must.com.cy
ΤΟΥ ΣΑΡΑΝΤΗ ΜΑΡΙΕΤΤΗ
Τα σχολεία είναι ένα βήμα πριν την έναρξή τους και το παιδί σου ίσως να αντιμετώπιζε από πέρσι κάποια προβλήματα στο σχολικό περιβάλλον, τα οποία ή δεν θέλει να μοιραστεί από ντροπή ή φοβάται να το κάνει επειδή δεν θα το καταλάβεις. Σε κάθε περίπτωση, ως σωστός γονέας πρέπει να το προστατέψεις είτε έχει συμβεί είτε όχι.
Αυτό σημαίνει πως μιλάμε με το παιδί μας, έχουμε επικοινωνία και δεν ασχολούμαστε μόνο με τις βιολογικές του ανάγκες, π.χ. να είναι καλά στην υγεία, αλλά μπαίνουμε πιο βαθιά στην ψυχή του, δημιουργώντας έτσι μία άρρηκτη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ γονέα και παιδιού.
Άρα ο πρώτος τρόπος προστασίας του παιδιού από τον σχολικό εκφοβισμό είτε από συμμαθητές είτε από καθηγητές είναι να μπορεί να μας εμπιστευτεί, έτσι ώστε να καταλάβουμε ότι τρέχει κάτι και να προλάβουμε τα χειρότερα.
Στη συνέχεια, πρέπει να είμαστε παρατηρητικοί όσον αφορά κάποιες συμπεριφορές του παιδιού που πριν από τον εκφοβισμό, προφανώς και δεν ακολουθούσε. Όπως έντονη άρνηση να πάει στο σχολείο, δυσκολία στον ύπνο, πτώση στους βαθμούς και αποφυγή οποιασδήποτε επαφής με άτομο της ηλικίας του.
Εκεί, πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και να καταλάβουμε πως κάτι τρέχει. Βέβαια, αυτό συνδέεται με αυτό που είπαμε παραπάνω όσον αφορά τη σχέση μας με το παιδί μας και κατ‘ επέκτασιν να είμαστε σε θέση να ελέγχουμε κάθε κίνηση του διαφορετική, χωρίς ασφαλώς να το πιέζουμε.
Ο σχολικός εκφοβισμός επίσης δεν είναι αναγκαίο να γίνεται καθαρά και μόνο στο σχολικό περιβάλλον, αλλά πλέον και μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, καθώς όλα τα παιδιά από 4 κιόλας ετών ασχολούνται με υπολογιστές είτε για video games είτε για επικοινωνία με κάποιους φίλους τους. Αυτό σημαίνει ότι κάθε γονέας οφείλει να ελέγχει, στην περίπτωση που το άτομο είναι ακόμα παιδί βέβαια, τι ιστοσελίδες επισκέπτεται το παιδί έτσι ώστε να μπορεί να το προστατέψει όταν συμβεί το κακό.
Τέλος, αν ανησυχείτε ότι το παιδί σας είναι θύμα εκφοβισμού από συμμαθητές του, τότε θα πρέπει να μιλήσετε με τους υπεύθυνους του σχολείου, αλλά και με ψυχολόγους για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση.
Σημαντικό ρόλο παίζει και το ίδιο το σχολείο στο οποίο φοιτά το παιδί. Αν το σχολείο του είναι ένα ευχάριστο μέρος, τότε δεν πρόκειται να ευδοκιμήσει εύκολα ο εκφοβισμός. Αν τα παιδιά τα πάνε καλά μεταξύ τους και με τους δασκάλους και το σχολείο έχει υπεύθυνους και στιβαρούς διευθυντές, τότε ο σχολικός εκφοβισμός θα είναι μόνο περιστασιακός και όχι συνεχής.
Δυστυχώς, όμως, αυτό είναι κάτι σπάνιο πλέον, ειδικά στη σύγχρονη εποχή της κρίσης, οπότε και τα κρούσματα bullying ολοένα και αυξάνονται, γι’ αυτό οι γονείς θα πρέπει να έχουν μάτια και αφτιά ανοιχτά, προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν πρόβλημα στο παιδί τους.
Το σημαντικό είναι να εντοπίσετε γρήγορα το πρόβλημα. Το δεύτερο πιο σημαντικό θέμα είναι να μην αφήσετε το παιδί να τρομοκρατηθεί και να το πείσετε ότι θα το βοηθήσετε και ότι σ’ αυτό το πρόβλημα δεν είναι μόνο του.