ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Eurovision: Αντιδράσεις για τους στίχους του Ισραήλ

«Ηταν όλοι καλά παιδιά» - Σύνδεση με την επίθεση της Χαμάς βλέπει η Eurovision στους στίχους του Ισραήλ

Kathimerini.gr

Νικόλας Ζώης

Τους στίχους του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει το Ισραήλ στη Eurovision τον Μάιο μελετούν, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, οι διοργανωτές του ευρωπαϊκού μουσικού διαγωνισμού, προκειμένου να κρίνουν εάν τηρεί τους κανόνες τους περί μη πολιτικών συμμετοχών. Η ισραηλινή συμμετοχή έχει προκαλέσει αντιδράσεις ήδη από τον Δεκέμβριο, ενώ το ίδιο το τραγούδι, που ερμηνεύεται από την 20χρονη Εντέν Γκολάν, έχει τίτλο «Οctober Rain» και όπως αποκάλυψε η ισραηλινή εφημερίδα Hayom φαίνεται πως αναφέρεται στην τρομοκρατική επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ τον περασμένο Οκτώβριο και η οποία πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα.

Αν δεν εγκριθεί το τραγούδι «October Rain», το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο να μη συμμετάσχει στον διαγωνισμό του Μαΐου.

Σύμφωνα με τη Hayom, το τραγούδι, που δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί, περιέχει στίχους όπως «δεν έχει απομείνει αέρας να αναπνεύσουμε» και «ήταν όλοι καλά παιδιά, κάθε ένας από αυτούς», οι οποίοι ίσως παραπέμπουν στα θύματα της επίθεσης της Χαμάς, που μεταξύ άλλων είχε στόχο ένα μουσικό φεστιβάλ. Σε άλλο σημείο του τραγουδιού φέρεται να ακούγεται η λέξη «λουλούδια» (flowers), η οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα, αποτελεί ισραηλινή στρατιωτική αργκό για τα θύματα πολέμου. Μια πηγή από το κανάλι Kan, τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα του Ισραήλ, επιβεβαίωσε στο Reuters την ύπαρξη των στίχων. Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ενωση (EBU) ανακοίνωσε ότι το ισραηλινό τραγούδι εξετάζεται ενδελεχώς, στο πλαίσιο μιας απόρρητης διαδικασίας που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το κανάλι Kan, προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση ενόψει του διαγωνισμού.

Eurovision: Αντιδράσεις για τους στίχους του Ισραήλ-1

«October Rain» λέγεται το τραγούδι με το οποίο η 20χρονη Εντέν Γκολάν θα εκπροσωπήσει το Ισραήλ στη Eurovision. Οι στίχοι του, όμως, που διέρρευσαν πρόσφατα, έχουν προκαλέσει προβληματισμό. Φωτ. INSTAGRAM golaneden.

«Αν ένα τραγούδι κριθεί μη αποδεκτό για οποιονδήποτε λόγο, δίνεται στους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς η ευκαιρία να υποβάλουν ένα νέο τραγούδι ή νέους στίχους, βάσει των κανόνων του διαγωνισμού», σημείωσε η EBU. Το κανάλι Kan ανακοίνωσε ότι βρίσκεται «σε διάλογο» με την EBU για το ζήτημα, ωστόσο, υπογράμμισε ότι δεν έχει πρόθεση αντικατάστασης του τραγουδιού, κάτι που σημαίνει «ότι αν δεν εγκριθεί, το Ισραήλ δεν θα είναι σε θέση να συμμετάσχει στον διαγωνισμό». Με ανάρτησή του στο Χ, ο υπουργός Πολιτισμού του Ισραήλ, Μίκι Ζοχάρ, αρνήθηκε τον πολιτικό χαρακτήρα του τραγουδιού, λέγοντας ότι «δίνει φωνή στα συναισθήματα του λαού και της χώρας σήμερα». Μια απόφαση αποκλεισμού, δήλωσε ο Ζοχάρ, θα ήταν «σκανδαλώδης».

Ανεξαρτήτως των στίχων του τραγουδιού, η συμμετοχή του Ισραήλ έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τον Δεκέμβριο. Επικαλούμενοι τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τη Eurovision λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, μουσικοί από την Ισλανδία και από τις σκανδιναβικές χώρες ζήτησαν να αποκλειστεί και το Ισραήλ από τη φετινή μουσική διοργάνωση, υποστηρίζοντας ότι η επιθετικότητα της χώρας στη Γάζα είναι ασύμβατη με ένα διαγωνισμό «χαράς και αισιοδοξίας». Οι διοργανωτές της Eurovision ξεκαθάρισαν ότι οι περιπτώσεις της Ουκρανίας και της Γάζας είναι διαφορετικές. «Οι συγκρίσεις μεταξύ πολέμων και συγκρούσεων είναι περίπλοκες και δύσκολες και καθώς αποτελούμε έναν μη πολιτικό οργανισμό, δεν αποτελούν δική μας δουλειά», σημείωσε ο Νόελ Κούραν, διευθυντής της EBU. Θέση υπέρ της συμμετοχής του Ισραήλ πήραν και καλλιτέχνες όπως η Ελεν Μίρεν, ο Μπόι Τζορτζ κ.ά.

Υπόθεση ετών

Το ισραηλινο-παλαιστινιακό ζήτημα έχει απασχολήσει και παλιότερα το κοινό και τους διοργανωτές της Eurovision. Το 1978, ενόψει της διαφαινόμενης νίκης του Ισραήλ (της πρώτης από τις συνολικά τέσσερις, έως σήμερα), ένα ιορδανικό κανάλι είχε διακόψει τη μετάδοση του διαγωνισμού. Το 2019, η EBU είχε ζητήσει από το Ισραήλ, που φιλοξενούσε τη διοργάνωση, να άρει τους περιορισμούς εισόδου που η κυβέρνηση Νετανιάχου είχε επιβάλει σε όσους είχαν υποστηρίξει στο παρελθόν το μποϊκοτάζ της χώρας. Συζητήσεις είχε προκαλέσει εκείνη τη χρονιά και η προσκεκλημένη Μαντόνα, καθώς δύο χορευτές της είχαν εμφανιστεί επί σκηνής φορώντας την ισραηλινή και την παλαιστινιακή σημαία.

Στο παρελθόν, η EBU έχει αποκλείσει δύο τραγούδια εξαιτίας πολιτικών αναφορών που κρίθηκαν έντονες. Το 2021, και αφού είχε ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στο κοινό λόγω στίχων που παρέπεμπαν σε αυταρχικά καθεστώτα, το τραγούδι «Ya nauchu tebya» της Λευκορωσίας απορρίφθηκε από τους διοργανωτές, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι «αμφισβητεί τη μη πολιτική φύση του διαγωνισμού». Και το 2009, το τραγούδι της Γεωργίας «We Don’t Wanna Put In» είχε αποκλειστεί, μεταξύ άλλων γιατί ο τίτλος του συνιστούσε λογοπαίγνιο με το όνομα του Πούτιν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Showbiz: Τελευταία Ενημέρωση