται πολιτικό διωγμό στη Βενεζουέλα», διαβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αρνόλδο Αντρέ.

«Πληροφορηθήκαμε πως εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης (…) σε βάρος της Μαρία Κορίνα Ματσάδο και του Εδμούνδο Γκονσάλες (Ουρούτια) στη Βενεζουέλα», εξήγησε ο κ. Αντρέ, αιτιολογώντας την απόφαση.

Το Περού, από την πλευρά του, αναγνώρισε ήδη τον κ. Γκονσάλες ως «νόμιμο» εκλεγμένο πρόεδρο της Βενεζουέλας, αψηφώντας την απόφαση του εθνικού εκλογικού συμβουλίου (CNE) που ανακήρυξε τον Μαδούρο νικητή των προεδρικών εκλογών.

«Ο κ. Γκονσάλες είναι ο εκλεγμένος και νόμιμος πρόεδρος της Βενεζουέλας», τόνισε ο Περουβιανός υπουργός Εξωτερικών Χαβιέρ Γκονσάλες-Ολαετσέα στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TV Perú Noticias.

Ο 61χρονος Μαδούρο ανακηρύχθηκε επίσημα τη Δευτέρα εκλεγμένος πρόεδρος, με την εκλογική επιτροπή, που κατηγορείται από την αντιπολίτευση πως βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία, να αναφέρει πως ο πρόεδρος έλαβε 5,15 εκατ. ψήφους (51,2%), έναντι 4,5 εκατ. ψήφων του Εδμούνδο Γκονσάλες (44,2%).

Η αντιπολίτευση κατήγγειλε «μαζική νοθεία» και διαβεβαίωσε πως κέρδισε ο δικός της υποψήφιος με «το 73%» των ψήφων. Μέρος της διεθνούς κοινότητας απέρριψε τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το CNE.

«Είναι σαφές πως υπήρχε πρόθεση να γίνει νοθεία από το κυβερνών κόμμα στη Βενεζουέλα», δήλωσε ο Περουβιανός υπουργός Εξωτερικών στον ραδιοφωνικό σταθμό RPP. «Εως το τέλος της θητείας του (σ.σ. τον Ιανουάριο του 2025) είναι πρόεδρος (…), κατόπιν θα ηγείται de facto κυβέρνησης», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον Νικολάς Μαδούρο.

Η περουβιανή διπλωματία διέταξε το διπλωματικό προσωπικό του Καράκας να εγκαταλείψει τη χώρα «μέσα σε 72 ώρες», προσάπτοντας στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας «αυθαίρετες» αποφάσεις.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση Μαδούρο ανακοίνωσε πως κλείνει μέχρι νεωτέρας τις πρεσβείες της χώρας στην Αργεντινή, τη Δομινικανή Δημοκρατία, την Ουρουγουάη, τη Χιλή, την Κόστα Ρίκα, στον Παναμά και στο Περού, ενώ διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Λίμα. Το διπλωματικό προσωπικό των επτά χωρών διατάχθηκε να αποχωρήσει από την επικράτεια της Βενεζουέλας.

Η Βενεζουέλα «αποφάσισε να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις της με τη Δημοκρατία του Περού (…) μετά τις απερίσκεπτες δηλώσεις του Περουβιανού υπουργού Εξωτερικών που αψηφούν τη βούληση του λαού» της χώρας «και το Σύνταγμά μας», ανέφερε μέσω X ο υπουργός Εξωτερικών Ιβάν Χιλ.

 

Οι επτά χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως και ο Ισημερινός, η Παραγουάη, η Βραζιλία και οι ΗΠΑ, απαιτούν να δημοσιοποιηθούν τα πλήρη αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής και να επαληθευθούν.

Από την πλευρά τους οι ένοπλες δυνάμεις διατράνωσαν την αφοσίωσή τους στην έννομη τάξη που όπως λένε εκπροσωπεί ο επανεκλεγείς πρόεδρος Μαδούρο, έναντι του πραξικοπήματος που –όπως ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείο Αμυνας της χώρας– επιχειρούν κάποιοι εντός και εκτός Βενεζουέλας.

Υπήρξε πάντως και βίντεο από στελέχη των ενόπλων δυνάμεων που καλούσαν τον στρατό να μην πάρει τα όπλα κατά του λαού, τον οποίο οφείλει να υπερασπίζεται και όχι να χτυπά, όπως ανέφεραν δύο αξιωματικοί μπροστά στη σημαία της χώρας.

 

Οι ίδιοι είπαν ότι το αποτέλεσμα είναι σαφές και η χώρα τους έχει πλέον νέο πρόεδρο που είναι και ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, TN

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Με διαφορά 12 ωρών το Ισραήλ εξουδετέρωσε το νο2 της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό και τον ηγέτη της Χαμάς στη Τεχεράνη
Του Γιάννη Ιωάννου
 |  ΚΟΣΜΟΣ