must.com.cy
Της Δέσποινας Άσπρου
Λένε πως η μοναξιά είναι η νέα μάστιγα της εποχής και δεν έχουν άδικο. Στις μέρες μας, μπορεί να είμαστε πιο κοντά με τους άλλους από ποτέ - λόγω των κοινωνικών δικτύων, ωστόσο έρευνες αποκαλύπτουν πως το αίσθημα της μοναξιάς, ολοένα και βαθαίνει.
Το να αισθάνεται ένας άνθρωπος μόνος δεν έχει να κάνει με το αν ζει με ένα άλλο άτομο, ή όχι, αλλά είναι κάτι που αφορά τον ίδιο τον εαυτό και συχνά, οδηγεί σε αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη, ενώ ουκ ολίγες φορές έχει καθοριστικό ρόλο στην έλλειψη της ικανότητας να δημιουργήσει το άτομο αυτό ουσιώδεις διαπροσωπικές σχέσεις στην ζωή του. Η πανδημία μάλιστα, όπως αποκαλύπτει μια έρευνα των Ιατρικών Σχολών των πανεπιστημίων Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ στο Μάιντς, Γκέτε στη Φρανκφούρτη και Κορνέλ στη Νέα Υόρκη, με επικεφαλής τη δρα Μαρέικε Ερνστ, έκανε τα πράγματα χειρότερα και οι άνθρωποι, σε όλον τον κόσμο, που βίωσαν μοναξιά στη διάρκεια της Covid-19 εμφάνισαν μικρή αύξηση σε ποσοστό περίπου 5% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.
Και ενώ σίγουρα ο τρόπος που η πανδημία επηρέασε την ψυχολογία της ανθρωπότητας είναι καίριας σημασίας, ας δούμε καλύτερα την κατάσταση στις πιο γενικές της γραμμές. Βάση του του νευρολόγου-ψυχιάτρου Νίκου Ε. Δέγλερη, διδάσκων Ψυχοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο ParisV, στη Γαλλία, η μοναξιά είναι μια χρόνια κατάσταση που εξαντλεί συναισθηματικά και ψυχολογικά τον άνθρωπο που την βιώνει. «Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πολλοί, η μοναξιά δεν είναι απλώς η συνέπεια του να μην έχει κάποιος φίλους. Είναι ένα βαθύτερο πρόβλημα που προκαλείται από σκέψεις και αισθήματα ανεπάρκειας, ατέλειας και ντροπής. Επιπλέον, οι πάσχοντες συχνά νιώθουν ότι είναι ζοφερές οι προοπτικές να βρουν συντροφιά, να δημιουργήσουν κοινωνικούς δεσμούς και να αποκτήσουν υποστηρικτικές σχέσεις».
Αν αισθάνεστε πως βιώνετε έντονα την μοναξιά, τότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφτείτε έναν ειδικό, αφού στην πράξη είναι ο μόνος που μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.
Αν ωστόσο η κατάσταση δεν είναι τόσο σοβαρή - και αυτό μόνο εσείς το γνωρίζετε, καλό είναι να μάθετε πως το να κάνουμε ουσιαστικά πράγματα στον ελεύθερό μας χρόνο μάς βοηθά να μην αισθανόμαστε μόνοι. Μερικές από τις δραστηριότητες που προτείνονται από ερευνητές του Penn State, για να καταπολεμήσει κανείς την μοναξιά μπορεί να παίζει πιάνο, να ζωγραφίζει, να κόβει ξύλα, να γράφει και να κάνει σκι. Ο λόγος που προτείνονται τα πιο πάνω, είναι το ότι μπαίνουμε σε μια ροή με αποτέλεσμα να μην αισθανόμαστε μόνοι - γεγονός που δεν συμβαίνει αν για παράδειγμα παρακολουθούμε τηλεόραση.
Παράλληλα, για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση μια ψυχαγωγική δραστηριότητα θα κάνει σίγουρα καλό. Οι δραστηριότητες όπως το θέατρο ή ο χορός, μειώνουν την μοναξιά καθώς μάς φέρνουν πιο κοντά από τους υπόλοιπους ανθρώπους.
Το πιο σημαντικό όμως βήμα, είναι να τα βρείτε με τον εαυτό σας. Αντικαταστήστε τις αρνητικές φωνές τύπου "Είμαι πολύ χοντρή", "Δεν είμαι όμορφη", "Μακάρι να είχα χιούμορ" με θετικές όπως, "αξίζω να έχω αγάπη, φίλους και υποστήριξη στη ζωή μου", "είμαι αυτός που είμαι και σ’ όποιον αρέσω" και σταδιακά θα δείτε μια τεράστια αλλαγή στην ζωή σας. Εννοείται, πως επιβάλλεται να φροντίσετε τις βασικές σας ανάγκες. Η σωστή διατροφή, ο καλός ύπνος και η συστηματική άσκηση έχουν ζωτική σημασία, ενώ η απομάκρυνση από τις τοξικές σχέσεις και το να ανοιχτείτε προκειμένου να γνωρίσετε νέα άτομα θεωρείται must.