ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Oλιστική διατροφή: Τι είναι και ποιοι οι βασικοί τις κανόνες

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την διατροφή που υπόσχεται να μάς αλλάξει τη ζωή

must.com.cy

Ξεχάστε τον ορισμό της δίαιτας! Ολιστική διατροφή είναι τρόπος ζωής, ένας τρόπος ζωής που δεν περιορίζεται στις καθημερινές μερίδες φαγητού που καταναλώνουμε, ούτε στη γυμναστική που επιλέγουμε για να διατηρήσουμε τη φόρμα μας. Η ολιστική διατροφή λαμβάνει υπόψη τον καθένα από εμάς ως ψυχικό ον, μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα και προσπαθεί να μας κατευθύνει προς ένα υγιέστερο τρόπο ζωής. Φροντίζει το σώμα μας, περιορίζει τις πιθανότητες να εμφανίσουμε χρόνια προβλήματα υγείας και διατηρεί την ψυχολογία μας σε υψηλά επίπεδα.

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

  • Σταματάμε να τρεφόμαστε μόνο με συγκεκριμένες διατροφικές ομάδες.
  • Οι συνήθεις δίαιτες πολλές φορές μας απαγορεύουν τα λιπαρά ή τους υδατάνθρακες, θέτουν εξωπραγματικούς στόχους και καθιστούν τη διαδικασία της μετάβασης από το ένα στάδιο στο επόμενο επώδυνη και κουραστική. Δεν τρώμε, λοιπόν, τα ίδια συνεχώς. Για να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία πρέπει η διατροφή μας να έχει ποικιλία.
  • Ετοιμάζουμε εμείς οι ίδιοι το φαγητό μας! Μόνο έτσι μπορούμε πραγματικά να γνωρίζουμε τα συστατικά του και τον τρόπο παρασκευής του.
  • Καλύτερα να τρώμε πολλές φορές και λίγη ποσότητα, παρά λίγες φορές και πολύ. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι πρέπει το χέρι μας να είναι ανά πάσα στιγμή γεμάτο από κάποιο είδος σνακ. Δίνουμε έμφαση στα τρία βασικά γεύματα της μέρας και ενδιάμεσα φροντίζουμε να διατηρούμε τον οργανισμό μας σε πληρότητα με μικρά υγιεινά σνακ.
  • Τρώμε καθημερινά φρούτα και λαχανικά! Το ξέρουμε, η πρώτη αντίδραση είναι πως αυτό όλοι το τηρούμε. Αν προσπαθήσετε, ωστόσο, να θυμηθείτε τις διατροφικές σας συνήθειες, τουλάχιστον την περασμένη βδομάδα, θα αντιληφθείτε ότι μπορεί να έχετε καταναλώσει φρούτα και λαχανικά, αλλά πολλές φορές όχι την ίδια μέρα. Είναι απαραίτητο, ωστόσο, αυτό να γίνεται καθημερινά. Καταναλώνουμε τα λαχανικά ωμά ή βραστά και προτιμάμε να τρώμε τα φρούτα παρά να τα καταναλώνουμε υπό τη μορφή χυμών.
  • Δεν τρώμε περισσότερο από δύο φορές τη βδομάδα κρέας!
  • Αποφεύγουμε το φρέσκο γάλα. Γι’ αυτό είχαμε συζητήσει και προηγουμένως. Μόνο τα παιδιά χρειάζονται φρέσκο γάλα. Ένας ενήλικας χρειάζεται περιορισμένες ποσότητες γάλακτος κι αυτό, όταν συμβαίνει, καλό θα ήταν να καταναλώνεται με πλήρη λιπαρά.
  • Η άποψη που επικρατεί σχετικά με την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας γάλακτος χαμηλών λιπαρών είναι μύθος. Το γάλα πρέπει να καταναλώνεται, λοιπόν, με πλήρη λιπαρά σε μικρές ποσότητες.
  • Προτιμάμε τα προϊόντα που ευδοκιμούν στον τόπο μας. Μπορεί να εξυπακούεται, μπορεί για πολλούς από εσάς κάτι τέτοιο να είναι τετριμμένο και αυτονόητο, ωστόσο, πολλές φορές η χαμηλή τιμή των εισαγόμενων προϊόντων μάς αναγκάζει να καταφύγουμε σε αυτά! Η επιμονή των οικολογικών οργανώσεων για τη στήριξη της τοπικής παραγωγής δεν γίνεται μόνο για να στηριχθούν οικονομικά οι ντόπιοι παραγωγοί, αλλά επειδή, προφανώς, αυτό είναι πολύ καλύτερο και για την υγεία μας.

Χαρά Μαλιώτη - Κλινική διαιτολόγος, με ειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές
chara@projecthealth.com.cy 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέματα: Τελευταία Ενημέρωση