ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Barbie στη «μαύρη αγορά»: Οι Ρώσοι συρρέουν να δουν πειρατικά την ταινία παρά το «εμπάργκο»

Οι ρωσικές κινηματογραφικές αίθουσες άρχισαν να προβάλλουν πειρατικές εκδόσεις του blockbuster της Warner Bros. ήδη από τις αρχές Αυγούστου

Τα δυτικά blockbuster που αντιτίθενται στις ρωσικές αξίες, δεν αξίζει να προβάλλονται στους κινηματογράφους της χώρας, είχε διαμηνύσει προ εβδομάδων ο υπουργός Πολιτισμού της Ρωσίας, εν μέσω παγκόσμιας φρενίτιδας για την Barbie της Γκρέτα Γκέργουιγκ, αλλά και εσωτερικών εκκλήσεων να επιτραπεί η προβολή της στους κινηματογράφους της χώρας.

Και παρότι επικράτησε το επίσημο κυβερνητικό αφήγημα, με την Μπάρμπι να μην προβάλλεται τελικά επισήμως στη χώρα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η «Μπαρμπιμάνια» μόνο ανεπηρέαστους δεν άφησε τους Ρώσους.

Οι ρωσικές κινηματογραφικές αίθουσες άρχισαν να προβάλλουν πειρατικές εκδόσεις του blockbuster της Warner Bros. ήδη από τις αρχές Αυγούστου, παρά τις απαγορεύσεις του κράτους, αλλά και κόντρα στο εμπάργκο πολλών μεγάλων στούντιο του Χόλιγουντ που σταμάτησαν να προβάλλουν τις ταινίες τους στη Ρωσία εν είδει πολιτιστικών κυρώσεων μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την Moscow Times, οι Ρώσοι διανομείς ταινιών είχαν υιοθετήσει ένα παράνομο σύστημα διανομής πέρυσι, αποκτώντας ψηφιακά αντίγραφα ταινιών που προβάλλονται στο Καζακστάν μέσω της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram – χωρίς την απαιτούμενη άδεια των κατόχων πνευματικών δικαιωμάτων. Κάπως έτσι, τα πειρατικά αντίγραφα, μεταγλωττισμένα στα ρωσικά, παρακάμπτουν την επίσημη γραμμή και προκαλούν ουρές στις μικρότερες, λιγότερο προβεβλημένες αίθουσες.

Προκειμένου δε, να αποφύγουν προβλήματα νομικής φύσης λόγω απουσίας αδειών, κάποιοι κινηματογράφοι πουλούν εισιτήρια δήθεν για μικρού μήκους ταινίες ρωσικής παραγωγής, αλλά πίσω από τις κλειστές κινηματογραφικές πόρτες, προβάλλουν την Barbie και οι Ρώσοι, χωρίς τύψεις, συρρέουν να τη δουν.

«Οι πολίτες πρέπει αν έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν τι θέλουν να δουν. Και είναι καλό, νομίζω, πως τα ρωσικά σινεμά κατάφεραν να προβάλλουν αυτήν την ταινία για εμάς» λέει η Καρίνα, μια κινηματογραφόφιλη, στον Στιβ Ρόζενμπεργκ, ανταποκριτή του BBC στη Ρωσία.

«Το θέμα είναι να είσαι ανοιχτόμυαλος απέναντι στους πολιτισμούς των άλλων ανθρώπων. Ακόμα κι αν δεν συμφωνείς με τα πρότυπά τους, είναι υπέροχο να έχεις τη δυνατότητα να τα παρακολουθείς» λέει από την πλευρά της η Αλιόνα.

«Η Δύση θέλει να μας καταστρέψει»

Όμως, η Ρωσία έχει άλλη άποψη.

«Εν μέσω της ολοένα διογκούμενης σύγκρουσης με Αμερική και Ευρώπη, οι ρωσικές αρχές εμφανίζονται αποφασισμένες να στρέψουν τους Ρώσους κατά της Δύσης» εξηγεί ο Ρόζενμπεργκ.

«Από το πρωί μέχρι το βράδυ η κρατική τηλεόραση εδώ λέει στους τηλεθεατές ότι οι δυτικοί ηγέτες έχουν σκοπό να καταστρέψουν τη Ρωσία. Το ολοκαίνουργιο βιβλίο σύγχρονης ιστορίας για τους Ρώσους μαθητές γυμνασίου (υποχρεωτικό στα σχολεία) γράφει πως στόχος της Δύσης είναι “να διαμελίσει τη Ρωσία και να πάρει τον έλεγχο των φυσικών της πόρων”» προσθέτει ο ίδιος.

Ο Ρόζενμπεργκ επικαλείται, για την αντιδυτική αυτή στάση στα θεάματα, τη θέση του ρωσικού υπουργείου Πολιτισμού (δια στόματος του υφυπουργού του, Αντρέι Μαλίσεφ) πως «θεωρούμε πως οι ταινίες που καλούν οι πολίτες να προβληθούν στη χώρα, Μπάρμπι και Οπενχάιμερ, δεν συνάδουν με τους στόχους που έχει θέσει ο αρχηγός του κράτους για τη διατήρηση και ενίσχυση των ρωσικών ηθικών και πνευματικών αξιών».

Χαρακτηριστική του κλίματος είναι και οι πρόσφατες δηλώσεις στο κρατικό κανάλι Duma TV της πρώην κατάσκοπου, νυν βουλευτού Μαρία Μπούτινα πως τα πρότυπα Barbie πρέπει να εκλείψουν από τη Ρωσία.

«Αυτό που βλέπουμε στην ταινία είναι: Γκέι, shemales, γυναίκες που έχουν κατακτήσει τον κόσμο. Πουθενά μια ένωση μεταξύ μιας γυναίκας και ενός άνδρα. Το χρέος μας είναι να προωθήσουμε τα δικά μας πρότυπα και τις ιδέες. Και η Barbie, μαζί με την Mattel, δεν πρέπει να έχουν θέση εδώ γιατί “εισάγουν” το θέμα των ΛΟΑΤΚΙ στη χώρα» ανέφερε η Μπούτινα – που σήμερα είναι μέλος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων.

Με λίγα λόγια και όπως το συνοψίζει εύσχημα μια άλλη κινημαγραφόφιλη, η Εκατερίνα, στον Ρόζενμπεργκ, «στα δυτικά φιλμ μιλούν πολύ για σεξουαλικό προσανατολισμό. Δεν το στηρίζουμε αυτό. Το ρωσικό σινεμά έχει να κάνει με οικογενειακές αξίες, αγάπη και φιλία».

Πηγή: Politico/BBC/CNN/The Moscow Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ρωσία  |  ΗΠΑ  |  Showbiz
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Showbiz: Τελευταία Ενημέρωση